BBC-dokumentar med nye avsløringer

Et dokumentarprogram på BBC One i kveld vil komme med nye beviser på politiets dekkoperasjon i etterkant av Hillsborough-tragedien.

I programmet sier en pensjonert politimann at flere polititjenestemenn, inkludert tidligere sjefskonstabel på Merseyside Norman Bettison, bevisst brukte tragedien for å fremme sin egen karriere. Programmet viser at Mr Bettison, som var sjefsinspektør i South Yorkshire-politiet da tragedien fant sted, bare timer etter tragedien var et faktum var fullt klar over dekkoperasjonen som skulle legge skylden på Liverpool-supporterne.

Kveldens program på BBC One vil vise klipp fra Hillsborough som aldri tidligere er blitt vist på TV.

Programmet legger også frem bevis for at avdøde Anne Williams hadde rett i at hennes sønn, 15 år gamle Kevin Williams, var i live lenge etter det opprinnelige likskuet hevdet at han var død, og at Kevin kunne ha vært reddet dersom han hadde fått kyndig førstehjelp.

Blant de som blir intervjuet i programmet er Clive Davis, som jobbet i South Yorkshire-politiet på den tiden, og som var tilstede under Mr Bettisons debriefing søndagen etter tragedien.

- Under debriefingen sa Mr Bettison at dette var en mulighet for oss å vinne anerkjennelse. Det var ordene han brukte til meg, sier Mr Davis.

Mr Davis forteller videre at det under dette møtet ble avtalt som en politistrategi at man skulle sørge for at skylden ble lagt på Liverpool-supporterne.

- Jeg har hørt om disse kommentarene tidligere. Det sier alt. Dette var deres måte å få seg en karriere på, sier Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group til Liverpool Echo.

- Det er fortsatt de som tviler på oss der ute. Jeg tror dette programmet vil bidra til å overbevise tvilerne. Da kan de se hvorfor familiene har stått sammen og kjempet så lenge, fortsetter hun.

Dokumentaren inneholder også et intervju med Dr John Ashton, som var tilstede på Hillsborough og som i etterkant kritiserte organiseringen av førstehjelpsarbeidet. Han forteller at det har vært gjort forsøk på å få ham til å tie.

En politimann fra Merseyside som var tilstede på kampen, men som ikke var i tjeneste den dagen, Derek Bruder, er også intervjuet. Han forteller at Kevin Williams var i live når han kom bort til ham ute på banen. Det opprinnelige likskuet konkluderte med at Kevin døde før ambulansene kom på banen klokken 15.15. Dette benekter altså politimannen Bruder. Bildene til BBC viser at det også kom en tredje ambulanse ut på banen klokken 15.35, og bildene viser Bruder løpe bort til Kevin etter klokken 15.30.