Før kampen: Man Utd-Liverpool

Premier League-oppgjør nummer 40 mellom de to mestvinnende klubbene i England blir helgens godbit på Old Trafford. Phil Dowd dømmer.

Både Manchester United og Liverpool spilte uavgjort i generalprøven. Den røde Manchester-klubben gjorde det heller ikke enkelt for seg, og lå like etter pause under med 0-3 på Stamford Bridge. To straffescoringer av Wayne Rooney i løpet av elleve minutter skapte ny spenning i kampen. Seks minutter for full tid var scouseren igjen nær å lage mål på brua, og på en retur fra Petr Cech snappet evighetsmaskinen Ryan Giggs ballen. Han serverte kula inn i feltet, hvor innbytter Javier Hernandez overlistet Cech med hodet, og fastslo sluttresultatet mellom Chelsea og Manchester United til 3-3 – et resultat de ikke har fått mot hverandre siden september 2000. Scoringen var ligamål nummer 21 for Hernandez, hvorav ti av dem har kommet i løpet av det siste kvarteret. Å ligge under med tre mål og komme tilbake i kampen har Manchester United kun gjort ved to tidligere anledninger i Premier League.

Laget mot Chelsea: De Gea – Rafael (Scholes 63) – Evans – Ferdinand – Evra – Valencia – Carrick – Giggs – Young (Hernandez 53) – Rooney – Welbeck (Park 85)

Liverpool manglet heller ikke en solid motstander i sin kamp, hvor høytsvevende Tottenham stilte opp mandag kveld. Det har ikke blitt få uavgjort på Anfield denne sesongen, noe publikumet ikke fikk unngå denne gangen heller. Mye midtbanekrig, et vanvittig skudd fra Spearing som barberte krysset, comebacket til Suarez – og ingen mål – er ting som vil bli husket fra kampen. Liverpool står med hele åtte uavgjort av tolv hjemmekamper denne sesongen. Det er flere poengdelinger enn hva klubben hadde hele forrige sesong – hjemme og borte til sammen.

Laget mot Tottenham: Reina – Kelly – Skrtel – Agger – Johnson – Gerrard – Spearing – Adam – Bellamy (Downing 73) – Kuyt (Suarez 66) – Carroll

Innbyrdes

Klubbene fikk også nøyaktig det samme resultatet før forrige sesongs ligaoppgjør på Old Trafford. Everton rappet to poeng fra Manchester United mot slutten av kampen, og sørget for 3-3 på Goodison Park. Liverpool maktet ikke å få uttelling på Birmingham i samme runde, og det endte 0-0 på St. Andrew’s. I den påfølgende kampen, mellom Manchester United og Liverpool, vant vertene 3-2, med et hat-trick fra Dimitar Berbatov i spissen. Steven Gerrard scoret to ganger for et Liverpool-lag som den gang var under ledelse av Roy Hodgson.

Det er kun to uker siden forrige kamp mellom klubbene. Da sto FA-cupens fjerde runde på programmet. Daniel Agger scoret kampens første, men Ji-Sung Park utliknet for Manchester United like før pause. Rett før slutt stusset Andy Carroll igjennom Dirk Kuyt som sendte Liverpool til runde fem av verdens eldste turnering.

2008/09
PL: United-Liverpool 1-4 (Torres, Gerrard str, Aurelio, Dossena)
PL: Liverpool-United 2-1 (Brown selvmål, Babel)

2007/08
PL: Unied-Liverpool 3-0
PL: Liverpool-United 0-1

De første oppgjørene
Da fotballen fortsatt var i puberteten grodde det frem mange nye klubber, som etter hvert har plantet sine føtter i den tjukke historieboka. Blant dem er Liverpool og Manchester United. Samtidig med franskmennenes erobring av Antananarivo, hovedstaden i Madagaskar i begynnelsen av oktober 1895, tok Manchester United, den gang under navnet Newton Heath LYR Football Club, reisen til Evertons tidligere stadionanlegg, Anfield. Der skulle tre år gamle Liverpool Football Club settes på prøve.

Thomas Bradshaw, Frank Becton og Fred Geary nettet alle to ganger hver for hjemmelaget, mens Jimmy Ross la på én til. Joe Cassidy sin redusering hjalp ikke Newton Heath på langt nær nok, noe som sørget for at det første offisielle oppgjøret mellom de – etter hvert – to største klubbene i Storbritannia endte hele 7-1 til Liverpool. De røde vant 2. divisjon den sesongen.

Den første Liverpool-manageren i historien, William E. Barclay, som tidligere hadde en periode på 22 kamper som Everton-manager, satt i sjefsstolen den kampen. I kompani med Barclay satt klubbsekretæren til Liverpool FC, John McKenna. Alf Albut ledet Newton Heath i nederlaget.

I det første oppgjøret mellom klubbene som ble spilt i Manchester var James Peters kampens store spiller. På sin hjemmebane, Bank Street, satte Newton Heath-spilleren ballen i mål tre ganger, mens John Clarkin og Dick Smith også ville komme på scoringslista. To Liverpool-mål pyntet så vidt på resultatet, men hjemmelaget vant fortjent 5-2. Dette var begynnelsen på en lang periode hvor klubbene dominerte på sine respektive hjemmebaner.

Det skal dog nevnes at Uniteds første kamp på Old Trafford i 1910 var mot Liverpool. Gjestene vant matchen 4-3!

Mest målrike oppgjør
Ti tusen tilskuere møtte opp på Anfield onsdag 25. mars 1908 for å se oppgjøret mot Manchester United. Tidligere på sesongen tapte de helrøde 4-0 i Manchester, og lysten på revansje var stor. Liverpools Bill McPherson dunket blant annet inn tre mål, mens George Wall fra United nettet to i en kamp Liverpool til slutt vant med hockeyresultatet 7-4. Det har aldri blitt scoret like mange mål eller flere i en kamp mellom klubbene, verken før eller siden.

Kamp på Maine Road
Da det sto 1946 på kalenderen måtte Manchester United være verter for Liverpool på hjemmebanen til de bitre naboene, Manchester City. Old Trafford var ødelagt etter skadene anlegget pådro seg under andre verdenskrig. Det hindret på ingen måte noe for sir Matt Busby og hans mannskap, som banket Liverpool 5-0 i den første kampen mellom klubbene på seks år – på grunn av krigen.

Senere spilte United og Liverpool to kamper til på Citys gamle bane, Maine Road. Gjestene klarte ikke å slå United, som vant 2-0 før de holdt Liverpool til 0-0 i 1948.

United-legende i Man City og Liverpool
Sir Alexander Matthew Busby er kanskje mannen med størst betydning i Manchester Uniteds historie, og er i dag hedret med en stor statue utenfor Old Trafford. Før han blant annet vant fem seriemesterskap med United og ledet dem som det første engelske laget med triumf i Serievinnercupen, spilte sir Matt mer enn 200 kamper for naboklubben, Manchester City. Der rakk skotten å vinne FA-cupen før han i 1936 dro til en annen rival, Liverpool FC. Mannen med én landskamp for Skottland spilte 115 kamper og scoret tre mål for Merseyside-klubben over fire år. Han ble faktisk senere tilbudt rollen som manager for Liverpool, men valgte heller Manchester United, ettersom de var villig til å gi ham mer kontroll over laget.

Statistikk fra nordvest-derbyet
De ti siste kampene – uansett turnering – mellom Manchester United og Liverpool på Old Trafford er lystige tilbakeblikk for lørdagens hjemmelag. Sir Alex Fergusons menn har vunnet hele åtte av de ti gangene, mens Liverpool kun har tatt seieren med hjem ved to anledninger. Av de 85 gangene Manchester United har stilt opp som verter for Liverpool, har hjemmelaget vunnet 42 ganger og scoret 141 mål. Anfield-klubben har vunnet 16 ganger på Old Trafford og lagt tilbake 79 scoringer.

Totalt er det spilt 184 kamper mellom de populære klubbene. Manchester United er best historisk sett med 71 seiere. Liverpool vant for 62. gang i FA-cupoppgjøret. Det har endt uavgjort 51 ganger.

Liverpool og Manchester United har stått for 492 mål i løpet av de 184 kampene mot hverandre. Det tilsier at det gjennomsnittlig er scoret nesten tre ganger i hver kamp siden Newton Heath tapte 7-1 på Anfield i 1895.

Manchester United Football Club

De røde djevlene ligger på 2. plass i Premier League etter 24 kamper. Fergusons menn har funnet veien til nettmaskene 59 ganger, noe som gir et høyt snitt i 2,4 per kamp. 55 % av målene blir scoret i kampens andre omgang. Kun nabo City har flere mål. Bakover renner det gjennomsnittlig inn ett mål per kamp.

Manchester United har blitt tildelt åtte straffespark denne sesongen, noe som er flest ganger i ligaen. De har scoret på syv, hvorav blant annet fire på rad som lagets eneste mål – noe ingen andre Premier League-lag har gjort tidligere. Nesten to av tre straffer settes i keeperens venstre hjørne, statistisk sett.

I alle tre tapene Manchester United har denne sesongen, har de ligget under med 0-1 til pause.

Målvakter: David de Gea, Tomasz Kuszczak, Ben Amos
Forsvarere: Patrice Evra, Rio Ferdinand, Jonny Evans, Chris Smalling, Fabio, Rafael, Ezekiel Fryers
Midtbanespillere: Ryan Giggs, Ji-Sung Park, Michael Carrick, Ashley Young, Paul Scholes, Antonio Valencia, Paul Pogba
Angripere: Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Javier Hernandez, Danny Welbeck, Mame Biram Diouf, Will Keane

Skader: Anders Lindegaard (ankel), Ritchie De Laet (legg), Darren Fletcher (tarmsykdom), Nemanja Vidic (kne), Bebe (kne)
Usikker*: Nani (ankel), Phil Jones (ankel), Michael Owen (lår), Anderson (hodet), Tom Cleverley (ankel)

* Returdato på kampdag.

De fem siste (3-1-1)
PL: Chelsea-Man Utd 3-3 (Rooney str 2, Hernandez)
PL: Man Utd-Stoke 2-0 (Hernandez str, Berbatov str)
FA: Liverpool-Man Utd 2-1 (Park)
PL: Arsenal-Man Utd 1-2 (Valencia, Welbeck)
PL: Man Utd-Bolton 3-0 (Scholes, Welbeck, Carrick)

Old Trafford (4-0-1)
PL: Man Utd-Blackburn 2-3 (Berbatov 2)
PL: Man Utd-Wigan 5-0 (Park, Berbatov 2, Valencia, Berbatov str)
PL: Man Utd-Wolves 4-1 (Nani 2, Rooney 2)

Liverpool Football Club

De helrøde ligger på 7. plass i Premier League, fire poeng bak den viktige 4. plassen. Merseyside-klubben har nettet 28 ganger, noe som er færrest av samtlige klubber blant topp ni.

Liverpool har latt motstanderen slippe til 83 skudd på mål denne sesongen – det er færrest i ligaen.

Ifølge Opta har Liverpool gjennomsnittlig flere mål (1,4) per kamp uten Suarez denne sesongen, enn hva de har med ham (1,17).

Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni
Forsvarere: Glen Johnson, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson
Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady
Angripere: Luis Suarez, Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne)
Usikker: Jose Enrique (hamstring)

De fem siste (2-2-1)
PL: Liverpool-Tottenham 0-0
PL: Wolves-Liverpool (Carroll, Bellamy, Kuyt)
FA: Liverpool-Man Utd 2-1 (Agger, Kuyt)
CC: Liverpool-Man City 2-2 (Gerrard str, Bellamy)
PL: Bolton-Liverpool 3-1 (Bellamy)

Borte (2-1-2)
PL: Wolves-Liverpool 0-3 (Carroll, Bellamy, Kuyt)
CC: Man City-Liverpool 0-1 (Gerrard str)

16: Demba Ba (Newcastle)
15: Wayne Rooney (Man Utd), Sergio Aguero (Man City)

Dommerteamet
Phil Dowd er satt opp til å dømme storoppgjøret på Old Trafford. Steve Bennett og Andrew Garratt er assistentdommere, mens Anthony Taylor, som dømte Liverpool 3-0-seier mot Wolverhampton, har jobben som fjerdedommer.

Dowd har dømt Manchester United tre ganger denne sesongen, og de røde djevlene har full pott i samtlige kamper. Community Shield-seieren over Man City, hjemmeseirene mot Chelsea og Wigan er alle dømt av Dowd. Dommeren har også dømt tre Liverpool-kamper før lørdagens batalje: serieåpningen mot Sunderland (1-1), hjemmekampen mot Swansea (0-0) og 2-0-seieren over Chelsea i kvartfinalen av Carling-cupen.