Før kampen: Norwich-Liverpool

To lag på nedre halvdel av tabellen, som fortsatt kjemper om sesongens første ligaseier, møtes til dyst på Carrow Road lørdag ettermiddag. Mike Jones dømmer.

Poengfangsten til Anfield-klubben har vært langt under all forventing når september måned avsluttes denne helga. Kun to poeng, hele ti baklengsmål og nedrykksplass etter fem serierunder, er det svakeste de røde har prestert i en ligaåpning på over 100 år.

På plassen over ligger Norwich City, med tre poeng. Laget fra Øst-England har imidlertid ikke tapt en ligakamp på hjemmebane siden Liverpool banket dem i april, og har blant annet holdt Tottenham til 1–1 på White Hart Lane i begynnelsen av årets sesongstart.

Ligakampen har avspark lørdag kl. 16.00, og TV 2 Premier League HD1 sender kampen direkte. Du kan ellers få tilsendt scoringsvarsler via SMS eller følge kampen med fortløpende livereferat på liverpool.no – inkludert pause- og sluttrapport, samt spillerbørs like etter kampslutt.

Tap i ligaen, videre i cupen

Ingen av lagene tok poeng i forrige serierunde, men tapte heller med ett mål. Ettersom Norwich-stopper Michael Turner brøt forsvarslinja og opphevet offsiden på Demba Ba, sørget scoringsmaskinen for hjemmeseier i Newcastle da han satte ballen trygt i mål alene med John Ruddy i buret. Papiss Demba Cissé fikk senere en drømmemulighet til å doble ledelsen, men blåste et straffespark langt over mål, og sørget for at det kun ble med ett mål på Sports Direct Arena.

Norwich mot Newcastle (4-5-1): Ruddy; Martin, Barnett, Bassong (Turner 8), Garrido; Snodgrass, Howson, Hoolahan, Johnson, Surman (Jackson 82); Morison (Holt 70)

Liverpool, som tok ledelsen ved Steven Gerrard, tapte med ti mann på banen mot Manchester United på Anfield. Gjestene fikk ta med seg tre poeng hjem da Robin van Persie satte inn vinnermålet på et kontroversielt straffespark mot slutten av kampen, etter at Rafael hadde utliknet tidligere i omgangen.

Liverpool mot Man. United (4-3-3): Reina; Kelly, Skrtel, Agger (Carragher 80), Johnson; Allen, Shelvey, Gerrard; Borini (Suso 46), Suárez, Sterling (Henderson 66)

Bedre gikk det imidlertid i ligacupen få dager senere. For mens et ungt Liverpool-lag, regissert av Nuri Sahin, snudde bortekampen mot West Bromwich til seier, var ett mål nok for et reservepreget Norwich til å beseire Doncaster hjemme på Carrow Road. Alexander Tettey, som fikk sin debut før østkantklubben i onsdagens kamp, noterte seg like godt på scoringslista med et praktskudd fra 20 meters hold før pause, og ble matchvinner. Det var lagets andre seier denne sesongen, ettersom Scunthorpe ble slått 2–1 i samme turnering i august.

Liverpool mot West Bromwich (4-3-3): Jones; Wisdom, Coates, Carragher, Robinson; Henderson, Sahin, Pacheco (Suso 81); Downing, Yesil (Sinclair 81), Assaidi

Norwich mot Doncaster (4-2-2): Bunn; Butterfield, Ward, R. Bennett, Tierney; E. Bennett, Fox, Martin (Hoolahan 70), Tettey, Holt, Kane (Jackson 49)

Ny mann ved roret

Kanarifuglene imponerte mange fotballhjerter i sin Premier League-retur forrige sesong, og med sterke seiere mot klubber som Newcastle og Tottenham, var de gule og grønne langt fra noen enkel motstander på papiret for noen i ligaen. Norwich holdt blant annet Liverpool til 1–1 på Anfield, mens Arsenal måtte jobbe hardt og lenge for å sikre ett poeng i sluttminuttene på Emirates.

En av mesterhjernene bak klubbens bragder de siste årene, var skotske Paul Lambert. 43-åringen, med en seiersprosent i klubben på 49,3 siden 2009, bidro sterkt til å dra klubben 54 plasser opp i ligasystemet på sine år som Norwich-boss, og avsluttet sin periode på Carrow Road med en flott 12. plass i toppdivisjonen.

I sommer ble isteden tidligere Newcastle-sjef Chris Hughton ansatt som manager for Norwich

Han kom fra en sesong i Birmingham, der han klarte å kvalifisere Championship-klubben til gruppespillet i Europaligaen, men feilet med å rykke opp til Premier League. 53-åringen fikk kanskje den verst tenkelige starten på sin Norwich-karriere med stygge 0–5 mot Fulham i seriepremieren, men strammet inn mastene like etterpå, og har siden kun tapt mot Newcastle i forrige ligakamp.

Norwich’ fem siste (2-2-1):
26.09.2012: Norwich-Doncaster 1–0 (Tettey) [ligacup]
23.09.2012: Newcastle-Norwich 1–0
15.09.2012: Norwich-West Ham 0–0
01.09.2012: Tottenham-Norwich 1–1 (Snodgrass)
28.08.2012: Norwich-Scunthorpe 2–1 (Lappin, Hoolahan str) [ligacup]

Hughton har til gode å møte de røde som manager. Nærmest kom han i perioden som Newcastle-sjef fra 2009 til desember 2010, men ble nokså overraskende sparket fra jobben bare dager før Liverpool skulle gjeste Newcastle.

Suárez-show i forrige møte

Det tok ikke mer enn 24 minutter før angrepsesset fra Uruguay dunket Liverpools første målsjanse i nota på Carrow Road. Arkitekten bak scoringen var Gerrard, men fire minutter senere gjorde Luis Suárez heller alt på egenhånd. Han stjal ballen etter en svak Norwich-pasning, tok den med seg fremover på høyrekanten og klinket den lavt i lengste hjørne med høyreslegga. På tampen av kampen fullførte den energiske teknikeren sitt velfortjente hat-trick med en overlegen chip fra 40 meter, og gjorde oppvisningen komplett.

Det var Liverpools femte seier på de seks siste forsøkene mot Norwich – med kampen på Anfield tidligere den sesongen som den eneste de røde ikke har vunnet på 18 år.

De fem siste (4-1-0):
28.04.2012: Norwich-Liverpool 0–3 (Suárez 3)
22.10.2011: Liverpool-Norwich 1–1 (Bellamy)
03.01.2005: Norwich-Liverpool 1–2 (Luis García, Riise)
25.09.2004: Liverpool-Norwich 3–0 (Baros, Luis García, Cissé)
29.04.1995: Norwich-Liverpool 1–2 (Harkness, Rush)

Klubbene har totalt møtt hverandre 58 ganger, og Liverpool er overlegne med hele 30 seire, mens Norwich kun har vunnet 14 ganger – like mange ganger som det har endt uavgjort. I Norwich er det imidlertid jevnere statistisk sett, men de røde er best også der med 11 seire på 29 kamper, mot vertenes 9 triumfer på samme bane. Det er blitt scoret 2,9 mål i snitt de ti Premier League-kampene lagene har spilt mot hverandre, og det har ikke endt målløst innbyrdes på drøyt 22 år.

Forsvarsproblemer hos vertene

Sébastien Bassong (f) sliter med hamstringen og Anthony Pilkington (a) har problemer med ryggen før oppgjøret mot de røde, men manager Hughton utelukker ikke at duoen kan bli klare til kampen.

Simon Lappin (f) er tilbake i trening etter sin ankelskade, men blir ikke involvert mot Liverpool. Steven Whittaker (f) har vært ute med en ankelskade i lang tid, noe som utelukker skotten fra kampen lørdag ettermiddag. Harry Kane (a) skadet seg i ligacupkampen mot Doncaster i midtuka, noe som har satt unggutten ut av spill de kommende ukene.

Agger kan bli klar

Det gikk hardt for seg i tapet mot Manchester United forrige helg, og verst gikk det utover Martin Kelly. Den unge reservebacken hinket ut på overtid, etter en tilsynelatende ekkel vridning. Torsdag ble scouseren operert for en korsbåndskade i høyre kne, og det er nå usikkert om Kelly får spille mer denne sesongen.

Daniel Agger måtte bæres av banen i samme kamp, og mange fryktet dermed at forsvarskjempen måtte tilbringe lang tid på tribunen. Men Rodgers innrømmet denne uka at dansken har en god sjanse til å rekke Norwich-kampen, etter kun å ha stått over ligacupseieren mot West Bromwich.

Fabio Borini kom ikke ut etter pause i nordvestderbyet forrige søndag, noe de fleste trodde var et taktisk bytte. Etter kampen viste det seg at italieneren måtte kaste inn håndkledet grunnet en meget hoven ankel, og da Rodgers pratet med pressen torsdag, hadde ikke Borini trent med resten av laget hele uka. Liverpool-sjefen forklarte at det var 50/50 om angrepsspilleren kan få en plass i lørdagens tropp. Joe Cole har slitt med muskelskader denne sesongen, men har trent som vanlig og spilt med laget den siste drøye uka.

Det ene kneet har plaget den første delen av sesongen til José Enrique på venstrebacken. Spanjolen spilte riktignok mot Young Boys og satt på benken mot Manchester United tre dager senere, men ble gjort utilgjengelig til ligacupkampen i midtuka. 26-åringen, som har brukt de siste dagene på å vinne en storstilt FIFA 13-turnering mellom kjendiser i Manchester, blir ikke klar til møtet med Norwich.

Lucas jobber fortsatt med rehabiliteringen av sin lårskade, mens Jon Flanagan er ute til midten av oktober, ettersom høyrebacken sliter med en leddbåndskade i ankelen.

Jonjo Shelvey fikk direkte rødt kort før pause mot Manchester United, og stod over sin første av tre kamper mot West Bromwich. Dermed får ikke U21-landslagsspilleren delta på Carrow Road.

En å se opp for …

… er Robert Snodgrass. Den skotske kantspilleren har brukt sine fire siste år hos Leeds United i Championship og League One. 25-åringen tegnet seg for totalt 193 førstelagskamper, scoret 41 mål og ble etter hvert utnevnt som kaptein for den gamle storheten på Elland Road. Han er også blitt belønnet med landskamper for Skottland. Spilleren, som har en fryktet og presis venstrefot, står for lagets ene av to ligamål denne sesongen, med sin sene og viktige utlikning borte mot Tottenham i begynnelsen av september, og har startet alle fem ligakampene denne sesongen.

Før kampen mot Liverpool skryter han av eget lag, samtidig som han er trygg på at Liverpools nåværende tabellplassering ikke stemmer overens med kvaliteten som bor i Merseyside-klubben.

– Med tanke på styrken, bredden og kvaliteten de har i troppen, kan man aldri avskrive Liverpool. De er en hard nøtt for ethvert lag. De gjorde det veldig bra mot Manchester United, men det røde kortet endret hele kampen, forklarte Snodgrass, ifølge Eastern Daily Press.

– Vi er klare over hva som venter, men jeg regner med at de også vet at vi har noen spillere som kan gjøre det rimelig vanskelig for dem.

Dommer

Mike Jones har fått oppgaven med å dømme lørdagens begivenhet i Norwich. Han får med seg Bennett og Bryan som assistentdommere, mens Kevin Friend skal være fjerdedommer.

Liverpool har aldri vunnet en Premier League-kamp med Jones som hoveddommer. Sist han dømte de røde i ligaen, vant Manchester City 3–0 på Etihad i januar.  44-åringen dømte lørdagens verter én gang i ligasammenheng forrige sesong, i 1–3-tapet borte mot Chelsea.

NORWICH-LIVERPOOL
Premier League, runde 6
Lørdag 29. september kl. 16.00
Carrow Road (27 220)
TV 2 Premier League HD1