Jordon Ibe med i troppen mot QPR

17-årige Jordon Ibe er med i troppen som i dag avslutter sesongen mot Queens Park Rangers. Hvis han kommer på banen vil flankespilleren bli den 7.yngste spilleren i historien til LFC.

James Pearce i Liverpool Echo bekrefter at Jordon Ibe er med i Liverpools tropp som avslutter sesongen med hjemmekamp mot QPR.

Dersom 17-åringen kommer på banen vil han være den 7.yngste som har spilt for de helrøde.

De foran ham på listen er Jerome Sinclair, Jack Robinson, Raheem Sterling, Max Thompson, Michael Owen og John Morrissey.

Under er et intervju med Jordon fra det siste nummeret av The Kopite.


Ser fram mot store kamper
Jordon Ibe ble nylig gitt en benkplass mot Southampton i Premier League. 17-åringen har tatt solide skritt siden overgangen fra Wycombe for et drøyt år siden, og vil være en av kandidatene når Brendan Rodgers ventelig flytter nye ungdommer opp til førstelagstroppen foran neste sesong. Først skal imidlertid Jordon avslutte sesongen for Liverpools junior- og reservelag.

the KOPITE – TORBJØRN FLATIN
[email protected]

«Han er alltid sistemann ut av dusjen,» fleiper utdanningsansvarlig Clive Cook da det har gått noen minutter over avtalt tid, og Jordon Ibe er fortsatt ikke å se. En høflig, ung mann med et fast håndtrykk er imidlertid snart på plass og kan forklare at sannheten er en annen. Han er blitt igjen ute på feltet for å ta en ekstra økt med skuddtrening.

Det vil ikke være første gang at Jordan kjører på med ekstra trening. Han var tidenes yngste spiller for Wycombe i League1 da han kom til Liverpool i midten av forrige sesong. Det var nok likevel dem som var overrasket da han kom med i en ungdommelig tropp som tok turen til Amerika under pre-season. Siden har han flyttet tilbake til akademiet i Kirkby, men avansert fra juniorlaget til å trene og spille fast for reservene i U21-serien.

Jordon, det er mindre enn 16 måneder siden du signerte for Liverpool. Det har vært et hendelsesrikt siste år for deg?
– Det har gått veldig bra og jeg har trivdes hvert minutt. Høydepunktet må ha vært det øyeblikket da jeg signerte for klubben, og også da jeg ble med førstelaget på treningsleiren sist sommer. Det var en stor opplevelse.

Det var rykter om at du hadde imponert stort i en treningskamp på Melwood i forkant av reisen til Amerika, og dermed la inn en god søknad om å bli i troppen til Brendan Rodgers?
– Vi spilte noen kamper, det var bare interne treningskamper og five-a-sides, og jeg scoret et par mål og gjorde det ganske bra. Kanskje var det årsaken til at jeg var i førstelagstroppen som reiste til Statene.

Kan du beskrive hvordan du følte det da du fikk den beskjeden?
– Det var veldig spennende, men jeg var også nervøs siden det var et stort steg opp for meg. Jeg hadde kommet fra en langt mindre klubb og skulle nå sitte ved siden av spillere som Steven Gerrard og Luis Suarez i garderoben, og trene og spille sammen med dem.

Har du vært ofte på Melwood siden?
– Jeg har trent på Melwood fra tid til annen når de har spurt etter noen fra U18. Det er utrolig å få mulighet til å vise seg fram der.



PÅ BENKEN TIL FØRSTELAGET
Slik det gjerne er under første del av pre-season, hvor troppen til de store klubbene kan være noe svekket som følge av landslagsspillere som har fått innvilget lengre ferie, var de første lagene til Brendan Rodgers preget av mange unge spillere. Slik var det til dels også under første halvdel av selve sesongen. Jordan Ibe gikk akkurat under den radaren og har måttet konsentrere seg om å spille for de eldste lagene på The Academy. Tenåringen med det kraftfulle steget har imidlertid krummet nakken og er etter noen få kamper for U18 blitt en av de ledende spillerne på U19 eller U21. Beviset på fremgangen kom etter å ha blitt kalt inn til kampen mot Southampton i Premier League, hvor han fikk tildelt trøyenummer 44 og en plass på benken.

Du var reserve i kampen borte mot Southampton, kan du si litt om hvordan det var å være involvert med førstelaget?
– Det er ingen ord som kan beskrive det! Jeg ble ganske sjokkert da jeg fant ut at jeg skulle være på benken, jeg trodde jeg var blitt med troppen bare fordi jeg skulle få erfaring med å reise sammen med dem. En halvtime før avspark fikk jeg beskjed om at jeg var på benken, og jeg tenkte at dersom jeg får en sjanse, håper jeg bare at jeg greier å ta vare på den. Det var en herlig opplevelse, og det er i det hele tatt fint å være involvert med Liverpool om dagen, enten det er på førstelaget eller de yngre lagene. Klubben prøver å bygge opp et ungt lag som spiller hurtig fotball med mye en-touch. Du har mange ungdommer som kommer fram som Andre (Wisdom), Raheem (Sterling) og Suso, og forhåpentligvis er det flere av oss som kan få muligheten og gjøre det bra.

Hva er den største forskjellen ved å trene sammen med førstelaget?
– Spillet går mye hurtigere. Du må spille fra deg ballen da du ikke har tid til å ta mange berøringer. Dersom du mister den, må du sørge for å prøve å vinne den tilbake umiddelbart. Man ønsker ikke å dumme seg ut ved å miste kontrollen, og man må tenke mer og være mer taktisk.

Jordon er en stille kar med gode manerer, og med beina solid plantet på bakken. Øynene lyser imidlertid opp når han får muligheten til å snakke om fotball.

IMPONERT I JUNIORCUPEN
Du hadde fått prøve deg med ligaspill hos Wycombe og satte rekorder i klubben, følte du at det var en vanskelig avgjørelse å forlate dem?
– Jeg har alltid likt Liverpool, helt siden jeg var liten gutt. Min far var en supporter av dem, så jeg visste også en del om klubbens historie. Jeg mente det var den riktige avgjørelsen på det riktige tidspunktet, og det var ingen vanskelig avgjørelse.

Det var slik at du ble avvist hos Charlton som gutt?
– Jeg begynte i Charlton og spilte for deres U11- og U12-lag, men fikk beskjed om at de ikke lenger ville ha meg etter å ha vært der et drøyt år. Det er vondt å oppleve når du er så ung, men jeg har lært av det og har fått oppleve hvor fort ting kan forandre seg i fotball. Man må bare fortsette å arbeide hardt, gjøre ditt beste, og det kan alltid være en vei tilbake.

Siden turen til USA har du vært tilbake på akademiet og avansert fra juniorlaget til å spille fast for U19 i NextGen og også nylig spilt regelmessig for U21 i reserveligaen?
– Det har vært glimrende. Jeg er fortsatt en ung spiller her, slik at det er fint å kunne spille på flere alderstrinn. Jeg elsker å spille fotball, og vil gjøre det uansett hvilket lag jeg spiller for.

Jordan fikk vist seg skikkelig fram da Liverpool møtte Leeds i 5. runde i den mye profilerte nasjonale juniorcupen, hvor de røde har gode tradisjoner de siste årene. Flankespilleren scoret to mål på Anfield da de helhvite ble sendt hjem med tap 3–1.

Du er også involvert i juniorcupen, som er blitt en god turnering for deg med tre scoringer så langt?
– Det har vært bra, spesielt de to scoringene mot Leeds. Jack Dunn, meg og flere andre har scoret flittig, og forhåpentligvis kan vi fortsette med det.

Kampene i semifinalene mot Chelsea vil bli vist på nasjonalt fjernsyn, men dere er allerede «TV-stjerner» siden nesten hver eneste kamp for juniorer og reserver blir sendt på LFC TV. Hvordan er det å håndtere det?
– Igjen vil jeg si at det er en god erfaring å ta med seg, det å bli utsatt for en slik oppmerksomhet på TV. Det vil bli stort å spille mot Chelsea, spesielt på Anfield, og forhåpentligvis vil det ende med at vi kommer til finalen.

Det begynner å bli noen kamper for deg på Anfield nå, og også andre profilerte oppgjør mot gode motstandere?
– Ja, vi spiller også kamper mot Arsenal og Manchester United i reserveligaen før sesongen er over.

ER PÅ TWITTER
Jordon Ibe smiler lurt med tanke på at den ene store kampen etter den andre venter for ham og hans unge kolleger. Han er for beskjeden til å antyde for mye om de drømmene som helt sikkert ligger der, at de store kampene etter hvert også vil innbefatte spill for Liverpools førstelag. Det vil ikke være noen stor overraskelse om den offensive spilleren blir flyttet permanent opp til Melwood og førstelagstroppen før neste sesong.

Det at du har spilt bra for Liverpools yngre lag har også sørget for spill med England U18 denne sesongen?
– Det var stort å få spille mot Italia og Belgia. Jeg er ny i landslagssammenheng, men kjente likevel til noen av gutta som var på laget, og de hjalp meg slik at jeg fant meg godt til rette. Min familie kom også for å se meg spille. Igjen var det en annerledes måte å spille på med mye hurtigere fotball, spesielt var det vanskelig i den andre kampen borte mot Belgia.

17 år gammel er du nokså langt hjemmefra, hvordan er det å være en profesjonell fotballspiller utenom det å trene og spille?
– Det går greit. Min familie har flyttet opp sammen med meg, og min bror og min søster går på skole her. Jeg har elsket å spille fotball fra jeg var liten, og det å få muligheten til å spille sammen med gode spillere er noe jeg alltid har drømt om.

De som følger Jordon på Twitter, @IbeJordon, vil vite at det er hektisk aktivitet juniorspillerne imellom og at han også er en gutt som er opptatt av sin religion.

Det synes å være å være god stemning blant dere som holder til på akademiet, ut fra hva man kan lese på Twitter?
– Ja, det er det, he-he. Det er også mange fans som følger Liverpool og de er veldig flinke til å oppmuntre deg. De ønsker at mange unge spillere skal greie å bryte igjennom på førstelaget. De har gitt meg og mange av de andre god hjelp, det er vi veldig takknemlige for.

Du har din tro, den er viktig for deg?
– I bunn og grunn er det alt jeg trenger, å ha min tro med meg. Den hjelper meg når jeg har spilt dårlig. Den gir meg styrke når jeg har hatt et par svake kamper, eller når jeg er hjemmefra og ikke har min familie med meg. Det er alltid godt å ha den ballasten.

LIKER Å UTFORDRE
Røde supportere har denne sesongen kunnet venne seg til å se Jordon Ibe komme susende framover, helst ute på vingen hvor han enten utfordrer backen eller skjærer innover for å avslutte, men også noen kamper sentralt. En positiv spiller, en som trives ute på det grønne gresset.

Du synes alltid å spille med et smil om munnen?
– Jeg bare elsker å spille fotball …

Unge herr Ibe gliser og lar svaret henge litt i luften. Hans hvite tanngard er mer enn godt nok svar og gjør ytterligere forklaringer unødvendig.

Du er venstrebent og kan spille på begge kantene, og også i midten. Hvilken posisjon på banen foretrekker du?
– Det spiller egentlig ingen rolle for meg. Jeg kan spille ute til høyre og gå innover for å avslutte med venstre, men jeg kan også komme inn fra motsatt og skyte med høyre. Alt jeg ønsker er å være på banen.

Du er en offensiv spiller, har det vært nødvendig å arbeide hardt med ditt defensive spill siden du kom til Liverpool?
– Jeg vil ikke si det. Jeg prøver bare å lytte til instruksjoner fra de eldre spillerne, som Conor Coady eller Craig Roddan, eller hvem som måtte være høyreback eller venstreback bak meg. De forteller meg når jeg må spille trangere, når jeg skal bli med tilbake, eller hva det skulle være.

Er det noen spillere du beundret spesielt da du vokste opp?
– Da jeg var yngre, må det ha vært Zidane og Ronaldo, den brasilianske versjonen. «Den virkelige Ronaldo» hadde to eller tre år hvor han var helt ustoppelig og utrolig å se på. Jeg bare elsket å se Zinedine Zidane og måten han fløt gjennom kamper på, like god med begge ben.

Hvilken del av ditt spill vil du si er ditt fortrinn, og hva føler du at du behøver å forbedre mest?
– Mitt største fortrinn må være når jeg har ballen ved føttene og kan utfordre spillere, og fyre av skudd. Det er mye jeg trenger å bli bedre på. Det å bevege seg riktig når jeg ikke har ballen, løpe i de rette lukene, min førsteberøring, og å starte riktig på pasninger fra mine medspillere. Ikke minst har jeg mye å gå på når motsatt ving slår et innlegg og jeg er ved den bakre stolpen og skal prøve å score. En spiller som Cristiano Ronaldo scorer 20 mål i løpet av en sesong på den måten. Min manager for Liverpool U21, Alex Inglethorpe, hjelper meg med dette.

Hva er ditt mål for resten av denne sesongen?
– Først og fremst å være stabil. Jeg spilte ikke bra nylig mot Tottenham, men før det synes jeg at jeg gjorde det bra i noen kamper, slik at jeg må prøve å spille stabilt godt og prøve å score så mange mål jeg bare kan. Jeg ønsker å hjelpe laget å ende så høyt opp på ligatabellen som overhodet mulig.


JORDON IBE
Født 08.12.1995 i Bermondsey, London
Kamper/mål for Liverpool U18:
2011/12: 11+1/3 (liga), 1/0 (NextGen)
2012/13: 3/0 (liga), 5/3 (juniorcup), 7/0 (NextGen), 9+3/1 (U21)
Kamper for England:
England U18: 2