- Glemmer ikke tiden i Liverpool

Rafael Benitez sier at det er umulig for ham å glemme tiden han hadde i Liverpool. Søndag er han tilbake på Anfield som Chelsea-manager.

- Jeg vil forsøke å vinne på søndag. Det er hva jeg må gjøre, sier Benitez til Daily Mail.

- Jeg vil forsøke å gjøre mitt beste for laget mitt, og det er Chelsea. Jeg er profesjonell, og det er hva jeg må gjøre.

- Jeg kan ikke glemme tiden jeg tilbrakte i Liverpool. Følelsene det ga meg, atmosfæren, suksessen, linken med fansen og byen. Liverpool er mitt hjem. Men nå vil jeg forsøke å vinne mot dem med Chelsea. Det er hva jeg må gjøre.

- Dette blir en ganske følelsesladet kamp for meg, men jeg må forsøke å beholde konsentrasjonen. Det blir ikke lett med så mange venner rundt deg, men jeg vil forsøke å konsentrere meg om kampen.

- Spillerne må tro at jeg klarer å håndtere situasjonen, og at jeg kan gi dem hjelp om de trenger det. Normalt viser jeg ikke mye følelser, men nå som jeg blir eldre skjer det av og til.

- Folk i Liverpool er gode folk. De er arbeidere. De kjemper og de er lojale. Når du har dette forholdet og er der hver dag, blir du kjent med flere og flere mennesker, og da blir det enda bedre.

- Jeg var i Liverpool i seks år, og vant mange trofeer sammen med supporterne der. Det tror jeg de respekterer meg for. Samtidig som de vil forsøke å støtte sitt lag, vil de forstå at jeg må forsøke å gjøre mitt beste for å vinne denne kampen for Chelsea.

- Jeg har stor respekt for Liverpool og alle managerne som har vært der, så jeg ønsker ingen misforståelser.

- Jeg kom fra Spania til et helt annerledes miljø, men alle var veldig hyggelige. Det var en flott stemning på hver eneste kamp, og vi gjorde det bra. Vi ble nummer fem i ligaen, men alt gikk bra i de andre turneringene og alle trivdes. Så vant vi Champions League for første gang på 21 år, noe som var enormt stort. Året etter vant vi FA-cupen, Community Shield og supercupen. Vi vant så mange trofeer, og kom oss også til enda en Champions League-finale. Liverpool trengte å få den stoltheten tilbake, det var situasjonen.

- Når jeg flyttet til Italia måtte vi bestemme oss for om familien skulle flytte etter eller ei. Til slutt valgte vi å flytte hele familien, men når vi kom tilbake til Liverpool kunne man se smilene på fjesene deres. Det var nok. Mine døtre har alle sine venner her, og den minste tror hun er fra Liverpool for hun har vært her hele livet.

Som Liverpool-manager kom Benitez opp mot Chelsea mange ganger.

- Når du vinner kamper og når finaler, ønsker du også å vinne finalene. Du forsvarer klubben din, og du forsvarer laget ditt. Slik er det, og derfor var rivaliseringen med Chelsea så sterk på den tiden. Vi møtte hverandre i ligacupfinalen, vi møtte hverandre i Champions League, Premier League, FA-cupen og Community Shield. Det var tøffe kamper som de i Champions League hvert år, og rivaliseringen bare vokste og vokste. Det er en del av fotballen. Det var noe du ikke kunne påvirke. Vi spilte ofte mot Chelsea. Slik var det bare.

Benitez mener rivaliseringen mellom klubbene for alvor startet i forbindelse med ligacupfinalen i 2005.

- Vi ledet 1-0 etter en tidlig scoring, og så gjorde Gerrard selvmål ti minutter før slutt. Det var en scoring som kom etter at vi hadde en corner. Vi burde ha tatt den kort, men slo en lang en. Peter Cech tok ballen og de kontret. Didi Hamann lagde et frispark, og fra frisparket fikk de mål. De vant etter ekstraomganger, og det var da fansen og reaksjonen til Mourinho skapte litt rivalisering.

To måneder senere fikk Liverpool revansje, da de vant semifinalen i Champions League mot London-klubben.

- Det var en enorm stemning og en flott kamp å se. Chelsea var et veldig, veldig godt lag, og vi måtte gå helt i kjelleren. Du kan argumentere mot målet som tok oss videre, men dersom scoringen ikke hadde blitt godkjent skulle vi hatt straffespark og Chelsea skulle ha spilt resten av kampen med ti mann. Og det var mål. Så det er greit. Det var mål.

- Fra da av var jeg og Mourinho rivaler. Forholdet oss i mellom ble aldri det samme etter disse kampene. Spesielt forandret ligacupfinalen på det gode forholdet.

- Når du er manager ønsker du å vinne. På den tiden var Liverpool mitt lag, og vi ønsket å vinne. Chelsea ønsket også å vinne.

- Jeg ønsker ikke å gå ut og benekte alle kommentarer jeg har kommet med, som «at våre fans ikke trenger plastikkflagg». Jeg prøvde bare å oppmuntre våre egne fans. Det er alt. Du kan skape et godt miljø, og dersom man husker tilbake til den Champions League-finalen, så opplevde våre spillere en enorm støtte fra våre fans. Det måtte være slik.

- Om du får sjansen, som nå med Chelsea, vil du forsøke å gjøre det samme. For alle. For laget. Jeg har prøvd å samle alle her, og støtte laget. Jeg gjorde det samme i Liverpool, og vil gjøre det samme om jeg går til en annen klubb.

- Alle må ha den samme målsettingen, og fansen er veldig viktige for alle lag, med tanke på motivasjonen til spillerne. Slik er det i alle klubber. Dersom fansen støtter spillerne, er det mye bedre.

Benitez mener også at Steven Gerrard gjorde det riktige valget da han i sin tid valgte å ikke forlate Liverpool til fordel for Chelsea.

- Han vant Champions League, og er en legende i Liverpool. Jeg tror han selv vil si at han tok den riktige avgjørelsen den gangen.