Mange kunne ha blitt reddet

I en pressekonferanse med panelet som leverte rapporten i dag om Hillsborough, kom det fram at 41 fans potensielt kunne ha blitt reddet. Overveldende bevis om at det var en sammensvergelse.

Det ble i ettermiddag holdt en pressekonferanse i den anglikanske katedralen i Liverpool, med panelet som i dag har levert sin rapport etter å ha fått studert tidligere ukjente dokumenter fra tragedien på Hillsborough.

Lederen for panelet, biskop James Jones, startet møtet med å holde ett minutts stillhet som respekt til de 96 som mistet sine liv i Sheffield. Han forklarte dernest at panelets oppgave hadde vært å gå igjennom dokumentene, og at det man hadde funnet måtte tale for seg uten at panelet kunne komme med sine personlige oppfatninger.

Dette er noe av det som panelet ga som svar på spørsmål fra media:

* Det var ikke funnet noen dokumenter som fortalte hva daværende statsminister Margaret Thatcher hadde sagt i forbindelse med sitt besøk på Hillsborough dagen etter tragedien, eller hva hun var blitt informert om. Det var heller ingen antydninger til bevis om at slike dokumenter har eksistert.

* Ifølge den medisinske eksperten i panelet var det 41 personer som hadde potensial til å bli reddet etter 15.15, hvorav 28 hadde klare bevis på at de fortsatt hadde blodstrøm til hjertet.

* Det var tatt opp 164 håndskrevne forklaringer fra polititjenestemenn som hadde vakt under kampen. I 116 av disse var uttalelser forandret eller fjernet. I praksis var det alle de uttalelsene som «ikke var behjelpelige» med den versjonen som politiet ønsket å ha ut fra hva som var årsaken til tragedien.

* Politiet gjorde det tidlig klart at de måtte ha en klar årsak til hva som hadde skjedd, og det var at årsaken til hva som skjedde på Hillsborough var at de skyldige var fulle fans uten billett.

* Informasjonen som The Sun bygget sin overskrift/artikkel «The Truth» på kom fra South Yorkshire Police, via et pressebyrå i Sheffield.

* Volumet og klarheten i bevisene om at dette var en sammensvergelse var veldig klart.

* Advokaten i panelet mente at det uten tvil måtte være tilstrekkelig med nytt bevis til at man i det minste ville få en ny gjennomgang og vurdering av saken.

* En fant ingen bevis for at det var fjernet video-opptak fra stadion, som det er blitt hevdet. Hvis så var tilfellet mente man at de uansett ikke ville ha vært betydningsfulle.