Positiv 2.omgang

Vi har fått Analysehjørnet til å gå igjennom kampen Sunderland - Liverpool.

Analysehjørnet er den første siden som bruker Interplay i sine analyser, og vil komme med flere analyser på liverpool.no i løpet av sesongen.

Les flere analyser om engelsk og norsk fotball på Analysehjørnet (www.analysehjornet.com). Du kan også følge de på Facebook her og på twitter her.

Liverpool gikk ut i sin etterhvert vante 4-2-3-1 formasjon med Borini som spiss og Suarez på venstrekanten. Med dette trekket så ønsket Brendan Rodgers å få litt mer luftstyrke inn i boksen ved innlegg fra kant. På papiret så virket dette som en fornuftig og bra løsning siden Suarez ofte har blitt vandrende litt for mye ut av posisjon når han har spilt spiss de siste kampene. Dette har igjen svekket Liverpool spesielt i innleggsfasen da de ikke har vært flinke nok til å fylle opp med spillere i boksen.
Første omgangen til Liverpool var ikke spesielt bra selv om de hadde ballen mest. Liverpool klarte ikke å kjøre høyt balltempo eller spille seg gjennom midtbanen til et hardtarbeidende Sunderland-lag.
Liverpool ble bare spillende foran pressleddene til Sunderland med støttepasninger og kortpasninger på tvers av banen. Shelvey som var trukket frem som offensivt midtbanespiller klarte ikke å sette seg opp i gode posisjoner i oppspillsfasen. Dette gjorde at Borini begynte å involvere seg dypere i banen som igjen hemmet Liverpool når de klarte å spille fri kantene sine. Da var ofte Borini for langt unna boksen til å kunne utgjøre noen trussel. Så selve trekket med Borini lyktes ikke Brendan Rodgers med i denne kampen.



Sunderland gikk ut i en lav 4-5-1 formasjon med 12 millioners pund mannen Steven Fletcher alene på topp. Martin O`Neills gutter hadde en klar og tydelig plan som gikk ut på å ligge lavt å satse på kontringer.
Nå skal jeg ikke fokusere på Sunderland i denne analysen og det er jeg veldig glad for. For det spillet som Sunderland disket opp med i denne kampen fortjener ingen analyse eller omtale.
Sunderland lå konstant lave og klarte aldri å etablere noe spill mot et ballbesittende Liverpool-lag. Det skal nevnes at Adam Johnson som er Sunderland sin kanskje mest kreative spiller satt på tribunen med skade som også holdt han ute fra England troppen i midtuken, dette svekket helt klart et blekt og kjedelig Sunderland-lag.

 Interplay analyse :

 Ble spillende for mye på tvers - fikk ikke fylt opp med spillere i boks



Dette bilde viser hvorfor Fabio Borini startet kampen. Brendan Rodgers ønsket å ha en spiss som oftere befant seg inne i 16-meteren når Liverpool hadde ballen bredt. Men problemet til Liverpool i første omgangen var at de klarte ikke å fylle etter med spillere når kantspiller hadde ballen.
Det som da skjedde var at Sunderland kom seg ned på rett side og dynamikken i angrepet til Liverpool forsvant. Her ser vi :

  • Sterling utfordrer back uten sikring
  • Borini er den eneste offensive spilleren som tar intiativ til løp inn i boks
  • Offensiv midtbanespiller/hengende spiss er altfor langt unna boksen
  • Luis Suarez er isolert på kanten av 16-meteren

 Konsekvens :



Konsekvensen av dette var at Sunderland kom seg ned på rett side med hele midtbanen. Vi ser her at Gerrard/Borini nå er omringet av 8 Sunderland-spillere inne boksen og Sunderland klarer å renske unna ballen i dette angrepet.

Spillende på tvers og i støtte :



Jeg mener at Liverpool sine største utfordringer er å få satt grunnspillet sitt. Pr dags dato så er de nærmest ufarlig når de spiller mot etablert forsvar og de har store problemer med å spille ut lag som ligger lavt med leddene inntakt.
Dette skyldes selvfølgelig at spillerne nå holder på å bli kjent med Brendan Rodgers sitt system,og at de ikke har den tredje midtbanespilleren på midtbanen som kan gi de den siste edgen når de bygger opp angrepene sine.  


 Borini gikk ned i mellomrommet



Her ser vi Borini som faller ned i mellomrommet for å hente ball. Problemet i denne fasen var at Liverpool ikke var flinke nok til å komme etter med spillere som gjorde at Sunderland kom seg ned på rett side. 



Ballen blir spilt ut til Shelvey som allerede ligger i innleggsposisjon. Vi ser at det blir altfor lang avstand for frontspillerne til Sunderland-målet. 
Dette her førte til at Sterling ofte måtte trekke seg inn i banen å "vente" til medspillerne kom seg i posisjon. Liverpool mistet da rytmen og flyten i angrepet og de mistet duellkraften til Borini inne i boksen.

Shelvey fant seg ikke til rette 

Shelvey er uten tvil best som sentral midtbanespiller der han kan bestemme tempo og har spillet i større grad fremfor seg. Pr dags dato så har han ikke den nærteknikken eller smartnessen i spillet sitt som gjør at han kan mestre denne rollen slik Brendan Rodgers ønsker.
Mange av Liverpool sine balltap på siste tredjedelen kom etter at Shelvey rotet det til med enten for mange touch eller for dårlige førsteberøringer. Vi skal se på et bilde som beviser det her :



Dette her er i utgangspunktet en kontringsmulighet for Liverpool der Sunderland ligger i posisjonell ubalanse når Liverpool snapper ballen etter en corner. 
Shelvey har ikke orientert seg om hvor hverken medspillere eller motspillere er før han mottar denne enkle pasningen fra Steven Gerrard. Dette her gjør at Sunderland kan snappe ballen å opprettholde posession på Liverpool sin halvdel å skape ettertrykk.



Sunderland bryter og overgangsmuligheten til Liverpool forsvinner

Liverpool hever seg

 Følgende grep som gjorde at Liverpool ble farligere når de angrep :

+ Bytte med Borini/Downing

+ Suarez inn som midtspiss

+ Shelvey falt ikke så lavt i banen - hang mer i rommet mellom midtbanen og forsvaret

+ De fylte opp med spillere i boks når Downing/Sterling hadde ballen bredt






I tillegg til at de fikk rettvendt mellomromspilleren så fikk Liverpool også alternativer i bakrommet. Dette her gjorde at forsvaret til Sunderland måtte ta raske valg om de skulle støte opp i Suarez, falle av eller sette offsidelinjen. 


Flere spillere inne i boks



Selv om ikke Suarez utgjør en like stor trussel som Borini ved høye innlegg fra kant, så fikk Liverpool nå flere alternativer inne boks. Vi ser også at Shelvey er flink til å komme høyere og inn i boksen som var en fullstendig mangelvare i førsteomgangen.



Her er det Shelvey som spiller opp Steven Gerrard på 16-meteren som skyter like til side for mål. I forkant av dette så har Sterling kommet seg til linjen og vi ser at Liverpool nok en gang klarer å fylle opp med spillere inne i boks.
Det var bare et tidsspørsmål før Liverpool utlignet til 1-1 og det kom på følgende måte :



Liverpool fyller opp med 3 spillere inne i boksen mens 2 spillere ligger ute i returrommet. Ballen havner i beina til Suarez som enkelt kan score fra fem meter.

Konklusjon :
Selv om Liverpool hadde ballen mye i førsteomgangen så mener jeg prestasjonen til Liverpool var som natt og dag i denne kampen. I førsteomgangen så slet Liverpool fryktelig med å holde et høyt balltempo,og de ble bare trillende foran leddene til Sunderland. De kreative midtbanespillerne Steven Gerrard og Joe Allen klarte aldri å finne åpningene høyt i banen og Liverpool ble fryktelig stereotype i sitt spill mot etablert.
Men i 2.omgangen så hevet Liverpool seg betraktelig som viser at det er masse potensiale i dette Liverpool-laget. Med fart, trykk og kreativitet på topp så var det aldri tvil om at Liverpool skulle klare å score det ene målet som sørget for at de fikk med seg et poeng hjem til Merseyside. 
Raheem Sterling hadde en fantastisk 2.omgang der han tidvis lekte seg med Danny Rose på venstrebacken. I Sterling så har Liverpool nå en spiller som de har savnet de siste årene. Sterling representerer fart, teknikk og gjennombruddskraft på kanten og kan fort bli en nøkkelspiller denne sesongen. 
Så selv om det bare ble ett poeng i denne kampen så mener jeg at i sum så var det mye positivt Liverpool kan hente ut av denne 2.omgangen der de løftet seg betraktelig. 
Men spørsmålet Brendan Rodgers sikker stiller seg nå er hvordan han skal kunne klare å komponere midtbanen og angrepet. Personlig så ønsker jeg Joe Allen mer involvert i den offensive fasen av spillet, slik han var i Swansea.


Vi ser her at Joe Allen er høyt i banen og på vei inn i mellomrommet



Oppspill på Danny Graham som legger støttepasning til Gylfi Sigurdsson. Joe Allen starter inn i rommet som Graham har forlatt og blir spilt alene gjennom. 

Så jeg er veldig spent på hvordan Rodgers tenker å bruke Sahin når han er matchfit. Kommer han til å spille en mer rendyrket 4-3-3 med Gerrard som defensivt midtbanespiller med Sahin/Allen som indreløpere, eller skal han fortsette med 4-2-3-1 med Gerrard/Allen som sittende midtbanespillere.
Nå var det kanskje mye negativt fokus på Shelvey i denne analysen. Jeg vil poengtere at jeg ikke har noe i mot Shelvey som fotballspiller men jeg tror at han per dags dato ikke passer inn i måten Brendan Rodgers ønsker å spille.
Spillet til Liverpool nå er tuftet på 1-2 touch pasninger med mange motsatte bevegelser i lengderetning og sideveis. Jeg mener at Shelvey i likhet med Spearing kommer til kort i denne spillestilen og at Liverpool er mer tjent med å bruke Sahin når han er i form.