Hillsborough-familiene får svar på onsdag

Om en uke vil familiene til de 96 Liverpool-supporterne som døde i Hillsborough-tragedien få et sammendrag av innholdet i de tidligere hemmeligholdte dokumentene som Hillsborough-panelet har gjennomgått.

Presentasjonen av innholdet i dokumentene vil finne sted i byens anglikanske katedral. Over 23 år etter at deres kjære gikk bort håper familiene at de endelig vil få det fulle og hele svaret på hva som skjedde den skjebnesvangre aprildagen i Sheffield.

Det hersker en forsiktig optimisme blant familiene om at panelet vil ha klart å avdekke den hele og fulle sannheten omkring hendelsene den 15.april 1989, og at myndighetenes forsøk på å dekke over denne sannheten nå vil bli avslørt.

Hillsborough-panelet, ledet av biskop James Jones, har brukt de to siste årene til å gjennomgå over 400 000 tidligere hemmeligholdte dokumenter, blant annet dokumenter fra politiet i South Yorkshire, ambulansjetjenesten, rettsmedisineren og bystyret i Sheffield.

Familiene håper at avsløringene som vil komme vil tvinge offentlige myndigheter til å ta ansvar for tragedien, og at det også vil bli avslørt at det ble gjort forsøk på å dekke over feilene som ble gjort av politiet i forbindelse med tragedien. Målet er få omgjort kjennelsen om at de 96 døde som følge av en ulykke der ingen kan lastes.

- Jeg er forsiktig optimist med tanke på hva vi får høre i neste uke. Jeg har hatt forhåpninger tidligere, men har bare blitt skuffet. Jeg ber om at den hele og fulle sannheten om Hillsborough kommer for dagen, sier Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group til Telegraph.

- Jeg håper selvsagt at det kommer frem nok nye opplysninger til at den opprinnelige kjennelsen blir omgjort. Å si at de 96 døde som følge av en ulykke der ingen kan lastes er tåpelig. Det har vi visst hele tiden, fortsetter hun.

- Jeg stoler på det uavhengige panelet. De har gjort en god jobb med å saumfare tusenvis av dokumenter, og forhåpentligvis har de funnet nok til å bekrefte det vi alltid har trodd, nemlig at myndighetene har forsøkt å dekke over feilene som ble begått. Jeg er ikke redd for å si det. Man prøvde å dekke over feilene som ble gjort. Nå får forhåpentligvis alle innsyn i dette.

Familiene ønsker at bevis på hva som skjedde etter klokken 15.15 lokal tid den skjebnesvangre dagen skal tas med i betraktningen. De ønsker å få vite hvordan politiet påvirket rettsmedisineren, regjeringen og mediene. Det ventes at det settes søkelys på hvordan politiet i South Yorkshire håndterte saken.