For stort pengeforbruk kan gi poengfratrekk

Majoriteten av klubber i PL har sagt ja til reformer som bl.a. skal hindre milliardærer å sprøyte inn store beløp på kort sikt. Klubber med underskudd må legge fram treårige finansielle planer.

14 av 20 klubber i Premier League klubber stemte for et forslag som kan sørge for at klubber kan få poengtrekk dersom nye økonomiske regler ikke blir fulgt. Ifølge The Times var Fulham, West Bromwich, Manchester City, Aston Villa, Swansea og Southampton de som stemte i mot, mens Chelsea skal ha forandret mening og til slutt stemte for.

Hvis reglene allerede hadde vært i kraft ville de ha blitt brutt av Manchester City, Chelsea, Aston Villa og Liverpool.

En kortvarig løsning for å dempe stadig økning av lønnsutgiftene vil være å sette et lønnstak over de neste tre sesongene. Klubber med en årlig utgift på mer enn £52M for lønn til spillere vil gjøre at man blir begrenset til £4M økning av utbetalingene fra Premier League. Dette gjelder for 2013-14, med økning til £56M i 2014-15 og til £60M i 2015-16.

Ifølge The Times skal syv klubber ikke være innenfor disse kravene pr i dag. To av dem er Chelsea som brukte £171M på lønninger forrige sesong, samt Manchester City som brukte £200M.

Dette lønnstaket kommer i kjølvannet av en ny og sterkt forbedret fjernsynsavtale, som er ventet å bringe £35M ekstra i utbetalinger til hver klubb fra og med neste sesong.

- Reglene vil stoppe eiere å kaste inn hundrevis av millioner av pund for å bringe hurtig suksess, sier Richard Schudamore, daglig leder for Premier League. – Det har fungert for et par klubber over de siste ti år og jeg kritiserer ikke det, men hvis det skal bli gjort i fremtiden må det gjøres på noe lenger sikt, på en mer kontrollert måte uten at man går med enormt økonomisk tap. Du kan fortsatt bygge en veldig bra klubb med betydelig eierstøtte og som over tid kan utfordre hvem det skal være, men du vil ikke kunne gjøre det på en sesong.

Det vil bli et krav til eierne av klubber som går med underskudd at de lenger fram sine finansielle planer for de neste tre år. I dag gjelder den samme regelen for et år.  Ved tap på mer enn £5M over et år må eierne vise sikkerhet gjennom egenkapital.

- Det minste fans kan forvente er at man gjennom en rullerende treårig basis vet at klubben er i sikkerhet økonomisk, sier Schudamore. – Det viser verden og fansen at vi er seriøse i forhold til finansiell regulering.