- La meg dra, Liverpool

Luis Suárez legger alle kortene på bordet og påstår at han hadde en avtale med klubben om å få dra dersom Champions League ikke ble nådd forrige sesong.

– I fjor hadde jeg muligheten til å reise til en stor europeisk klubb, og jeg ble værende med en forståelse av at hvis vi feilet med å kvalifisere oss til Champions League den påfølgende sesongen, fikk jeg lov til å dra, avslører Suárez overfor The Guardian.

Han bedyrer at han ga absolutt alt han hadde forrige sesong.

– Men det var ikke nok til å avslutte blant de fire beste. Nå er alt jeg vil at Liverpool skal ære avtalen, sier han.

Hjerteroten i alle bud og forhandlinger denne sommeren har vært en såkalt klausul i Liverpool-kontrakten som uruguayaneren skrev under på for ett år siden. Liverpool nekter for at det står noe om at de er nødt til å selge så fort de fikk et tilbud på over 40 millioner pund.

Arsenal jobbet derimot på premissene de har forstått det dreier seg om – de samme som Suárez nå poengterer – og Suárez insisterer på at det er en formell avtale mellom spilleren og Liverpool FC som sier at det likevel er slik London-klubben trodde.

– Jeg har klubbens ord på det, og vi har skrevet det ned på papir. Vi kan gjerne ta dette videre til Premier League, slik at de får bestemme utfallet, men jeg ønsker ikke at det skal ende med det, sier Suárez.

Målmaskinen, som er suspendert i ytterligere seks ligakamper etter å ha stått over de fire siste av forrige sesong, sier imidlertid at han ikke føler seg sveket av Liverpool, men at han hadde forventet at klubben skulle holde det de lovet for ett år siden.

– Min del av avtalen var at jeg skulle bli værende og gjøre absolutt alt for å få oss til Champions League.

– De ga meg sitt ord på det for ett år siden, og nå vil jeg at de skal følge avtalen. Og det er ikke bare en verbal avtale med treneren, men noe som står skrevet i kontrakten. Jeg drar ikke til en annen klubb for å såre Liverpool, forklarer han.

HENRY NEKTER Å SELGE

På tirsdagens pressekonferanse i Norge sa Brendan Rodgers at det ikke var noe nytt angående fremtiden til Suárez, annet enn at han fortsatt er en Liverpool-spiller.

– Vi har ingen planer om å selge en av verdens beste spillere til en rival.

Også Liverpools eier, John. W. Henry, har gjentatte ganger formidlet at de ikke vil selge uruguayaneren til London.

– Jeg vet ikke hvorfor folk spør oss om vi vil selge klubben eller de beste spillerne, fordi det vil vi ikke. Vi liker å kjøpe ting, ikke å selge. Vi skal ikke selge vår beste spiller, fastslår Liverpool-eier Henry, som for tiden er i Oslo og skal følge Vålerenga-kampen fra tribunen, ifølge Daily Mail.

I juli skrev amerikaneren noe provoserende «Hva tror dere de røyker der borte på Emirates?» via mikrobloggtjenesten Twitter, tilsynelatende i forbindelse med Arsenals Suárez-bud på 40 millioner pund pluss ett eneste pund.

Budet, som Liverpool rapporterte forrige måned ikke betød mer enn at de måtte informere Suárez personlig om interessen, gjør løsningen om fremtiden til Suárez uklar. 40 millioner pund-grensa ble trodd av både Arsenal og Suárez å være punktet der Liverpool var nødt til å godta et salg. Men det satte bare i gang forhandlinger, og de var ikke nødt til å selge.

Professional Footballers’ Association (PFA) skal nå ha blitt dratt inn i saken for å mekle seg en vei til løsning.

– KUNNE DRATT I FJOR, MEN VALGTE Å BLI

Suárez, som etter ankomsten til Merseyside har spilt 96 kamper og scoret 51 mål, tror ikke supporterne vil være sure på ham, fordi «de forstår en spiller når han har ambisjoner om å vinne på høyeste nivå.»

– Spillerne forsvarer meg, på samme måte som jeg forsvarer dem på banen. De har alltid støttet meg, og jeg er takknemlig for det. Det er det samme med supporterne. Jeg fikk en strålende mottakelse i helga, og jeg er takknemlig.

I fjor avslo Suárez en sjanse til å spille for et lag som hadde kvalifisert seg til Champions League, noe som antas å være Juventus, og han er ikke forberedt til å vente enda et år på å få drømmen til å gå i oppfyllelse.

– Jeg er 26 år. Jeg trenger å spille i Champions League. Jeg ventet ett år, og ingen kan si at jeg ikke ga absolutt alt, sammen med mine lagkamerater, for å komme dit, sier spissen, og fortsetter, – det er ikke som om jeg spør om å dra til en lokal rival. Og jeg vil ikke engang vurdere å reise til en klubb utenfor Champions League. Jeg har gjort ønsket mitt kjent blant venner flere ganger, og nå føler jeg tiden er inne for å gjøre det offentlig.

Suárez sier at han må sette sin egen karriere først.

Folk sier at Liverpool fortjener mer av meg, men jeg har scoret 50 mål på under 100 kamper, og nå kan de doble pengene de brukte på å kjøpe meg.

– Liverpool vil alltid være spesielt for meg. Datteren min ble født her. Forrige sommer var øyeblikket jeg kunne vise min lojalitet overfor Liverpool, og det gjorde jeg. Liverpool ga meg min sjanse i England, og de sto opp for meg gjennom suspensjonen. Jeg vet at jeg har begått feil i løpet av min tid her, men jeg har beklaget mange ganger. Det handler ikke om det. Dette handler om at klubben har blitt enig med noe verbalt og i kontrakten, og avtalen følger de ikke nå.

Han forsvarer anklagene om å være «illojal» overfor Liverpool ved at han forrige sesong sa seg enig med klubben om å si nei til gode tilbud og heller bli enda en sesong.

– De fortalte meg: «Vi har fått en ny manager, og vi skal kjempe om Champions League». Jeg snakket med Brendan Rodgers flere ganger, og han fortalte meg: «Bli enda en sesong, og du har mitt ord på at hvis vi ikke klarer det, så vil jeg personlig gjøre det klart at du kan dra», påstår Suárez.

– Liverpool er en klubb som har et rykte på seg for å være de riktige tingene. Jeg vil bare at de skal følge løftene vi ble enige om forrige sesong. Noen av lagkameratene mine sier: «Vi kan ikke forstå at du ikke kan dra hvis du allerede har skrevet under på det.»

Men problemet har ikke vært enkelt. Arsenals noe plutselige interesse i Suárez, og særlig spillerens personlige ønske om å dra til den engelske hovedstaden, gjør skam på uttalelsene hans om at den engelske pressen var grunnen til at han ønsket ny klubb. Det er riktignok enklere å være anonym i London, der det bare i byen bor over åtte millioner mennesker, enn i Liverpool. Det får Suárez til å snu på mynten, og han sier nå at det kun dreier seg om det fotballmessige.

– Jeg ble spurt et spørsmål: «Vil du spille for (Real) Madrid?» Det er som om noen ble spurt om de ønsket å bytte jobb og flytte til et større firma. Alle ser mot det høyeste nivået, og alt jeg gjorde var å gi et ærlig svar: «Ja, det vil jeg.» Samme dag jeg ga det intervjuet, sa Pepe Reina et annet sted at han ville det samme med Barcelona, og ingen så ut til å bry seg. Men når jeg gjør det, viser jeg visst mangel på respekt overfor Liverpool. Det er alltid være sånn: én regel for meg, og andre regler for alle andre, sier Suárez.

– Jeg hadde nettopp kommet til Uruguay, hvor pressen er veldig snille med meg fordi jeg er en av deres egne. De spurte meg om pressen i England. Hva kan jeg si? Selvfølgelig liker jeg ikke det faktumet at det er fotografer bare fordi kona mi går i butikken. Men jeg innser at interessen fra pressen er den samme, uansett hvor du går.

VIL BARE SPILLE I CHAMPIONS LEAGUE

Og selv om budet fra Arsenal svir på Anfield, er Suárez’ svar enkelt:

– Min prioritet er Champions League-fotball. Dette handler om at jeg gjør det jeg mener er riktig for karrieren min på dette tidspunktet.

– Akkurat nå er Premier League den største og viktigste ligaen. Fortiden min viser at jeg ikke er en type spiller som ønsker å skifte klubb hver sesong, og jeg har ingen problemer med å spille i England i mange flere år. Hvis vi kun snakker om nivået på fotballen og måten supporterne er, så er det en utrolig liga. Enhver spiller i hele verden vil spille her.

Men det er den største og gjeveste klubbturneringen som er den store forskjellen mellom Liverpool og Arsenal.

– Jeg føler jeg har gjort nok til å kunne få spille i Champions League på dette tidspunktet av karrieren min. Nå er det en mulighet for meg til å gjøre det, og jeg har veldig lyst til å gripe den. Jeg var lenge i Ajax uten å spille særlig mange kamper i Champions League. Jeg er ambisiøs. Jeg ønsker å være der.