Kritisk til politisjef og hans rolle med H'borough

Politiets uavhengige klagekommisjon vil legge fram rapport om Norman Bettison og hans rolle under Hillsborough, men gir allerede uttrykk for kritikk. HFSG kaller Bettison en skam.

Norman Bettison har vært en kontroversiell person i forbindelse med tragedien på Hillsborough for snart 24 år siden. Bettison var ikke selv involvert under selve kampen hvor 96 fans mistet sine liv, men sittende i en ledende stilling i South Yorkshire Police var det tidlig mistanke om at han var sterkt involvert både i å planlegge dekkoperasjonen for å skyve skylden fra politiet og over på «fulle fans som kom for sent til kampen», og også i forhold til hvordan hans korps av tjenestemenn ble undersøkt i etterkant.

Bettison ble ikke mindre kontroversiell da han ble utnevnt til sjef for politiet på Merseyside og hadde den stillingen i 1998-2005. Han har hele tiden hevdet sin uskyld i forhold til Hillsborough, men pensjonerte seg nylig fra en tilsvarende stilling i West Yorkshire Police og som vil gjøre at politiets uavhengige klagekommisjon IPCC ikke vil ha mulighet til å stille ham til rette. Bettison har de senere år blitt slått til ridder og fått tittelen Sir Norman Bettison og også fått en doktorgrad ved John Moores universitet i Liverpool.

«Det var synspunktet til IPCC ved starten på undersøkelsene at opptredenen til Sir Norman, hvis bevist, ville være så langt fra hva som var forventet av en politisjef at en avsettelse ville kunne rettferdiggjøres», sier Deborah Glass, fungerende leder for IPCC. «Bevisene som er avdekket gjennom undersøkelsene støtter det synspunktet.»

«Mens vi ikke kan opprette en straffesak for klanderverdig oppførsel, kan vi publisere bevisene og komme med våre konklusjoner, slik at folk selv kan dra sine slutninger.»

«Hillsborough tragedien og dens ettermæle har blitt synonymt med den folkelige samvittighet i forhold til anklager mot politiet i deres forsøk på å tildekke sannheten, manipulere uttalelser og avlede skyld.»

«Sir Norman står foran undersøkelser i forhold til at han spilte en nøkkelrolle angående disse anklagene. Vi ønsker ikke å forhåndsdømme hva som blir funnet ut fra denne etterforskingen, men med tanke på hans forsøk på å manipulere klagene rettet mot ham ut fra hans egen interesse, er det spesielt urovekkende. Det er også en opptreden som er langt unna hva som bør bli forventet av en politisjef.»

Reaksjonene på Merseyside er entydige i forhold til Norman Bettison.

«Mannen er en absolutt skam. Han bør miste sitt ridderskap og hans doktorgrad ved John Moores universitet», sier Margaret Aspinall, leder hos Hillsborough Family Support Group.

«Folk i Liverpool forlanger at hans ridderskap skal bli fjernet», legger Joe Anderson til, ordføreren i Liverpool.