Liverpool ber om samtaler med FA

Liverpool ønsker umiddelbare samtaler med det engelske fotballforbundet for å levere en formell klage på behandlingen og disiplinærprosessen som Luis Suarez har blitt utsatt for. Klubben forlanger endringer, slik at spillere ikke kan dømmes ut fra hva som «sannsynligvis» har skjedd, og krever strengere krav til bevisbyrde i fremtiden.

Det er Telegraph som melder at Liverpool ønsker umiddelbare samtaler med fotballforbundets formann, David Bernstein. Selv om Merseyside-klubben har akseptert dommen på åtte kampers karantene for Luis Suarez, er de likevel sterkt kritiske til hvordan fotballforbundet har behandlet saken. Klubbledelsen akter å kontakte Bernstein for å klage på en rekke forhold i behandlingen av Suarez-saken, og forlange en grundig gjennomgang av hvordan fremtidige hendelser av dette slaget blir behandlet.

Anfield-klubben vurderer også å spørre FA om de er villige til å ta slike saker til den sveitsiske voldgiftsretten for idretssaker, slik at en spiller har mulighet til å renvaske seg. Liverpool måtte nemlig hatt fotballforbundets velsignelse til å ta Suarez-saken så langt.

Liverpool FC mener at en dom i en slik sak som dette aldri skulle ha vært basert på «sannsynlighet», slik kommisjonen hadde mulighet til. Klubben mener at det må kreves en strengere bevisbyrde enn som så. I en kriminalsak som ender i retten måtte man ha slått fast at Suarez var skyldig uten at det var tvil om det. Liverpools advokater mener at samme bevisbyrde må kreves i saker som dette også.

Liverpool mener at Suarez ble funnet skyldig på grunnlag av subjektive «bevis», som aldri ville ha blitt akseptert i en vanlig rettssak. Klubben mener at Patrice Evras beskyldninger ville ha blitt avvist dersom saken hadde blitt behandlet i det ordinære rettssystemet, og argumenterer med at de samme krav bør gjelde også når fotballforbundet behandler slike saker.

Liverpool er heller ikke fornøyd med at det er FA som velger den uavhengige kommisjonen, som denne gangen ble ledet av Paul Goulding, når det er FA selv som har tiltalt spilleren, og dermed er part i saken. Klubben mener det blir en interessekonflikt når den ene parten i saken velger juryen, og at dette strider mot prinsippet om full uavhengighet.

Liverpool kunne ha klaget på sammensetningen av kommisjonen, men hevder at det ville ha vært liten vits i dette så lenge det ville ha vært fotballforbundet som hadde plukket ut medlemmene som skulle ha erstattet trioen også.

Liverpool mener at FA ikke burde ha jurisdiksjon til å plukke ut kommisjonen for at den skal være genuint uavhengig.

Anfield-klubben påpeker også en rekke punkter i den 115 sider lange begrunnelsen for dommen som de mener er inkonsekvente. Blant annet er de misfornøyd med at Evra fikk møte FA tre ganger før selve høringen, og at han fikk tilgang til videobevis lenge før høringen i desember, noe Liverpool og Suarez ikke fikk.

Liverpool hevder at Evra fikk veiledning av FA sitt disiplinærteam før han møtte den uavhengige kommisjonen, slik at han kunne fremlegge en versjon av begivenhetene skreddersydd etter de video-opptakene som Liverpool ikke hadde tilgang til, og dermed kunne fremstå som mer konsis i sin verbale forklaring overfor kommisjonen enn han hadde vært i tidligere forklaringer.

Suarez fikk ikke tilgang til de samme video-opptakene – sekvenser som aldri ble vist på TV – før han møtte til høringen. Dermed måtte han basere seg på egen hukommelse av det som skjedde to måneder tidligere, når han måtte forklare seg om konkrete hendelser. Dette gjorde at han fremsto som mindre sikker omkring det som skjedde enn Evra, noe som kommisjonen la vekt på i sin domsavsigelse.

Trass i alle disse ankepunktene, bestemte Liverpool seg ikke for å anke suspensjonen og boten, da de følte de stanget hodet mot veggen på grunn av FA sitt regelverk. Selv om et nytt panel, også oppnevnt av FA, kunne ha redusert straffen, ville den ikke ha hatt myndighet til å omgjøre dommen.