Drømmer om VM

Philippe Coutinho drømmer om en plass i VM-troppen til Luiz Felipe Scolari. Snakker om karrieren så langt, og avgjørelsen om å dra til Liverpool.

Drømmen for brasilianske fotballspillere er å representere hjemlandet i mesterskapet på hjemmebane. Det er over tre år siden Coutinho fikk sin eneste landskamp, i en treningskamp mot Iran, men han har ikke gitt opp håpet om å spille seg inn i landslagsvarmen.

 

- Jeg vil dra til Rio for å støtte Brasil selv om jeg ikke er i troppen. Sesongen i England vil være over. Jeg er en brasilianer som elsker landet mitt, så det er klart jeg vil følge og støtte laget like mye som alle fans, sier han i et intervju med Telegraph.

 

- Jeg tenker det er nok av tid for meg til å komme med på laget. Det ville alltid bli vanskelig, fordi det er mange spillere i min posisjon som har fått sjansen og som spiller bra, men det er mye fotball som skal spilles før VM, så du må bare imponere for klubben din frem til det. Mitt hovedfokus må være Liverpool, og så se om noe skjer.

 

- Jeg aner ikke om noen speider meg landslaget, men det beste jeg kan gjøre er å prestere for Liverpool.

 

Tidligere i sesongen pådro han seg en skulderskade etter en takling av Ashley Williams. Han var tilbake fra start mot Fulham.

 

- Jeg er ikke enig i at laget ikke spilte like bra da jeg ikke var der. Da jeg ikke spilte vant laget og spilte veldig bra. Det jeg kan si er at manageren gir meg frihet til å spille mellom midtbanen og angrepet. Han begrenser meg ikke til et spesielt område eller posisjon. Instruksjonene hans til meg er å bevege meg og jobbe i ulike posisjoner som er best for laget.

 

- Fokuset mitt på trening er alltid bevegelse for å skape åpninger og muligheter. Når du ikke har ballen, må du likevel vite hvor du skal være og hvem du skal markere, men når vi har ballen er det viktig å kunne bevege seg rundt. Det kommer bare med trening, og jeg er glad for at folk liker spillestilen min.

 

Han fikk fotballutdannelsen sin hos klubben han støttet som barn, Vasco Da Gama.

 

- I øyeblikket jeg kom til Vasco forsto jeg at jeg kunne bli fotballproff. Frem til det spilte jeg bare med vennene mine. Det var fotball for meg, hver dag. Ingen andre idretter. Det har alltid vært lidenskapen i min familie. Min far elsker spillet, og mine to eldre brødre er ikke profesjonelle, men de elsket å spille fotball, og spilte med sine venner. Vi bodde nær Maracana, og jeg ble med dem i håp om at jeg skulle få være med. Noen ganger lot de meg bli med, og det var der alt startet for meg.

 

- Etter at jeg kom til Vasco, da jeg var rundt 11, måtte jeg leve på en spesiell måte for å nå toppen. Jeg har hatt mange managere som har hjulpet meg siden det, men en av mine første trenere het Zeica. Dessverre har han gått bort nå. Han var veldig viktig for meg fra jeg var 11 til 14.

 

- Da jeg kom til Vasco visste jeg ikke hva som var min beste posisjon. Jeg spilte som spiss og til og med forsvarer, men det var han som sa at jeg burde spille sentralt, som nummer 10, og pekte meg i den retningen for å bli en bedre spiller.

 

- Mesteparten av toppspillerne fra Brasil tenker om å gå til en toppklubb i Europa på et tidspunkt i fremtiden, og jeg var ikke annerledes, selv i ung alder. Vi ønsker alle å spille Champions League og kjempe om de store troféene, så Europa er målet. Når sjansen kom tok jeg den. Jeg spilte for ungdomslandslaget i Brasil, og vi dro mye til Europa, og det var da Inter ble interessert.

 

- José Mourinho var manageren da jeg gjorde meg klar for å dra dit, men han dro før jeg flyttet til Italia. Det var en vanskelig periode, noe som var rart ettersom de akkurat hadde vunnet ligaen fem ganger og Champions League - men klubben var i endring. Rafa Benítez hadde blitt manager, og han var forberedt på å gi meg sjansen med en gang som en ung spiller, men det var gode spillere der som hadde vunnet mye med klubben - veldig gode spillere, og ting var litt kaotisk, og endte ikke bra.

 

- Jeg hadde et godt forhold med Rafa. Han tok alltid mye hensyn til meg, og ga meg mye selvtillit. Han brydde seg mye om de unge spillerne i Inter. Jeg fikk ikke sjansen til å prate med han om Liverpool før jeg kom her, noe jeg kunne tenkt meg, men jeg tror han snakket fint om meg til folk som kjente klubben, og det er jeg takknemlig for.

 

- Noen ganger kan du være en god spiller i en god klubb, men av en eller annen grunn fungerer det ikke. Det finnes ingen forklaring, men så drar du til en annen klubb, det passer perfekt med en gang og du blir komfortabel.

 

- Jeg hadde noen sjanser i Inter, men etter et par år, og iallefall da Liverpool var interessert, fikk jeg ikke mange sjanser. Som fotballspiller ønsker du sjansen til å spille, og vise folk hvor bra du kan spille. Jeg visste at jeg ville få den sjansen i Liverpool, så jeg tenkte meg ikke om to ganger. Du ser på klubben og du ser et topplag i Europa med toppspillere og ambisjoner om å vinne alle store troféer, selv om det vil ta tid. Jeg hadde ikke en gang tid til å tenke på den avgjørelsen.

 

Southampton var en av klubbene som jaktet Coutinho, og Southampton-manager Mauricio Pochettino hadde den elegante brasilianeren i Espanyol sesongen før. Da uttalte han at Coutinho kunne bli like god som Messi eller Ronaldinho.

 

- Jeg hørte han sa det, men det er et stykke unna, ler han.

 

- Min prioritet er å vinne troféer og være en del av Liverpools historie. Jeg vil bli glad dersom folk sier jeg har vært en stor spiller, men det er mye jobb som gjenstår før det. Vi må alle vinne troféer her før vi kan snakke om hvor gode spillere vi er. Men det er viktig å høre slikt fra en manager du ser på som en viktig del av din karriere. Sist jeg snakket med Pochettino var like før jeg dro til Liverpool. Jeg vet at han er en veldig imponerende person.

 

- Det er ikke overraskende for meg at Southampton har startet sesongen så bra. Han er veldig dedikert på trening, og får spillerne sine til å jobbe veldig hardt. Dersom noe er galt på trening, vil han presse for å få det til å bli hundre prosent rett. 

 

Han er ikke helt enig i at Premier League ikke er et sted for små spillere som han selv. Nå ser han frem mot derbyet på lørdag.

 

- Før det første lokaloppgjøret sa folk til meg at jeg måtte forvente en veldig fysisk kamp, men det ble spilt mye fotball. Lagene forsøker å spille på bakken. Det var ikke så mye fysisk kontakt mellom lagene. Når spillet går så raskt, beveger spillerne seg hurtig og pasningsspillet går fort, så det er kanskje ikke så lett å ha disse fysiske kampene. Jeg er sikker på at det vil komme mange taklinger, men det er kanskje grunnen til at du ikke ser disse kampene så ofte.

 

- Før jeg gikk til Vasco gikk jeg som en supporter, men lokaloppgjør er det samme uansett hvor du spiller. Enten det er i Brasil, Italia eller England. Det er en spesiell atmosfære rundt kampen, og ingen vil tape. Som spiller kan du bare tenke på å vinne, og ikke frykten for å tape, avslutter Coutinho.