Hinter om nytt likskue

Regjeringsadvokat Dominic Grieve har kommet med et kraftig hint om at han vil be om et nytt likskue for å komme til bunns i hva som skjedde da Liverpool-supporteren Kevin Williams omkom i Hillsborough-tragedien i 1989.

Over hundre tusen signaturer via internett førte til Anne Williams sitt ønske om et nytt likskue for sin sønn Kevin ble debattert i parlamentet i dag.

Som følge av at det opprinnelige likskuet konkluderte med at alle de omkomne var døde innen kl 15.15, ble tragedien på Hillsborough ansett som en ulykke og ingen ansvarlige straffet. Anne Williams mistet sin 15 år gamle sønn Kevin den fatale aprildagen i Sheffield for snart 23 år siden, og hun kom i kontakt med vitner og hjelpepersonell som fastslo at Kevin hadde vært i live til minst kl 16.00. Med skikkelig kontroll og kvalifisert medisinsk hjelp ville en anta at hans liv kunne vært reddet.

Etter mange års hard kamp fikk Anne Williams sin sak debattert i det engelske parlamentet i dag. Etter debatten gikk regjeringsadvokaten ut med et kraftig hint om at han vil søke om et nytt likskue for å komme til bunns i hva som skjedde med Kevin Williams. Regjeringsadvokat Dominic Grieve forventer at Hillsborough-panelet vil finne bevis som kan tippe saken i favør av avdøde Kevin Williams.

Mr Grieve fortalte parlamentet og Anne Williams, som fulgte debatten fra galleriet, at ingen avgjørelse om dette kan tas før panelet er ferdige med sitt arbeid en gang i løpet av sommeren.

Grieve refererte til panelets arbeid med å gjennomgå alle dokumenter i forbindelse med Hillsborough-tragedien.

- Dette vil gi oss en mulighet for en mer nøye gjennomgang av bevisene. Jeg har full forståelse for argumentene mot likskuet som konkluderte med at alle de omkomne var døde innen kl 15.15, sa Grieve.

Det blir nå opp til regjeringsadvokaten å bestemme om High Court sitt likskue fra 1991 skal erklæres ugyldig, dersom dette er nødvendig eller ønskelig i rettferdighetens interesse.

Tidligere søknader om et nytt likskue har blitt avslått, selv om Anne Williams insisterer på at hennes sønn var i live så sent som klokken 16.00, og at Kevins skader ikke passer med den offisielle versjonen av begivenhetene.

Under debatten i parlamentet ble det hevdet at Kevins liv kunne ha blitt berget, og myndighetenes påståtte grep for å skjule sannheten ble også gjenstand for følelsesladet debatt. Stephen Mosley, konservativt parlamentsmedlem fra Chester, og Labours parlamentsmedlemmer fra Liverpool, Bill Esterson og Steve Rotheram, var blant de som talte Anne Williams sin sak under debatten som varte i to og en halv time.

Rotheram mente at tidspunktet 15.15 ble satt for at offentlige myndigheter skulle gå fri.

- Hvor galt er ikke det. Kevin Williams kunne og burde ha blitt berget. Har det noen annen gang vært en nasjonal tragedie uten at noen har blitt stilt til ansvar for den, spurte Rotheram.

- Familie, venner og supportere mistenker at tidspunktet 15.15 ble satt for å unngå bevis for at liv kunne ha vært berget dersom politiet hadde tillatt ambulanser å kjøre inn på banen, sa Bill Esterson.

Stephen Mosley oppfordret Mr Grieve til å erkjenne at likskuet fra 1991 simpelthen var galt. Mr Mosley fortalte også hvordan sykepleier Debra Martin fant puls på Kevin så sent som 15.40, og at han etter førstehjelp åpnet øynene og sa «mamma» før han døde like før klokken 16.00. Mr Mosley hevdet at Ms Martin ble truet av sine overordnede til å hevde at Kevin allerede var død da hun behandlet ham, og påsto videre at tilgang til oksygen kunne ha berget gutten.