Studerer spillere helt ned i femårsalderen

I et intervju med Daily Mail avslører akademidirektør Frank McParland hvilke egenskaper Liverpool FC ser etter når de skal rekruttere nye talenter.

McParland forteller at man studerer spillere helt ned i femårsalderen.

- Folk spør meg ofte hva som skal til for å bli Liverpool-spiller. Talent og egenskaper er selvsagt første punkt, men vinnermentalitet og en sterk psyke er også viktige ingredienser. Vi er ute etter spillere som kan prege en kamp, slår akademisjefen fast.

- Andre Wisdom har disse egenskapene. Det har Raheem Sterling også. Du legger merke til det når de er på banen. Vi hørte om Raheem da han var 14 år gammel og satt på benken i QPR. Vi så han også vise frem teknikken sin på Soccer AM, og han var strålende, fortsetter McParland.

- Vi studerte ham spille for England U15, og konkluderte med at han var noe for oss. Vi studerer spillere helt ned i femårsalderen. I den alderen ser du etter spillere som skiller seg fra mengden når det gjelder koordinasjon, samt gutter som er veldig raske eller veldig atletiske.

- Vi inviterer små klubber til å komme og besøke oss, slik at de føler seg godt tatt vare på og føler en sterk tilhørighet til lokalsamfunnet. Målet er at de lokale klubbene skal føle en tilknytning til oss.

- Noen gutter er gode i alle idretter de forsøker seg i. Raheem er for eksempel veldig god i bordtennis, og slike ting kan gi deg en indikasjon på en spillers talent.

- Vi inviterer til stadighet mindre grupper med 5-, 6-, 7- og 8-åringer til akademiet, og noen av disse blir invitert tilbake. Vi vurderer tusenvis av spillere. Everton og Manchester United gjør eksakt det samme. Gjør du ikke dette vet du at de beste vil havne i andre klubber når du kan skrive kontrakt med de når de fyller ni år.

- Brendan Rodgers er fantastisk til å gi støtte til unge spillere. Det ser man tydelig ut fra hvem som har figurert på førstelaget denne sesongen. Seks spillere fra akademiet har vært involvert med førstelaget for første gang denne sesongen, og da inkluderer jeg ikke Raheem som var involvert også forrige sesong.

- Dersom jeg ønsker å hente en spiller til akademiet, studerer jeg og manageren spilleren i fellesskap. Brendan spør om hvordan spilleren vil passe inn, vi ser en DVD med opptak av spillerens prestasjoner, og dersom vi ønsker å ta saken videre vil vi tilbringe en times tid med gutten og hans foreldre.

- Generelt sett hjelper vi spillerne våre til å vokse opp. Vi trener dem med tanke på livet. Vi ønsker ikke bare gode fotballspillere, vi ønsker å skape gode personer også.

Liverpools juniorlag avanserte til cupspillet i NextGen Series på tirsdag. McParland synes dette er en meget god turnering.

- NextGen Series har vært fantastisk for oss. Guttene får erfare hvordan det er å spille et nivå høyere opp på stigen. Vi reiser over hele Europa, akkurat slik førstelaget gjør, og tilbringer tid på flyplasser, fly, hoteller, og lærer oss å håndtere dødtid. Vi får møte topp europeiske lag som Sporting Lisboa. Det er en strålende læringskurve. Vi får erfare dommere fra andre kulturer og møte nye formasjoner som vi må justere oss etter. De gir oss også muligheten til å speide på en spiller eller to.

- Jeg tror våre gutter virkelig fikk øynene opp for hvor stor denne klubben egentlig er når vi reiste til Singapore før jul. Støtten Liverpool har i Asia er utrolig. Vi reiste dit med U19-laget, og det var tusenvis av fans som møtte opp på flyplassen for å ta imot oss. De stilte til og med opp med bannere med Adam Morgans navn på!

- Vi spilte i en turnering som ble TV-overført til 50 land. Du kunne se at det var vanskelig for guttene å fordøye alt dette, men det er en del av deres utdanning. De fikk øynene opp for hva det innebærer å spille for Liverpool Football Club, avslutter McParland.