Liverpool 3-0 Everton: Taktisk analyse

En åpen og underholdende fotballkamp. Dalglish trengte desperat en seier, han må ha fått den innsatsen han ønsket seg. Moyes sitt Everton forsøkte å angripe på venstrekanten, men Liverpool utnyttet rommene bak deres backer nådeløst.

 

Formasjoner:

Liverpool kom i en 4-4-2 formasjon med smale kanter. Både Henderson og Downing gikk mye inn i banen. På topp presset Suarez og Carroll sammen når Everton hadde ballen bak. Ble de spilt forbi, falt en av dem noe ned i midtbanen. Både Enrique og Kelly var offensive som backer.

Everton entret Anfield med 3 sentrale midtbanespillere. Pienaar var ofte nede til venstre for Fellaini og Rodwell, men lå i perioder også foran dem. Sør-Afrikaneren dekket i tillegg rom bak Anichebe – når han gikk inn og fram fra sin venstrekant. Everton var således nærmere 4-3-3 enn 4-2-3-1 varianten av 4-5-1. Bortelagets backer var også svært offensive. Hverken Baines eller Hibbert nølte med å gå fremover.

Dalglish fikk den innsatsen han ønsket seg:
Kenny Dalglish sin poengtrend i PL er av det negative slaget. Skotten ønsket tydelig innsats og vilje til å vinne. Han plukket 4 spillere som har gått gradene i Liverpool, samt 4 spillere han selv har kjøpt det siste året. Spillerne svarte på en god måte.

Til tross for at de var en mann mindre på midten, så lot de Everton styre spillet kun i en liten periode i første omgang. Det kunne de gjøre fordi innsatsen var enorm, ikke minst jobbet Carroll/ Suarez utrettelig. De stresset Evertons stoppere i oppspillfasen, og tvang dem ofte til å slå over sin egen midtbane. Offensivt var det Carroll som møtte i mellomrommet, mens Suarez som truet bakrom. Nettopp denne kombinasjonen fungerte svært godt:

På bildet ser vi Carroll beseire Jagielka i lufta, og at Suarez startet i hullet mellom Distin og Hibbert. De to spissene satte Evertons backrekke på mange prøver, som denne ikke mestret særlig godt. Illustrasjonen under bekrefter at Carroll ble brukt som oppspillspunkt, og at Suarez stakk i rommene bak Evertons backer:

Everton angrep på venstrekanten:
Everton var tydelig opptatt av å utnytte Baines sine gode offensive egenskaper. De blå angrep ikke mindre enn 49% på egen venstreside. Bildet under viser en situasjon hvor Baines sniker seg inn bak Henderson. Vi ser Everton angripe med 5 spillere på siden:

Liverpool utnyttet rommene bak Baines og Hibbert:

Når Henderson og Downing trakk inn i mellomrom fra sine kantposisjoner ble de tett fulgt av Baines og Hibbert. Moyes ønsket ikke ett undertall sentralt i banen. Dette viste seg svært skjebnesvangert. Hverken Distin eller Jagielka sideforskyvde godt nok til å dekke rommene backene etterlot bak seg.

Det neste bildet er stoppet rett i forkant av 1-0 målet:

Vi ser at Baines er oppe og støter i mellomrom, og at Kelly kommer i full fart inn i rommet bak. Distin dekker ikke på noen måte opp for dette. Gerrard scoret etter at Kelly først forsøkte seg med ett skudd.

Det neste bildet viser en nesten identisk situasjon rett etterpå, skuddet fra Kelly gikk rett utenfor:

Everton gjorde ingen endringer som forhindret dette. De endret riktignok formasjon til 4-4-2 i pausen, men rommet bak Baines var like åpent i andre omgang. Her ser vi foranledningen til 2-0:

Denne gangen er det altså Suarez som stikker inn i rommet.

Ved det siste målet utnyttet Liverpool at begge Evertons backer var fremme. En god kontring førte til denne 2 mot 2 situasjonen:

Steven Gerrard:

Det er ingen hemmelighet at Liverpool har slitt med å omsette sine mange avslutninger til mål. Suarez hadde en meget god kamp mot Everton, men det måtte en spillende legende til for å avgjøre det hele. Steven Gerrard kom ofte frem fra sin sentrale midtbaneposisjon, løpene var prima timet, og samspillet med Suarez fungerte utmerket. Bildet under viser en slik situasjon:

Ballen er slått opp på en feilvendt Suarez. I det ballen er på vei frem, ser vi Gerrard har startet løpet sitt i dybden. Tremålscoreren mottok ballen i neste trekk, gjorde ett godt førstetouch, men scoret ikke ved denne anledningen.

Den siste illustrasjonen viser at Gerrard hadde 4 avslutninger på mål, og at 3 av disse ble omsatt til tellende resultat. Everton hadde tilsammen kun 2 avslutninger på mål:

Konklusjon:

Liverpool vant en fortjent seier mot et noe redusert Everton. Baines var bortelagets viktigste angrepsvåpen, men Dalglish visste å utnytte rommene bak den offensive backen. Både Suarez og Carroll var gode, og viste ett godt samspill. Steven Gerrard var den aller største forskjellen på lagene.

Les flere taktiske analyser - også av andre lag enn Liverpool - på www.fotballanalyse.com.

Du kan også like fotballanalyse.com på Facebook for å holde deg oppdatert.
Trykk her for å gjøre det