Før kampen: Sunderland-Liverpool

De røde reiser til Wearside for å jakte på sesongens første ligaseier lørdag kveld. Sunderland står med null tap før kampen. Martin Atkinson dømmer.

Landslagspausen har gitt Brendan Rodgers ekstra god tid til å tenke på hva som har gått galt i løpet av den verste sesongstarten på 50 år, der Liverpool står med ett fattig poeng etter tre serierunder.

Managerkollega Martin O’Neill, som kun har tapt fem ganger på 17 kamper mot de røde, venter også på sesongens første seier, men har til gode å tape.

Sunderland-Liverpool, hvor spillerne opptrer med sørgebånd for å minnes de 96 som omkom i Hillsborough-tragedien, har avspark lørdag 15. september kl. 18.30. Kampen vises direkte på TV 2 Premier League HD1, og oppdateres med fortløpende livereferat på liverpool.no – i tillegg til rapporter ved pause og slutt, samt spillervurderinger like etter kampen.

Liverpool gikk på sitt tap nummer 200 i Premier League for to uker siden. Arsenal utnyttet røde feil og var usedvanlig giftige foran mål, og med sjansesløseri fra blant andre Luis Suárez, Steven Gerrard, Raheem Sterling, Daniel Agger, Stewart Downing og Jonjo Shelvey, sørget Lukas Podolski og Santi Cazorla for at The Gunners vant 2–0 i siste kamp før landslagsoppholdet.

Åpnet og fortsatte på bortebane

Sunderland sparket i gang seriespillet med en steinhard bortekamp mot samme klubb. Men Arsenal slet betraktelig med å finne den riktige tonen foran egne supportere. De kom nærmest nettkjenning ved et Cazorla-skudd fra 20 meters hold, men Martin O’Neills disipler holdt buret rent på Emirates, og fikk med seg ett poeng nordover.

De sorte kattene skulle spille sin første hjemmekamp mot Reading, men grunnet store mengder regn på Stadium of Lights nylagte gressteppe, ble kampen i andre serierunde utsatt.

Dermed var Sunderland nødt til å reise vekk for å spille enda en bortekamp, mot Brendan Rodgers’ forrige klubb, før de endelig kan vise seg frem for egen supporterskare i nordøst. Swansea hadde imidlertid fått en flying start på sesongen, med seks poeng og 8–0 i målforskjell på to kamper, og oppgaven var alt annet enn enkel for O’Neill. Men Steven Fletcher, som ble hentet fra Wolverhampton i sommervinduet, åpnet sin nedbetaling med to scoringer før pause. Swansea nettet riktignok også to ganger, ved Wayne Routledge og Michu, men klarte aldri å senke et sterkt Sunderland-lag hjemme i Wales.

Før sesongens første hjemmekamp ligger dermed Sunderland, som sist vant ligaen i 1936, på 13. plass med to poeng – ett mer enn Liverpool på 18. plass.

Verdt å merke seg:
Kontrastene mellom klubbene er imidlertid større foran mål. For mens Liverpool, som i tillegg har holdt nullen i to av de 17 siste ligakampene, kun har scoret på drøyt fem prosent av avslutningene, er Sunderland ligaens mest effektive lag med én scoring per tredje skudd.

Tap, uavgjort og seier på de tre siste

For et halvt år siden vant vertene med et heldig mål i en dårlig kamp på Stadium of Light. Den første omgangen var ikke annet enn et 45 minutters langt gjesp, hvor pasninsspill og målsjanser var totalt fraværende hos begge lag. Suárez var stort sett alene og isolert, og fikk både lite å jobbe med og lite hjelp på topp. Ti minutter etter sidebyttet ble en grå dag plutselig helsvart for gjestene. Fraizer Campbell fikk vendt opp og sendt av gårde en markkryper fra 16-meteren, som traff både Pepe Reina og stolpen, før Nicklas Bendtner enkelt kunne sette inn returen. De røde skapte ikke mer enn noen få «nestenmulighter», og den grusomme kampen ble unnagjort med 0–1 i sekken.

Det var imidlertid litt mer å hente fra ligapremieren samme sesong. Da spilte lagene på Anfield, og etter en tempsterk og innholdsrik åpning på kampen, hvor blant annet Suárez hadde skapt og brent et straffespark, scoret samme mann med hodet etter en god Charlie Adam-dødball etter kun 12 minutter på klokka. Stewart Downing avsluttet et fantastisk raid med å klaske ballen i tverrliggeren, men Liverpool maktet ikke å score mer før pause. Omgang nummer to ble start verre da de røde ikke hang like godt med fra start. Sebastian Larsson saksesparket inn utlikningen i det 57. minutt, etter at Ahmed Elmohamady fikk slå et upresset innelegg fra høyrekanten. Kampen skulle dermed bli en saftig forsmak på hva Anfield-publikumet kunne vente seg utover i sesongen, da hjemmelaget  spilte sin første av totalt ni uavgjorte foran The Kop.

Den forrige Liverpool-seieren mot Sunderland kom i løpet av Kenny Dalglish’ sterkeste periode etter comebacket i fjor vår. Åpningen på kampen var riktignok ikke mye å skryte av for laget fra Merseyside, men etter en drøy halvtime ble Jay Spearing felt på 16-meteren og dommer Kevin Friend ga de sortkledde gjestene straffespark. Dirk Kuyt satte ingen problemer med å sette den i mål, noe som sørget for Liverpool-ledelse til pause. Gjestene viste seg fra en bedre side etter hvilen, og hadde god kontroll på Jordan Hendersons Sunderland. Et snaut kvarter før slutt ordnet Suárez sluttresultatet til 2–0, med en briljant scoring fra skrått hold.

De fem siste (2–2–1):
2011/12: Sunderland-Liverpool 1–0
2011/12: Liverpool-Sunderland 1–1 (Suárez)
2010/11: Sunderland-Liverpool 0–2 (Kuyt str., Suárez)
2010/11: Liverpool-Sunderland 2–2 (Kuyt, Gerrard)
2009/10: Liverpool-Sunderland 3–0 (Torres 2, Johnson)

Sunderland og Liverpool har totalt møtt hverandre 158 ganger. Lørdagens verter har seiret 52 ganger, mens Merseyside-klubben har vunnet 72 ganger. Sunderland har imidlertid overtaket på hjemmebane, der de står med 33 seire mot Liverpools 32.

I Premier League-sammenheng er det hittil blitt spilt elleve kamper mellom klubbene, og de røde er overlegne med totalt tolv trepoengere mot Sunderlands tre. De sorte kattene har for øvrig vunnet alle de tre kampene på Stadium of Light – lørdagens kamparena.

Få skader i Sunderland

Hjemmelagets Adam Johnson venter fortsatt på grønt lys foran helgas ligakamp. Vingen pådro seg en lårskade på landslagsoppdrag for England, og har ligget lenge på massasjebordet i løpet av dagene før avspark. Han skal gjennomgå en test nærmere kampen for å se om han er i stand til å spille. Andre som har slitt med småskader før kampen mot de røde er Lee Cattermole (lår), Wes Brown (kne) og Phil Bardsley (ankel), og de to sistnevnte ser ikke ut til å rekke kampen.

Flere røde kjemper mot klokka

Liverpool må definitivt klare seg uten Lucas Leiva, som skadet seg på nytt i kampen mot Manchester City for tre uker siden. José Enrique stod over de første kampene denne sesongen, men var tilbake på banen i tapet mot Arsenal forrige kamp. Spanjolen måtte allikevel vike for noen treninger med laget den påfølgende uka, ettersom han igjen fikk kjenninger i kneet. 26-åringen er imidlertid med spillertroppen til Sunderland, og det er ventet at han skal testes like før avspark.

Oussama Assaidi har enda ikke fått spille i den røde trøya, da en antydning til strekk gjorde at marokkaneren trakk seg fra reservelagets kamp mot Manchester City for to uker siden. Offisielle kilder har ikke rapportert om nye skader på spilleren som nylig ble kjøpt fra Hereenveen.

Joe Cole spilte bare ni minutter av seriepremieren mot West Bromwich, før han slo opp en strekkskade i hamstringen. Rodgers fortalte 5. september at teknikeren hadde fortsatt en stund igjen av rehabiliteringen, men at støtteapparatet var fornøyd med fremgangen hans. Takket være ekstra god tid med tanke på to ukers pause, kan Cole ha fått en plass i troppen mot Sunderland.

Martin Kelly måtte byttes ut etter en overtråkk i Englands U21-landskamp mot Norge tidligere denne uka. Det er uvisst om den høyreiste backen klarer å bli match-fit til lørdagens kamp.

Kampledere

Martin Atkinson har fått jobben som dommer på Stadium of Light. De røde spilte også på østkysten forrige gang 41-åringen dømte dem i ligasammenheng, i et 0–2-tap mot Newcastle. Den gang delte han ut tre gule kort til Liverpool, og sendte en frustrert Pepe Reina i garderoben etter en kontroversiell episode med James Perch.

Lørdag kveld får Atkinson med seg Stuart Burt og Richard West som assistendommere mens Mike Jones er satt opp som 4. dommer.