Før kampen: Wolves-Liverpool

Etter to verdifulle cupbragder reiser de røde til Molineux på «deadline day» for å møte Wolves for 100. gang i historien. Anthony Taylor dømmer.

Mange vanskelige kamper har kommet tett som hagl for Liverpool dette året. Etter blant annet tre kamper mot Manchester City, kom naboklubben United fra samme by på Anfield-besøk. De hadde som mål å slå vertene ut av FA-cupen, noe laget ikke var i stand til å fullføre. Daniel Agger sendte Liverpool i ledelsen etter et hjørnespark, halvveis ut i første omgang. En mindre finslipt fotballkamp endret status like før pause. Jose Enrique hang ikke med på kanten, og Rafael da Silva fritt spillerom på høyresiden. Brassen slo et lavt og hardt innlegg inn i boksen, og Ji-Sung Park sto riktig plassert. Han dunket ballen forbi Pepe Reina og i mål. 1-1 til pause kunne ingen si var ufortjent. Midtbanekrigen fortsatte etter hvilen, og det så lenge ut til å gå mot uavgjort – noe som ville resultert i omkamp på Old Trafford. To minutter før full tid ble imidlertid kampen avgjort. Reina dro til med et langt utspill, og Andy Carroll vant sin n-te duell for ettermiddagen. Den store engelskmannen stusset ballen til en umarkert Dirk Kuyt, som kun så David de Gea foran seg. Liverpools nummer 18 nølte ikke og måkte ballen forbi United-keeperen. 2-1 foran The Kop, og helrødt avansement i FA-cupen – kun tre dager etter City ble slått ut av ligacupen på samme bane! Kenny Dalglish sine spillere har til de grader svart positivt på den begredelige forestillingen mot Bolton 21. januar.

Laget mot United: Reina - Kelly - Skrtel - Carragher (Kuyt 63) - Agger - Enrique - Henderson - Gerrard (Bellamy 72) - Downing - Rodriguez (Adam 63) - Carroll

Samme dag spilte også tirsdagens hjemmelag et lokalderby mot Aston Villa. Ulvene kom fra en meget svak periode og hadde ikke vunnet en kamp siden hjemmekampen mot Sunderland (2-1) 4. desember i fjor. Den statistikken så heller ikke ut til å bedre seg da Darren Bent sendte Aston Villa i føringen fra straffemerket etter kun elleve minutter. Håp om seier ble imidlertid tent ti minutter senere. Michael Kightly utliknet for de oransje, før David Edwards førte vertene opp i 2-1. Mick McCarthys menn gikk endelig til pause med ledelse og tro på viktige poeng, men tidligere røde Robbie Keane blåse ut lysene med to vakre scoringer mot en av sine tidligere klubber i andre omgang. Iren utliknet i andre omgangs sjette minutt, og kronet Aston Villa-seieren med et nydelig langskudd fra 20 meter i det 84. spilleminutt. Dermed har Wolverhampton kun vunnet to kamper totalt (Wigan og Sunderland) siden de tapte på Anfield i slutten av september.

Laget mot Aston Villa: Hennessey - Foley (Ebanks-Blake 90) - Johnson - Berra - Ward - Kightley - Henry - Frimpong (Milijas 56) - Jarvis - Edwards (Stearman 82) - Fletcher

- Vi har prestert veldig bra på banen
På grunn av Wolves sin tidlige FA-cupexit må de godta å ligge nest sist på tabellen i ti dager, før Liverpool kommer på besøk tirsdag. Til tross for to sterke Liverpool-kamper på tre dager, erkjenner Stephen Ward at Wolves har nok av erfaring med å slåss i bunnen av tabellen, og tror de kan gi Liverpool en vrien kamp.

- Spillerne er vant til å takle press og de vet hvor viktig slike store kamper er, sier Ward til Wolves sine offisielle hjemmesider.

- Vi hadde mange toppkamper forrige sesong. Det er bare viktig nå at en god prestasjon på banen også gir tre poeng.

- Jeg vet vi kan si at ting ikke har gått vår vei. Hver kamp blir dermed enda viktigere, og sånn kommer det til å være hele sesongen.

- Vi har spilt veldig bra til tider, men ikke fått god nok belønning for arbeidet, noe en fikk se tydelig mot Aston Villa i forrige kamp. Derfor blir denne kampen enda viktigere for alle i Wolverhampton.

- Vi er nødt til å jobbe hardere. Ting ser bedre ut spillemessig og vi er ikke langt unna full klaff nå.

Det er nå litt over 12 måneder siden Ward scoret Wolves sitt historiske vinnermål på Anfield – og han innrømmet at han nok aldri vil bli lei av å snakke om det. Han vet imidlertid at han kan bli nødt å kopiere bragden på Molineux, mot et lag som nettopp har kommet til Ligacup-finalen og slått ut Manchester United i FA-cupen.

- Jeg tror at Anfield-målet vil bli husket av supporterne i lang tid fremover, forklarer Ward.

- Det var så lenge siden forrige seier på Anfield, så målet betyr mye for meg. Det ville vært fint å få et resultat foran egne fans også.

Innbyrdes
Wolves bet godt fra seg i forrige oppgjør mot Liverpool. Gjestene på Anfield begynte best, men de røde tok allikevel ledelsen etter elleve minutter. Charlie Adam klinket til fra 20 meter, og et skudd som sannsynligvis ville gått utenfor, endret retning i Roger Johnson og havnet i nettet bak Hennessey. Syv minutter før pause doblet Suarez ledelsen med en vakker scoring. Jose Enrique slo en strålende pasning i bakrom, og Suarez finter vekk Christophe Berra før han smeller ballen i nærmeste hjørne med venstrefoten. Etter hvilen reduserte toppscorer Steven Fletcher etter svakt forsvarsspill av hjemmelaget, men nærmere kom ikke ulvene poeng.

LFC: Reina - Kelly - Carragher - Skrtel - Enrique - Henderson (Kuyt 72) - Lucas - Adam - Downing - Suarez (Gerrard 81) - Carroll

Wolves: Hennessey - Stearman (Doherty 46) - Johnson - Berra - Ward - Edwards (Fletcher 46) - Henry - Hunt (Guedioura 82) - Jarvis - O'Hara - Doyle

2011/12
PL: Liverpool-Wolves 2-1 (R. Johnson selvmål, Suarez)

2010/11
PL: Wolves-Liverpool 0-3 (Torres 2, Meireles)
PL: Liverpool-Wolves 0-1

2009/10
PL: Wolves-Liverpool 0-0
PL: Liverpool-Wolves 2-0 (Gerrard, Benayoun)

2003/04
PL: Liverpool-Wolves 1-0 (Hyypia)
PL: Wolves-Liverpool 1-1 (Cheyrou)

Totalt har klubbene spilt 99 kamper mot hverandre. På Anfield står det slagkraftige 32-7-9 i favør hjemmelaget, mens Wolverhampton har best statistikk på Molineux. Vertene har totalt vunnet 25 av 51 kamper, mens Liverpool har kommet seirende ut 16 ganger. Ti kamper har endt uavgjort. På samme bane har Wolves nettet 76 ganger mot de røde, mens det har blitt sluppet inn 64.

I Premier League-sammenheng har lagene spilt syv kamper. Wolverhampton har kun vunnet én gang (1-0 på Anfield, 31.12.10), mens Merseyside-klubben har tatt tre poeng fire ganger, én gang på Molineux. To Premier League-kamper har endt med poengdeling.

Wolverhampton Wanderers FC

Ulvene ligger på 19. plass i Premier League etter 22 runder. De har scoret 25 ganger, mens det har blitt hele 40 feil vei. Målene blir oftest scoret rett før og etter pause, og i løpet av de ti siste minuttene. Wolves har til gode å score i løpet av de første ti minuttene og på overtid. De slipper inn flest mål de samme periodene, og har heller ikke sluppet inn noen i løpet av de første ti og på overtid. 96 % av samtlige mål har blitt scoret fra innsiden av sekstenmeteren.

McCarthys menn har blitt tildelt fire straffespark denne sesongen, og samtlige har gått i mål. Halvparten av straffene har blitt satt lavt i høyre hjørne, en har blitt banket midt i mål og en lavt ved venstre stolperot.

Toppscoreren med solid margin er Steven Fletcher (9). Han scorer i snitt ett mål per andre kamp. Bak ham deler Stephen Hunt og Stephen Ward (3) andreplassen. Matt Jarvis (6) er lagets soleklare assistkonge.

Målvakter: Wayne Hennessey, Carl Ikeme, Dorus de Vries, Aaron McCarey

Forsvarere: George Elokobi, Richard Stearman, Roger Johnson, Christophe Berra, Ronald Zubar, Matt Doherty, Kevin Foley, Michael Ihiekwe, Jamie Reckord, Ethan Ebanks-Landell

Midtbanespillere: David Edwards, Michael Kightly, Karl Henry, Stephen Ward, Stephen Hunt, Emmanuel Frimpong (på lån fra Arsenal), Matt Jarvis, Adam Hammill, Nenad Milijas, Eggert Jonsson, Adlene Guedioura, Anthony Forde, Louis Harris, Jack Price, Nathaniel Mendez-Laing, Johnny Gorman, Brian McCroary

Angripere: Sylvan Ebanks-Blake, Steven Fletcher, Sam Vokes, Andy Keogh, Doyle, Jake Cassidy, James Spray

Skader: Jamie O’Hara (strekk), Jody Craddock (hamstring)
Usikker: Emmanuel Frimpong (hodeskade), Ronald Zubar (kne)

De fem siste (0-2-3)
PL: Wolves-Aston Villa 2-3 (Kightly, Edwards)
FA: Wolves-Birmingham 0-1
PL: Tottenham-Wolves 1-1 (Fletcher)
FA: Birmingham-Wolves 0-0
PL: Wolves-Chelsea 1-2 (Ward)

Molineux (0-1-4)
PL: Wolves-Norwich 2-2 (Ebanks-Blake, Zubar)
PL: Wolves-Stoke 1-2 (Hunt str)

Oppsummering av 2010/11: Overlevende med flest tap
Selv om det var ulvenes 62. sesong på øverste nivå, var det første gang de spilte i den øverste divisjonen to sesonger på rad siden 1981/82. Sesongen før holdt de nedrykksstreken åtte poeng bak seg, men så tett skulle det ikke bli denne sesongen.

I løpet av sommeren styrket Mick McCarthy stallen sin med blant andre Adlene Guedioura, Steven Mouyokolo og Stephen Hunt. Det dyreste kjøpet var Steven Fletcher. Han ble kjøpt for £6,5 millioner fra Burnley - et kjøp som skulle vise seg å bli gull verdt, da Fletcher etter hvert ble toppscoreren med ti ligamål.

Stoke ble slått 2-1 i åpningskampen, den første åpningskampen Wolves har vunnet siden 1999, og etter uavgjort i de to neste kampene, gikk ulvene på seks kamper uten seier. En sterk trepoenger mot Manchester City viste seg å være en enkelthendelse, fordi de neste fire kampene endte alle med tap. Den største prestasjonen før nyttår var muligens seieren på Anfield, da Stephen Ward scoret sitt første Premier League-mål og sikret gjestene tre viktige poeng. Kampen på første nyttårsdag endte med nytt tap, men nyttårsfeiringen begynte igjen etter at Chelsea var på besøk på Molineux. Jose Bosingwas selvmål gjorde at det endte med en heldig og sterk hjemmeseier.

Men grunnen til at Wolves skulle befinne seg blant lagene i bunn var alle de 20 tapene som ble fasiten etter sesongen, noe som sørget for at klubben ble stående med nederlag ut hele ligaen. Heldigvis, for Wolves, ble det seier i to av de tre siste og klubben holdt seg ett eneste poeng over streken.

Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni

Forsvarere: Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson

Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere: Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne)
Usikker: Steven Gerrard (lår), Jay Spearing (hamstring)
Karantene: Luis Suarez (soner siste av åtte kamper)