Vil slå sammen akademiet og Melwood

Liverpool FC ser på mulighetene for å bringe førstelaget og de unge spillerne fra akademiet nærmere hverandre, ifølge Liverpool Echo.

– Det er noe vi har sett på tidligere, men for enhver slik avgjørelse som dette, handler det om å finne den beste økonomiske modellen, sa fotballklubbens administrerende direktør, Ian Ayre, under en «business-uke» i Liverpool, skriver Echo.

I dag skiller det omkring åtte kilometer mellom Liverpools treningsfelt, Melwood, og klubbens akademi i Kirkby. Det tar cirka et kvarter å komme seg fra det ene stedet til det andre med bil.

– Brendan (Rodgers) fortalte nylig at han ønsker å se mer av (spillerne fra) akademiet enn det han gjør nå, og at det ikke er ideelt at det ligger på to forskjellige plasser.

Planene om en eventuell sammenslåing er imidlertid bare i startfasen, og det er mye kontorarbeid og planlegging som først må til, men Liverpools manager er i hvert fall blant de mest positive til idéen.

Ayre sammenlikner treningsfasilitetene til de røde med naboklubben Everton. Der trener både førstelaget og akademiet på Finch Farm, og ungguttene ser førstelagets stjernespillere daglig. Det tror Ayre gir tenåringene en ekstra motivasjon.

– Noe av det som er de har med Finch Farm, som vi foreløpig ikke har, er en situasjon der de unge spillerne kommer inn om morgenen, og de ser Steven Gerrard ta til høyre, mens de går til venstre og samtidig håper at de en dag vil gå samme vei.

– Vi får det til å fungere som det er nå, og det fungerer, men det er definitivt mer ideelt å ha alle samlet. Og hvis vi klarer å finne frem til en løsning, er det absolutt noe vi ønsker å gjøre, avslører Ayre.

Liverpool bestemte å dele avdelingene i to i 1998, da det nye anlegget for akademiet ble klart i Kirkby. Et par år senere ble Melwood lagt «under kniven» og pusset voldsomt opp.

Akademiet har derfra bare fortsatt å produsere førstelagsspillere – sju tok steget opp fra akademiet til en førstelagsdebut i forrige sesong – men de røde håper at dersom anleggene slår seg sammen, så vil flere unggutter bli inspirert av lokale stjerner som Gerrard og den nylige fotballpensjonisten Jamie Carragher.

– Vi hadde sju spillere fra akademiet som debuterte for førstelaget i fjor. Det kommer alltid til å være vanskelig – det er Premier League, det er den beste ligaen i verden, og så prøver man å finne én av 20 spillere, kanskje, som kan gå inn på førstelaget, og det gjør det mye vanskeligere (for juniorene), sier Ayre, som legger til at tilstrømmingen av utenlandske talenter setter lista mye høyere.

– Jeg tror vi bare ser mer og mer av, både hos Everton og Liverpool og hos andre akademier, at de henter inn litt eldre spillere nå, kanskje i aldersgruppen 14-15 år.

Nettopp det tror Ayre er en viktig del av et akademi – der man investerer i en ung spiller fra en annen klubb og utvikler ham til å bli førstelagsmateriale.

– Raheem (Sterling), som kom fra Queens Park Rangers, er et strålende eksempel, sier han og forklarer at Sterling er blitt til en figur som nå spiller for førstelaget hver lørdag.

– Vi er fornøyde med det vi gjør.

– Men Brendan har sagt flere ganger at han ønsker vi skal bli bedre til å finne de lokale talentene, fremfor å se alle andre steder, fordi vi vet hva folk som Jamie Carragher og Steven Gerrard betyr.

– Det er mer enn bare «enda en spiller». Det gir mer til hele byen, ikke bare klubben.