Ett år siden verden fikk høre sannheten

Onsdag 12. september 2012 la Hillsborough Independent Panel frem sin rapport om tragedien på Hillsborough 15. april 1989, da 96 Liverpool-supportere mistet livet.

Det tok 23 år, fire måneder og 28 dager før sannheten om Hillsborough-tragedien kom frem. Hillsborough Independent Panel hadde analysert 450000 dokumenter fra 85 instanser, inkludert regjering, politi, kronbetjent og nødetater. Konklusjonen var at disse dokumentene inneholdt sjokkerende mange feil.

Rapporten fra panelet bekreftet, som mange allerede hadde visst i mange år, at Liverpools supportere var uten skyld i tragedien. Det kom fram at myndighetene og politiet må ta ansvaret for det som skjedde. Mye av informasjonen var også gjemt under teppet.

Verken politiet eller redningsmannskapet var sin oppgave voksen denne fatale dagen i april 1989. Det ble også bekreftet at mer kunne ha blitt gjort for å hjelpe skadede og døende. 41 av de døde var i live etter kl 15.15, og kunne ha blitt reddet dersom rutinene ved førstehjelpen hadde fungert som de skulle.

Rapporten avslørte at politiet i etterkant omformulerte 116 av 164 uttalelser i saken. Politiet fjernet kritiske uttaler om politiets egen innsats den dagen.

- Det var galt av de ansvarlige myndighetene, som visste at Hillsborough ikke oppfylte minimumskravene til sikkerhet, å tillate at kampen skulle gå av stabelen. Det var galt at familiene måtte vente så lenge og kjempe så hardt bare for å få sannheten. Det var helt galt av politiet å endre notatene på det som skjedde og forsøke å skylde på fansen. Herr talmann, med vekt på de nye bevisene i rapporten er det riktig av meg som statsminister å be skikkelig om unnskyldning til familiene til de 96 etter alt det de har lidd de seneste 23 årene, sa statsminister David Cameron for ett år siden.