Fotballgalskap på Studentersamfundet

Kommende lørdag, 26.januar klokken 19.00, inviteres det til «fotballgalskap» i Storsalen på Studentersamfundet i Trondheim.

«Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!» - Bjørge Lillielien

Det er ingen tvil, fotball vekker sterke følelser i oss. Da vi slo England eller da vi banket Brasil, vi husker det selv eller har hørt følelsesladde ord om kampene. I England ser vi hardbarka arbeiderklassemenn bli omfavnet av adelsfolk i tårevåte kampøyeblikk og kysser hverandre i seiersrus. Supportere havner i fyllearrest og denger løs på motstandernes tilhengere. I Sør-Amerika opererer egne fotballmafiaer og her hjemme sitter tenåringer og lar mors servise ta støyten når deres utenlandske favorittlag taper, eller jubler og kysser lillesøster for første gang på årevis ved seier.

Ragnhild Lund Ansnes er gift med en lidenskapelig Liverpool-supporter. På utsiden har hun observert fotballgalskapen i årevis og undret seg grenseløst over hvorfor hundretusener av nordmenn er så gale etter engelsk fotball og hva det egentlig gir dem. Hun har gjennom sine bokprosjekt vist hva som skjer når noen går helt inn i kjernen av et supportermiljø gjennom flere år for å søke forståelse.

Hun har jobbet en årrekke i NRK som programleder og reporter, der hun er mest kjent for å ha ledet programmet "Balsam" i NRK P1 gjennom seks år. Hun har spesialisert seg på såkalte temaportretter og har også gjort en rekke slike live fra scene. Hun har ledet program som "Kveldsåpent", "Glamour" og "I farta" samt flere festivalsendinger i samme kanal. Dessuten har hun laget dokumentarer for NRK P2. Hun startet sin journalistkarrirere som nyhetsreporter i TV 2 før hun fortsatte å jakte nyheter for NRK.

Hvor kommer lidenskapen fra? Er det mulig å forstå hvorfor noen nærmest er religiøse rundt sitt lag? Ta gjerne på deg ditt lags trøye, eller kom som en nysgjerrig «utenforstående» når Samfundet inviterer til en fotballaften 26. januar.