- Stemningen har aldri vært bedre

Fysioterapeut Chris Morgan er inne i sin niende sesong som en del av staben hos Liverpool FC, og han rapporterer til klubbens offisielle nettside at stemningen aldri har vært bedre i troppen enn den er nå, i løpet av disse ni årene.

- Stemningen og samholdet i troppen er veldig bra for øyeblikket. Den kan sammenlignes med stemningen som har vært når laget har nådd finaler eller kjempet helt i toppen av ligaen tidligere. Jeg tror manageren, trenerstaben og de mest erfarne spillerne kan ta æren for å ha skapt en positiv og avslappet atmosfære, og en hunger etter suksess, sier Morgan.

Som fysioterapeut er han naturligvis mest opptatt av å holde spillerne skadefrie og i fin form.

- Under en kamp er jeg og førstelagets doktor Zaf Iqbal veldig konsentrerte. Ser du når en skade oppstår får du mye informasjon om skadens art og omfang. Når vi kommer ut på banen må vi vurdere hvor alvorlig skaden er, og om det kreves assistanse fra lege og førstehjelpspersonell. Er ikke skaden så alvorlig, er min oppgave å avgjøre om spilleren kan fortsette kampen eller ei, og formidle denne informasjonen til benken.

- Spilleren selv vil vanligvis fortelle deg om han er i stand til å fortsette. Dreier det seg om en strekkskade, vil spilleren være i stand til å kjenne hvor alvorlig skaden er. Dersom spilleren ikke er sikker, vil han forsøke å spille videre og se hvordan det går. Vi ønsker ikke å ta spillere av banen uten at det er helt nødvendig, da det vil begrense alternativene til manageren. Så vi gir som regel spilleren en sjanse til å fortsette kampen.

- Mye av arbeidet vi i den medisinske staben gjør handler om å forebygge skader. Vi kan aldri eliminere risikoen for skader i en kontaktsport, men vi undersøker spillere og driver med styrketrening og andre former for forebyggende trening for å redusere risikoen for skader. Rehabiliteringsprosessen etter kamper er alltid gjort med tanke på neste kamp.

- Vi har hatt noen ganske kompliserte skader denne sesongen, men vi har ikke hatt så mange skader. Vi har for øyeblikket færre skader enn vi hadde på samme tid i fjor, og i fjor hadde vi faktisk det laveste antallet skader på mine ni sesonger i klubben. Så treningsmetodene som manageren har innført bærer frukter.

- Vi har et helt team som tar oss av langtidsskader når de oppstår. Alle i den medisinske staben vil da som regel være involvert, og vi har samtaler to ganger om dagen hvor vi diskuterer skadesituasjonen. Vi har hatt gode resultater med Daniel Sturridge, Lucas Leiva og Philippe Coutinho denne sesongen, som alle kom tilbake raskere enn antatt fra langtidsskader.

- Vi deler de langtidsskadede spillerne mellom fysioterapeutene, slik at hver enkelt spiller har en hovedfysioterapeut til å følge dem gjennom rehabiliteringen. Mer kortvarige skader er det som regel jeg som tar meg av. Når det gjelder langtidsskader er jeg involvert i å stille diagnosen sammen med Glen Driscoll og Zaf Iqbal. Vi støtter så fysioterapeuten som har hovedansvaret for spilleren gjennom rehabiliteringen.

- Sjansen for å pådra seg skader er langt større i kamp enn på trening. Som regel oppstår skadene av kontakt med en motspiller. I starten av sesongen fikk vi flere skader etter taklinger. Aly Cissokho, Coutinho, Glen Johnson og Sturridge ble utsatt for slike skader. Dette er skader som det er veldig vanskelig å forhindre.

- Restitusjon mellom kampene er svært viktig for å forebygge skader Dette kan bli enda viktigere neste sesong, når vi potensielt kan få langt flere midtukekamper.