Ber 12000 vitner melde seg

IPCC søker 12000 fans som avga forklaring til West Midlands Police i etterkant av Hillsborough-tragedien.

Ny informasjon fra disse supporterne kan bidra til at de ansvarlige for dekkoperasjonen i etterkant av tragedien blir stilt for retten. Politiets interne etterforskningsorgan, IPCC, har avdekket at det er forskjeller mellom informasjon presentert av West Midlands Police, avdelingen som ble oppnevnt til å etterforske tragedien i 1989, og andre forklaringer som de samme supporterne har avgitt. IPCC ønsker nå å høre fra disse vitnene, for å finne ut hvordan disse avvikene har oppstått.

- Vitneforklaringer blir sentrale for å kunne stille ansvarlige personer eller organisasjoner for retten, sier Deborah Glass i IPCC til Liverpool Echo.

- Vi forstår at det kan være vanskelig for supportere å stole på offentlige instanser etter at de har blitt sviktet tidligere. Det kan være vanskelig å tro at det man sier etter 24 år kan utgjøre en forskjell. Men vi trenger hjelp fra disse vitnene. Og denne hjelpen vil utgjøre en forskjell, lover Glass.

Hun ønsker ikke å bekrefte antall forklaringer som har blitt endret på, eller omfanget av endringene, men det skal dreie seg om håndskrevne forklaringer som i ettertid har blitt formalisert til vitneforklaringer av West Midlands Police.

- Familiene har fortalt meg at de ikke ønsker at neste generasjon skal lide slik de har gjort. De ønsker ikke at deres barn skal måtte fortsette letingen etter svar. Så vi må ha en nøyaktig og pålitelig gjengivelse av begivenhetene. Vi kan ikke gjøre dette uten supporternes hjelp, uttaler Glass.

- Vi vet at tusenvis av mennesker avga vitneforklaringer under etterforskningen til West Midlands Police. Vi ønsker å snakke med disse menneskene om hvordan de opplevde denne politistyrkens håndtering av saken. Vi vet også at mange aldri har fått avgi vitneforklaringer. Dette er deres sjanse, avslutter hun.