- Hele landet er med dere nå

Andrew Burnham, parlamentsmedlemmet som for fem år siden tok initiativet til å opprette Hillsborough Independent Panel, hyller dem som aldri har gitt opp kampen om rettferdighet.

– Dere har gjort denne byen sterkere, og dere gjør landet vårt mer rettferdig. Dere har gitt håp til mennesker over hele verden, sa Burnham i retning av alle som har jobbet for rettferdighet etter Hillsborough-skandalen.

For fem år siden, i april 2009, ble den samme politikeren avbrutt av publikum mens han pratet under minnemarkeringen på Anfield. De fremmøtte sang «Justice for the 96» for full hals i omkring to minutter før Burnham fikk fortsette – som en demonstrasjon mot at ingen i det offentlige hadde blitt dømt for noe som helst etter Liverpools FA-cupsemifinale mot Nottingham Forest på Hillsborough i Sheffield i 1989.

Burnham sa i dag at de sinte ropene hjalp ham med «å finne det politiske motet til å gjøre noe».

– Det var da demningen brast. Dere stilte de mest gripende spørsmålene om landet vårt og om hvordan det ble drevet. Hvordan kan det ha seg at en hel by roper om urettferdighet i 20 år uten at noen hører etter?

Senere, i årene etter 20-årsmarkeringen, spilte han en stor rolle i offentliggjøringen av dokumentene relatert til tragedien ved å starte prosessen som resulterte i nye likskuer.

I dag fikk han derfor en helt annen velkomst enn i 2009. Everton-supporteren ble møtt med jubel og applaus fra et mye mer fornøyd Anfield, og han fikk blant annet se et banner med teksten «Tusen takk, Andy Burnham» på The Kop.

– For fem år siden endret ting seg, ikke på grunn av meg, men på grunn av alle dere. Ting endret seg fordi dere gjorde stemmene deres hørt, og takk Gud for det, fortalte politikeren.

Han la til at det fortsatt er usikkerhet rundt hva fremtiden vil bringe, men fastslo at «hele landet er med dere nå».

– Familiene vil seire på grunn av dere.