Kan bli tiltalt for uaktsomt drap

South Yorkshire Police, Sheffield Wednesday, bystyret i Sheffield og det engelske fotballforbundet risikerer alle å få kriminelle anklager mot seg etter en grundig etterforskning om Hillsborough.

Jon Stoddard leder en gruppe som undersøker hva politiet (South Yorkshire Police), Sheffield Wednesday FC, Sheffield City Council (bystyret) og FA foretok seg den fatale aprildagen i 1989 da 96 supportere mistet sine liv på Hillsborough. Ifølge Stoddard vil alle de nevnte ble etterforsket med tanke på grov ansvarsløshet og hvor kriminelle anklager kan ende med å bli tiltalt for uaktsomt drap.

Først skal Stoddard og hans team finne bevis i forhold til et nytt likskue. Når dette er over vil det bli konsentrert på den kriminelle delen av etterforskingen.

«Vi er her for å prøve å bevise om det dreide seg om uaktsomt drap eller ikke på 96 mennesker og det er klart at statsadvokaten vil måtte foreta en rekke viktige avgjørelser i forhold til dette.»

Stoddard og hans mannskap ser på hva som var årsak til tragedien og dødsfallene, og studere hva som ble gjort av de som hadde ansvaret.

Den som leder likskuet har gitt dem tre prioriterte områder som skal studeres: sikkerheten på stadion, bevegelsene til de omkomne og responsen fra de sin stod for krisehjelp.

Klubben Sheffield Wednesday og bystyret i Sheffield vil ha et ansvar i forhold til stadion og sikkerheten der, mens fotballforbundet må svare for hvorfor de valgte nettopp Hillsborough som arena.

Ifølge Jon Stoddard er man ni måneder inn i undersøkelsene, som kan ta opp til tre år.

«Dette er en enorm undersøkelse, det er den største i historien når det gjelder politi i England og Wales. Noen har kritisert tempoet i undersøkelsene men dette er ikke noe det kan hastes med. Dette er så viktig. Det er så viktig for de etterlatte, dette er noe vi må gjøre riktig.»