Tidligere forseelser ikke tatt med i betraktningen

Kommisjonen som ila Luis Suarez en karantene på 10 kamper for å ha bitt Branislav Ivanovic vurderte hendelsen helt isolert, og tok ikke Evra-saken eller annen tidligere historikk med i vurderingen.

I begrunnelsen for dommen blir det lagt vekt på at bitingen var «ekstremt sjokkernde, uventet og i sannhet eksepsjonell».

Det ble også lagt vekt på i Suarez sin disfavør at uruguayaneren ikke «helt hadde innsett hvor alvorlig denne i sannhet eksepsjonelle hendelsen» var, fordi han selv mente at tre kampers karantene var nok.

Kommisjonen som konkluderte med at 10 kamper var passende straff besto av Mr Thura KT Win, JP (formann), Mr Roger Pawley og Mr Brian Talbot. FA sin disiplinærsjef, Mr Mark Ives, hadde fungert som kommisjonens sekretær, og ble assistert av Mr Rob Marsh, FA sin disiplinærassistent.

Den tre mann store kommisjonen slår fast at den strenge straffen ble ilagt for å sende ut en klar melding om at dette ikke var akseptabelt.

- Vi mener det er vår plikt å forhindre at spillere på alle nivåer handler på en slik ufyselig måte, eller forsøker å kopiere hva de har sett på TV, heter det i rapporten.

- Det å bite en motstander er fremmed i fotballsporten, og må forbli det.

Kommisjonen mente det kun var to saker som denne hendelsen kunne sammenlignes med. Den ene var da Chelseas Eden Hazard ble tiltalt for voldelig oppførsel etter å ha sparket en ballgutt i ligacupsemifinalen mot Chelsea i januar. Den gangen konkluderte kommisjonen med at en straff på de vanlige tre kampene var nok.

Den andre saken det ble sammenlignet med var da Brightons Ashley Barnes ble dømt for voldelig oppførsel for å ha spent bein på dommeren i Brightons kamp mot Bolton i mars i år. Barnes fikk tre kamper i tillegg til de 3 som man i utgangspunktet får for rødt kort, altså seks kamper totalt.

Kommisjonen valgte å ikke sammenligne bitingen med Ben Thatchers (Manchester City) nedslagning av Portsmouths Pedro Mendes i 2006, fordi situasjonen ikke lignet på den voldelige oppførselen til Suarez. Denne saken så kommisjonen derfor helt bort i fra.

Kommisjonen skjelte heller ikke til situasjonen der Tottenhams Jermain Defoe bet West Hams Javier Mascherano i 2006, for der så dommeren situasjonen og straffet den med gult kort.

Kommisjonen mente at bitingen til Suarez var en langt verre forseelse enn Ashley Barnes sitt angrep på en dommer, og at straffen dermed måtte være langt strengere enn den seks kamper lange karantenen Barnes ble ilagt.

I Suarez sitt disfavør ble det også lagt vekt på at kampen ble vist for millioner av TV-seere, og at bite-episoden fikk stor oppmerksomhet i medier og på sosiale medier som Twitter, og dermed ga engelsk fotball et dårlig rykte.