Newcastle 2-0 Liverpool: Taktisk analyse

Harald Riisnæs har foretatt en taktisk analyse av Liverpools tomålstap i Newcastle.

Formasjoner:

Newcastle kom i en 4-2-3-1 med Ba som høyrekant og Cisse som spiss. Førstnevnte trakk ofte inn når hjemmelaget var i etablert angrep. Tiote var den dypeste på midten, mens Guthrie rom regel var i nærheten av Gerrard defensivt. Cabaye var noe høyere plassert defensivt, Newcastle forsvarte seg tydelig i 4-2-3-1. Offensivt var ikke franskmannen alltid like høy, således hadde de elementer også av 4-3-3.

Liverpool startet i en skeiv 4-3-3. Suarez tok noe defensivt ansvar på egen venstreside, offensivt gikk han tidlig inn og opp. Man kan også si at bortelaget hadde tilnærming til 4-4-2 uten venstrekant. Bredden der var det Enrique som skulle stå for. På motsatt kant holdt Bellamy bredden lenger. Spearing var den dypeste på midten, om ikke like dyp som vi har sett han tidligere i sesongen. Det lille ankeret fulgte nemlig Cabaye når han møtte tilbake i banen.

Liverpool fant rom på høyresiden:
Newcastle har ved flere anledninger tidligere i sesongen vist at de kan ha store problemer defensivt på egen venstreside. På Emirates ga de tidvis Walcott enorme rom. Vi husker også kampen mot Liverpool på Anfield - hvor Steven Gerrard kom inn som innbytter og herjet i høyre mellomrom. I de første 20 minuttene var det Liverpool som både hadde mest ball, og som spilte seg lengst frem i banen, spesielt fant de rom på høyresiden. At de røde ikke klarte å utnytte dette i større grad kan kanskje forklares med spillertyper. Bellamy hadde ball i gode soner, men er best når han skjærer inn i banen. Flanagan kom ikke mye frem, sannsynligvis også med respekt for å ikke etterlate rom som Ba kunne kontre i. I motsetning til i forrige oppgjør mottok Gerrard sjeldnere, og når han fikk den var det lenger inn i banen:

(Bildet til høyre er fra forrige oppgjør. Gerrard spilte da 31 minutter i tilsvarende rolle som i søndagens oppgjør.)

Newcastle valgte halvveis i første omgang å bytte den interne plasseringene på de to sentrale midtbanespillerne Tiote og Guthrie, dette så tydelig ut til å hjelpe defensivt. Hjemmelaget har hatt problemer med å erstatte Enrique etter salget til Liverpool, Gutierrez gjorde en god defensiv kamp.

Innlegg:
Newcastle var dokumenterbart bedre enn sine motstandere på kantene. Illustrasjonen under viser antall innlegg, og hvor mange som traff medspiller:

Sentralt på midten var det ofte en kamp 3 mot 3. Også Liverpool sleit med eget mellomrom. Som nevnt var Spearing forholdsvis høy, dessuten var det rom ved siden av han. Newcastle klarte dessuten å finne rom fordi Liverpool i perioder hadde for store avstander i laget defensivt, backfireren turde nok ikke stå høyt i respekt for Ba og Cisse. Når midtbanen allikevel støtet sier det seg selv at mellomrommet ble stort. På begge målene utnyttet Newcastle dette.

Matchvinnere:
Begge lag fant altså noe rom offensivt, men det var hjemmelaget som klarte å utnytte det til sin fordel. (Dommeren hadde muligens også påvirkning på sluttresultatet. Liverpool kunne hatt straffe på 0-0, og 2-0 målet lignet offside.) Mye har vært sagt om innkjøpene til både Newcastle og Liverpool, kampen ble en ny begrunnelse for at hjemmelaget har lyktes best i så måte. Ben Arfa, Cisse og Cabaye viste enkeltprestasjoner som de røde ikke kunne matche. Det er grunn til å undre seg over om spillere som Shelvey, Flanagan, Carragher eller Spearing hadde fått sårlig mye spilletid hos sine motstandere i løpet av en sesong - høyst sannsynlig svært lite.

Konklusjon:
Liverpool åpnet best, men klarte ikke å utnytte rommene de fikk på egen høyreside. Newcastle tettet bedre igjen der etterhvert, og var laget med best kontroll etter at de tok ledelsen. De fant mellomrom, og hadde den største matchvinneren i Cisse som scoret begge målene. Carroll startet meget bra, men falt merkbart ned på nivået etterhvert. Kanskje var det gule kortet han fikk for filming det negative vendepunktet.

Du kan også like fotballanalyse.com på Facebook for å holde deg oppdatert.