Før kampen: Manchester City-Liverpool

Den første av tre januarkamper mot Sheikh Mansour sitt Manchester City blir Liverpools åpningskamp i 2012. Mike Jones dømmer.

Dalglish og troppen besøker Etihad Stadium tirsdag kveld. City har scoret flest ganger i ligaen, men ikke i de to seneste kampene. Bortelaget best statistisk sett på banen hvor City har vunnet samtlige denne sesongen.

For første gang siden hjemmekampen mot Bolton i august maktet Liverpool å lage tre ligamål. Men Newcastle var først i målprotokollen og fikk et sjeldent hull på den tjukke Liverpool-byllen. Et innlegg fra Ryan Taylor gikk via både Cabaye og Agger, forbi Reina og i mål. Bellamy ville det annerledes like etterpå og smalt inn utlikningen foran The Kop, etter et fint forarbeid av Adam. Det var fjerde gang på rad waliseren scoret mot gamleklubben Newcastle. Lite overraskende sto det 1-1 på Anfield, men 22 minutter ut i andreomgang tok samme mann, Bellamy, ansvar igjen.

Et frispark, skaffet av Agger, ble skrudd hardt i mål fra 27 meter, bak en vimsete Simpson som sto i veien for keeper Krul. Resten av omgangen ble preget av innhoppet til Gerrard. Scouseren viste hvor mye én mann kan endre et helt lag lag, og fikk på sin halvtime slått noen vanvittig crossere til Carroll, som ikke kom nærmere scoring enn tverrliggeren. Gerrard tok like godt farvel med skadeåret 2011 på best mulig måte. Kapteinen satset på et dypt løp, fikk ballen i tide fra Henderson og satte ballen mellom føttene til Krul fra skrått hold. 3-1 og nok en seier mot zebratrøyene fra Newcastle. De røde avsluttet 2011 med 34 poeng, kontra 22 for nøyaktig ett år siden.

Første ligakamp etter nyttår:
2011: Liverpool-Bolton 2-1 (Torres, Cole)
2010: Stoke-Liverpool 1-1 (Kyrgiakos)
2009: Stoke-Liverpool 0-0
2008: Liverpool-Wigan 1-1 (Torres)
2007: Liverpool-Bolton 3-0 (Crouch, Gerrard, Kuyt)

Samtidig har avslutningen på et ellers fantastisk City-år vært negativ. West Bromwich Albion ble det første laget som holdt de lyseblå til døra denne sesongen. Når det fantastiske forsøket fra Mario Balotelli ble klasket i tverrliggeren fra 25 meter, gikk det opp for mange City-supportere at dette ikke var deres dag. Jerome Thomas kunne sørget for at alle tre poengene ble igjen hjemme i West Midlands, men den londonfødte Albion-vingen smalt ballen i stolpen. Det var første gang City gikk av banen i ligasammenheng uten å sette ballen i nota, siden nettopp Liverpool knuste de lyseblå 3-0 på Anfield i april. Allikevel ledet City tabellen ved juletider, foran nabo Manchester United på målforskjell, for første gang siden 1929.

Bedre gikk det ikke etter nyttårsaften. City åpnet 2012 som favoritt med en bortekamp mot Sunderland. Blant andre David Silva og deres dyreste spiller i historien, Sergio Agüero, startet kampen på benken, med tanke på tirsdag. Men noe som etter hvert ble tre omganger uten scoring, resulterte i et Agüero-bytte før siste halvdel av kampen. Det hjalp ikke. Mancini fikk smake på "Liverpool-syndromet", en kamp med nok av sjanser, men ingen mål. Sunderland gjorde serierunden komplett på overtid. Den offsideplasserte innbytteren, Ji Dong-Won, rundet av Joe Hart og satte ballen i mål. Det var første gang begge Manchester-klubbene og Chelsea tapte samtidig denne sesongen.

Nøkkelen kan være mellomrommet
Faktoren som kan sørge for lyseblått poengtap er rommet mellom forsvaret og midtbanen. I Citys første ligatap denne sesongen var Oriol Romeu den typen bindeledd i Chelsea-laget, med to vekslende spillere i Ramires og Meireles foran seg. Samtlige Chelsea-spillere jobbet steinhardt for å tette alle hull på banen, og klarte etter hvert å holde ballen lenge i laget. 58 % ballbesittelse mot Citys 42 % var Mancinis andre ligakamp denne sesongen hvor laget hans ikke hadde ballen mest – den første kom mot Liverpool. Noe av det samme så en i Champions League-tapet borte mot Napoli (1-2). Italienerne hadde dog ballen klart minst, men startet kampen med tre stoppere – én litt høyere enn de to andre. Laget jobbet, som Chelsea, steinhardt med å dekke mellomrommet og klarte å stoppe blant andre David Silvas kreative bidrag. Dermed flyttet ballen seg mellom spillerne i alle ledd, men ikke alt for nær Napolis sekstenmeter, og City-stjernene stanget uten suksess.

Lucas Leiva ble frontfiguren i den defensive midtbanerollen og symbolet på Liverpools verdige arbeid mot City i november. Mens Henderson, Adam og Kuyt var et konstant uromoment og hinder for Barry og Yaya Touré, gjorde Lucas en aldeles praktfull jobb i å stoppe David Silva. Škrtel tok godt vare på Agüero, og City slet ofte med å holde på ballen grunnet det konstante, røde presset. En strålende Joe Hart var nærmest grunnen til at Liverpool ikke vant kampen.

For å dra det motsatt vei, kan en kikke på oppgjøret på Old Trafford. Manchester Uniteds Anderson klarte ikke å temme verken Barry, David Silva eller Yaya Touré. Midtbanemakker Fletcher mistet også grepet på midten allerede etter et par minutter. Mangelen på fart hos Ferdinand og Evans i forsvarsrekka ga nærmest fri bane for den offensive femmeren til City. Konsekvensen ble 1-6, og dermed Uniteds verste tap for naboen på Old Trafford siden 1926.

Innbyrdes
Den andre bortekampen i ligasammenheng forrige sesong ble også spilt på Etihad Stadium. Gareth Barry satte inn hjemmelagets første allerede før kvarteret var spilt. De lyseblå herjet til tider med Liverpool, hvor sesongstarten senere ble betegnet som katastrofe og den svakeste på over 50 år, men gikk til pause med den ene scoringen. Omgang nummer to var åtte minutter gammel da Carlos Tévez nappet inn 2-0 forbi Reina og et par Liverpool-spillere på streken etter dødball. Samme argentiner fastslo sluttresultatet til 3-0 fra ellevemeteren etter 68 minutter.

Siden den gang har City besøkt Anfield ved to anledninger. Andy Carroll huskes best fra 3-0-kampen i april. Kjempen banket inn sitt og Liverpools første fra nærmere 25 meter etter drøye tolv minutter. Kuyt satte inn kampens andre etter en vanvittig sjanseorgie inni Citys sekstenmeter. Den perfekte omgangen ble komplett knappe minuttet senere. Meireles la inn et strålende innlegg til Carroll som moste Kolarov i lufta og stanget inn 3-0 bak en sjanseløs Joe Hart. De siste 45 endte målløst, selv om hjemmelaget hadde nok av muligheter til å øke ledelsen.

Liverpool-City 1-0 (Gerrard)

Liverpool har møtt City 162 ganger tidligere, like mange ganger i hver by. Det er gjestene fra Merseyside som har overtaket begge steder. I Manchester står det totalt 32-22-27 for de røde, mens det er enda bedre på Anfield med 48-19-14 siden 1893.

29 ligakamper innbyrdes er unnagjort siden oppstarten av Premier League. Kun tre ganger har Liverpool vunnet i Manchester.

To av gangene var på Etihad – da kalt City of Manchester Stadium (3-2 i 2008/09, 1-0 i 2005/06), og én gang på Maine Road (3-0 i 2002/03). Det lyseblå hjemmelaget har like mange seiere over samme periode (3-0 i 2010/11, 1-0 i 2004/05, 2-1 i 1994/95). Åtte ganger har lagene delt poengene. På Anfield er det overlegent rødt med 10-4-1. Liverpool har funnet veien til nettmaskene 44 ganger, City 27. På fremmed gress har Merseyside-klubben 15 scoringer. City har akkurat like mange hjemme.

Manchester City

FA Cup-troféet, deltakelse i Champions League, 6-1-seier på Old Trafford, det laget som raskest har nådd 50 mål siden 1962 og tabelltopp etter halvspilt sesong gir et krystallklart bilde på fremgangen i klubben etter at styrtrike Sheikh Mansour begynte med sine verdifulle bidrag. Hittil står Englands dyreste tropp med hele 53 ligamål og har ikke ligget lavere på tabellen enn nummer to, tolv runder tilbake.

77 % av målene har kommet innenfor sekstenmeteren. Agüero (13 mål) er klubbens toppscorer. Džeko og Balotelli følger etter med henholdsvis ti og åtte fulltreffere. City scorer oftest mål (23 %) mellom det 50.- og 60. minutt. Kun ett mål har kommet i løpet av de første ti. Serielederne har 309 avslutninger denne sesongen, kun to ganger mer enn Liverpool, ifølge Premier League sin offisielle hjemmeside.

V 3-1 v Wolverhampton

Begge klubbene som har dratt inn 40 poeng eller mer på de 16 første kampene har vunnet ligaen, United (1992/93, 2006/07) og Chelsea (2005/06). City hadde 41 poeng i kassa etter 16 runder.

Målvakter:
Stuart Taylor, Joe Hart, Costel Pantilimon (på lån fra Timişoara), Gunnar Nielsen

Forsvarere:
Micah Richards, Wayne Bridge, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Joleon Lescott, Aleksandar Kolarov, Stefan Savić, Gaël Clichy, Nedum Onuoha, Kolo Touré

Midtbanespillere:
James Milner, Adam Johnson, Gareth Barry, Samir Nasri, Owen Hargreaves, David Silva, Nigel de Jong, Yaya Touré

Angripere:
Edin Džeko, Sergio Agüero, Mario Balotelli

** Utilgjenglig: Carlos Tévez (karantene av klubb)

Oppsummering av fjoråret: Første trofé på 35 år
Før Manchester City skulle starte sin 14. sesong i Premier League, ble det handlet for over £126 millioner i sommervinduet. Tottenham snøt City for Champions League-plassen sesongen før, men denne gang skulle ikke Mancinis menn rote bort muligheten til å spille blant Europas beste lag.

Jérôme Boateng, Yaya Touré, David Silva, Aleksandar Kolarov og Mario Balotelli var noen av spillerne som ble handlet før sesongen, i den beinharde satsingen på Champions League. Det viste seg å hjelpe. En god start, med fire poeng av seks mulige, ble fulgt opp med en serie med svake kamper. Den første seieren noensinne på DW Stadium mot Wigan ble et faktum, da City kom tilbake på vinnersporet.

Fra og med femte serierunde, lå ikke City på en dårligere tabellplassering enn fjerdeplass. I seks runder lå de lyseblå helt oppe på en andreplass, før de igjen var nede på tredje- og fjerdeplass.

Med seier i de tre siste seriekampene endte City til slutt på en respektabel tredjeplass og sikret seg sitt ønske om deltakelse i den gjeveste turneringen i Europa.

Stoke, som vant semifinalen hele 5-0, ble heller ingen stopper for at Manchester City vant sitt første trofé på 35 år. Yaya Touré sørget for at sluttresultatet ble 1-0 på Wembley.