Henry uttaler seg om stadionsaken

Liverpool-eier John Henry har uttalt seg om stadionsaken til The Anfield Wrap. Salg av navnerettigheter en forutsetning for at det skal bli nytt stadion.

The Anfield Wrap ønsket å vite om Henry foretrekker å renovere Anfield og bli på dagens stadion i fremtiden, og ville også vite når man kan få en endelig avgjørelse i stadionspørsmålet. Til dette kom Henry med et langt og omfattende svar.

- Det har lenge eksistert en myte om de finansielle fordelene ved å bygge nytt for Liverpool. Det ble kanskje en god grunn til å selge klubben på et tidspunkt. Av en eller annen grunn har det blitt opplest og vedtatt at Liverpool må ha et nytt stadion for å kunne konkurrere med Manchester United, Arsenal og andre. Ingen har stilt spørsmålet om det er rasjonelt eller ei med et nytt stadion, uttaler Henry.

- Nye stadionanlegg som blir finansiert av offentlige midler er fornuftig for klubber. Jeg har aldri hørt om en klubb som har takket nei til et nytt stadion finansiert av myndighetene. Men å bygge et nytt stadion med private midler er en enorm utfordring. Arsenal har tilhold i en veldig velstående by, med et befolkningsgrunnlag på rundt 14 millioner mennesker. De gjorde en utrolig jobb med å gjennomføre sine planer. Men hvor mange nye fotballstadioner med mer enn 30 000 seter er blitt bygd i Storbritannia de siste ti årene?

- Jeg er sikker på at alle klubber ønsker å flytte til nye fasiliteter. Vi har undersøkt muligheten for å bygge nytt i halvannet år. På et tidspunkt gjorde vi det helt klart at dersom vi klarer å selge navnerettighetene for en stor nok sum, vil vi gjøre alt som står i vår makt for å bygge nytt. Liverpool FC har en fordel av å være en global klubb, og salg av navnerettighetene kan bidra til at et nytt stadion blir en realitet. Det er noe vi jobber med. Det er noen som har vist interesse for dette.

- På den annen side er det flere fotballklubber som har lykkes med å utvide tilskuerkapasiteten på eksisterende stadionanlegg. LFC har hatt planer om å bygge ut Main Stand på Anfield. Men dette har vist seg veldig vanskelig for klubben i løpet av de to siste tiårene. Det er hus bak Main Stand. En utvidelse av Main Stand må derfor være en prioritet både for byen, lokalsamfunnet og de nærmeste naboene for at vi skal få det til. Det er mange som mener at en slik utvidelse bør ønskes velkommen. Denne saken er svært viktig for nabolagets fremtid, men vi kan ikke og vil ikke handle på egenhånd.

- Et nytt stadion eller en utvidelse av Anfield vil gavne klubben på lang sikt, men samtidig må økonomien i et slikt prosjekt settes i riktig perspektiv. Det er grunnen til at jeg sier at det er en myte at stadionsaken på magisk vis vil endre fotballklubbens situasjon.

- I 2010/11-sesongen tjente Manchester United £1425 per sete på sine 76 212 seter. Arsenal tjente £1543 per sete med sine 60 355 seter. Chelsea tjente £1605 per sete med sine 42 055 seter. Liverpool £989 per sete med sine 45 555 seter. Newcastle £618 per sete med sine 52 387 seter og Manchester City £557 per sete med sine 47 726 seter.

- Kan Liverpool som lokalsamfunn ha råd til å ta slike billettpriser som Chelsea og Arsenal gjør? Det blir ofte sagt at dersom vi skal tjene like mye på kampdager som United, Arsenal og Chelsea gjør, så trenger vi et nytt stadion. Men man kan se at forskjellen på £50M eller £60M stammer like mye fra inntektsforskjeller per sete som fra antall seter. Selv om vi hadde 60 000 seter måtte vi øke inntektene fra hvert sete fra £900 til £1550 i året for å ta igjen Arsenal.

- Dersom vi på Anfield tjente £1550 per sete, uten å sette inn nye seter, ville vår inntekter fra kampdager øke fra £41M til £71M årlig. Det vil være det samme som å bygge et nytt stadion med 60 000 seter eller øke kapasiteten på Anfield og øke inntekt per sete til £1170.

- Nye stadionanlegg øker inntekter hovedsaklig ved at billettprisene økes. Spesielt for de beste setene. I Amerika har for eksempel 3 NFL-klubber flyttet inn i nye stadionanlegg de siste tre årene. The New York Jets økte billettprisene med i gjennomsnitt 32% når det flyttet inn i sitt nye stadion. The New York Giants økte prisene med 26%, mens The Dallas Cowboys økte prisene med 31%. I baseball økte The New York Yankees billettprisene med 75% etter at de bygde nytt stadion for 3 år siden.

- På Emirates Stadium økte inntektene fra kampdag med 96% det første året, mens inntektene per sete økte med 57%.

- Dersom vi bygger nytt eller renoverer Anfield vil det føre til en økning i årlige kampdaginntekter fra £40M til kanskje £60-70M dersom vi ikke tar hensyn til betjening av gjeld. Det vil helt klart hjelpe, men det er bare en faktor i fremtiden til LFC på lang sikt. Vår fremtid avhenger ikke av stadionspørsmålet, men av at vi bygger en sterk fotballklubb som kan konkurrere med hvem det skal være i Europa. Vår finansielle styrke vil i all hovedsak avhenge av vår kommersielle styrke globalt.