Før kampen: Liverpool-Wigan

Roberto Martínez tar med spillerne sine på den korte togturen til Merseyside, for å gjenta forrige sesongs bedrift på Anfield. Kevin Friend dømmer oppgjøret.

For et drøyt halvår tilbake møtte lagene hverandre i en mørk Liverpool-periode. De røde hadde riktignok nylig vunnet ligacupen – det første troféet på seks år – og maltraktert Everton i en seriekamp på hjemmebane, men tre strake ligatap mot Manchester United, Arsenal og Sunderland gjorde hverdagen mindre lykkelig. Det hjalp heller ikke at Queens Park Rangers beseiret Kenny Dalglish’ gutter på Loftus Road – selv om gjestene ledet med komfortable to mål i annen omgang.

Dermed var inngangen til Wigan-kampen satt, og positiviteten til spillerne og supporterne kunne neppe vært mer laber. Og verre skulle det bli.

Kun en snau halvtime var gått da Jamie Carragher og Martin Skrtel klønet det til for seg selv, og sistnevnte endte opp med å sparke Victor Moses i brystet idet nigerianeren skulle avslutte inne i sekstenmeteren. Lee Mason nølte ikke, og pekte på straffemerket. Shaun Maloney satte ballen hardt og velplassert i venstre krok fra ellevemeteren, noe som sørget for borteledelse halvveis.

Luis Suárez pangåpnet imidlertid den andre omgangen. Uruguayaneren utnyttet grusomt forsvarsarbeid av Wigan, spilte vegg med Steven Gerrard, før han bredsidet ballen lekkert i mål. Samme mann ville mer, og etter forarbeid av Gerrard og Skrtel, fikk Suárez ballen i nettet. Full jubel utviklet seg raskt til frustrasjon da en forsto at dommer Mason hadde annullert scoringen. Reprisene viste at banens beste spiller brukte armen for å dytte kula over streken – og avgjørelsen var korrekt.

Ni rolige minutter senere hevet tusenvis av øyebryn seg i takt med skuffede sukk på tribunen. Vertene klarte ikke å klarere en dødball langt nok, og ut av intet fikk Gary Caldwell ballen alene med keeper. Iskaldt fintet han vekk Andy Carroll, før han trillet inn gjestenes andre scoring fra fem meter.

Tiden gikk uten utlikning, og manageren så seg nødt til å prøve debutanten Raheem Sterling. Unggutten viste umiddelbart noe av det han er god for, men en måtte innse at det ikke var en rød ettermiddag på Merseyside, og hjemmefansen måtte gå slukøret hjem fra stadion.

Det var Wigans første triumf på Anfield noensinne. Før kampen stod klubben med to uavgjorte og stygge seks tap på åtte kamper.

Etter kampen kunne bortelaget allikevel skryte av hele fem kamper på rad uten tap mot Liverpool – uansett bane. De tre foregående kampene endte nemlig uavgjort, i tillegg til Wigans ettmålsseier på DW Stadium i mars 2010.

Historisk sett er Liverpool klart best med ni seire mot Wigans to, mens det har endt uavgjort fem ganger.

Uavgjortspesialiser i rødt

Den grufulle åpningen i Liverpool er blitt gradvis bedre resultatmessig, og en kan skryte på seg seks kamper på rappen uten tap. Men på den annen side er det fortsatt mangler på seire.

For Liverpool har kun vunnet to av seks ligakamper, etter hjemmetapet mot Manchester United i september. Den påfølgende kampen er én av dem – der Luis Suárez ikke sa seg ferdig før han hadde scoret hat-trick, i 5-2-seieren borte mot Norwich. Men i etterkant er Raheem Sterlings matchvinnerscoring mot Reading den eneste trepoengeren for Anfield-klubben.

Det skulle riktignok vært én til, da Suárez sitt overtidsmål i Merseyside-derbyet mot Everton ble feilaktig annullert, noe som kostet Liverpool en etterlengtet seier.

Kampen, som endte 2-2, la seg istedenfor inn i rekken av poengdelingene de siste ukene. For 1-1 mot Chelsea forrige søndag sørget for et nytt hat-trick for Liverpool – ikke i mål, men i uavgjort.

Liverpools fem siste – kun liga (1-4-0):
1-1 v Chelsea (b)
1-1 v Newcastle (h)
2-2 v Everton (b)
1-0 v Reading (h)
0-0 v Stoke (h)

Gjengangeren for kampene har uansett vært Luis Suárez. De tre siste ligakampene, der han har gjort mål i samtlige, har alle endt uavgjort. Da uruguayaneren isteden viste frem pasningsfoten, og spilte fri målscorer Raheem Sterling mot Reading, holdt Liverpool buret rent og sikret tre sårt trengte poeng.

Men en målkåt og uhåndterbar Suárez er kanskje Wigans verste fiende.

Gavmildt borteforsvar

For Roberto Martínez sine menn har ikke for vane å holde nullen bakover. Etter elleve ligarunder ferdigspilt, har Wigan sluppet inn mål i ni av dem. Kun Southampton, Queens Park Rangers og Fulham har sluppet inn flere mål så langt, og laget har til gode å ikke slippe inn mål på hjemmebane.

Og av nåværende Liverpool-spillere er det kun én spiller som har scoret mot Wigan – nettopp Luis Suárez.

Men de siste Wigan-kampene har imidlertid skremt noen. For selv om laget tapte i generalprøven mot West Bromwich, spilte hjemmelaget best på DW Stadium. I forkant stod også Wigan med en knallsterk og velfortjent borteseier over Tottenham.

Wigans fem siste – kun liga (2-1-2):
1-2 v West Bromwich (h)
1-0 v Tottenham (b)
2-1 v West Ham (h)
1-2 v Swansea (b)
2-2 v Everton (h)

De sortkledde gjestene kjørte nemlig over London-klubben. I første omgang kunne det fort stått 3-0, men brente sjanser sørget for at det var målløst til pause. Men kun ni minutter av annen omgang var gått da Ben Watson sendte Wigan i føringen.

Før turen bærer til Anfield, ligger Wigan på plassen bak Liverpool i Premier League. Laget har vunnet tre kamper – én mer enn de røde – og tapt seks ganger. I motsetning til vertene som har seks uavgjorte kamper, står Wigan med to.

Reina tilbake

Flere røde trakk seg fra sine respektive landslagstropper før kampene i midtuka. Martin Skrtel stod over mot Chelsea på grunn av sykdom, og ble hjemme under langslagsoppholdet, mens Jonjo Shelvey sin lårskade gjorde at han ikke ble med den engelske landslagstroppen til Sverige. Begge to skal imidlertid være kampklar etter å ha trent sammen med resten av laget fredag.

Oussama Assaidi spilte heller ikke da hans Marokko møtte Togo. En vond skulder skal ha holdt vingen ute, men 24-åringen var å finne på treningen i forkant av Wigan-kampen.

Mange fryktet det verste da Steven Gerrard lå lenge nede og holdt seg på kneet under Chelsea-kampen forrige søndag, men kapteinen sluttet seg allikevel til England-troppen tidligere i uka, og spilte mesteparten av 2-4-tapet mot svenskene på onsdag.

Som Rodgers påpekte forrige fredag, skal Reina være skadefri nok til å spille mot Wigan. Spanjolen har vært ute av spill i fem uker med en hamstringskade, og Brad Jones har voktet buret i hans fravær. Nå skriver engelsk presse at Rodgers trolig velger å starte med Reina fra start mot Wigan.

Lucas Leiva var endelig tilbake i spill på Melwood fredag. Brasilianeren har hatt et vondt år, med alvorlige skader i både kneet og låret, men skal bare være den fysiske formen unna comeback – og blir dermed ikke å finne på banen denne runden.

Fra før er Fabio Borini og Martin Kelly ikke tilgjengelige for de røde. Borini er ute til nyttår, mens Kelly sannsynligvis må belage seg på å overvære Liverpool-kampene fra tribunen frem til neste sesong.

Få skader hos gjestene

Wigan får tilbake lynvingen Ryo Miyaichi etter skade. 19-åringen har måttet sitte på tribunen siden slutten av september, da han ble skadet på landslagsoppdrag for Japan.

James McArthur sliter med et vondt lår, og er tvilsom i forkant av oppgjøret. Skotten, som pådro seg en lårhøne på trening, skal gjennomgå noen sene tester, og en regner med at manageren tar avgjørelsen så sent som på oppvarmingen på Anfield. Midtbanekollega Albert Crusat mister kampen på grunn av en kneskade, og Antolín Alcaraz er ute med en lyskestrekk.

Fakta før avspark

Wigans 2-1-seier over Liverpool i mars var den første seieren på Anfield noensinne.

Liverpool har ikke slått Wigan på fem kamper (0-3-2).

De røde har kun vunnet én av seks ligakamper på Anfield denne sesongen – to seire i løpet av ni hjemmekamper medregnet alle turneringer.

Men Liverpool er allikevel ubeseiret på de seks siste ligakampene.

Luis Suárez har stått bak over halvparten av Liverpool-scoringene i Premier League denne sesongen, med åtte av 14 på sin kappe. Han har også assistert to mål, noe som gjør ham direkte involvert i 71 prosent av Liverpools mål.

Årets sesong er Liverpools verste start på en Premier League sesongen siden den første (1992/1993). Den gang hadde laget også tolv poeng etter elleve kamper, og endte sesongen på sjetteplass. På denne tiden i fjor, lå de røde på sjetteplass med 19 poeng.

Liverpool er det eneste laget i Premier League som ikke har scoret mål det siste kvarteret av en ligakamp denne sesongen.

Pepe Reina og Jamie Carragher har spilt 13 av de 14 seriekampene mot Wigan noensinne – mer enn noen annen.

Wigan har vunnet to av sine tre siste Premier League-kamper.

Lørdagens gjester har elleve poeng på like mange kamper. Forrige sesong stod laget med kun fem poeng, og lå sist på tabellen.

Wigan har tapt samtlige kamper hvor motstanderlaget har scoret først denne sesongen.

De seks siste ligamålene til Wigan, er scoret av seks forskjellige spillere.

Få tilsendt Liverpools lagoppstilling i god tid, hurtige scoringsvarsler og viktige oppdateringer via SMS, eller følg kampen på liverpool.no – med fortløpende referat, pause- og sluttrapport samt spillerbørs like etter kampslutt.

Kampen har avspark lørdag 17. november kl. 16.00, og TV 2 Premier League HD1 sender kampen direkte.