Alsaker: - Rodgers viste handlingskraft

Øyvind Alsaker mener Brendan Rodgers viste handlingskraft i Madrid tirsdag. – Vi snakker om et Liverpool i krise og da må manageren ta grep og gjøre endringer på laget.

TV2s Øyvind Alsaker tilhører ikke dem som slakter Brendan Rodgers etter laguttaket mot Real Madrid tidligere i uka. – Jeg synes faktisk han viste solid «management» mot Real Madrid i laguttaket sitt. Hvorfor skulle han ikke bytte spillere etter den elendige kampen mot Newcastle? Hvorfor skal ikke andre få sjansen når antatt bedre spillere ikke levere over tid?

Alsaker fortsetter: - Tirsdag fikk han jo respons fra en del som litt uventet fikk forsøke seg fra start. Det blir i hvert fall helt feil å starte et hylekor om at dette er å trampe på tradisjoner. Klubben ligger nede. Liverpool er i krise. Da er det manageren sin jobb å ta ekstreme grep. Det mener jeg Brendan gjorde. Han tok ekstreme grep. Han sendte utpå et lag som mange opplever som et B-lag i en slik kamp. Laget gjør god innsats og leverer et hederlig tap. Innerst inne vet jo alle at hvis et par av de som satt på benken hadde startet så hadde Liverpool likevel tapt. Mest sannsynlig i hvert fall. Jeg tror det blir feil å tenke «jamme de var så nærme med B-laget». Det er jeg ikke med på i det hele tatt. Helt dønn ærlig så er det jo bare tre spillere vi snakket om, ikke et helt lag. Bare kanskje to av dem var helt soleklare til å startet mot Real? Klubben er rett og slett i krise. Manageren kaster rundt på det han har og gir nye spillere sjansen, samtidig som et par får en hvil med tanke på Chelsea til helga. Andre i troppen får muligheten til å vise se frem. Jeg synes det er helt fair.

«Klubben ligger nede. Liverpool er i krise. Da er det manageren sin jobb å ta ekstreme grep.»

Hvordan synes du manageren har håndtert situasjonen i høst frem til nå totalt sett?
- Kritikerne vil nok hevde at vi ser tegn på at den litt urutinerte 41-åringen har begynt å famle og hele tiden må bytte spillere og legge om systemer for å få det til å løsne. Jeg synes av og til han har gamblet litt for mye og har forsøkt på en del ting som rett og slett ikke har fungert. Kanskje er det det man får når du er ung og uerfaren på dette nivået? Det krever mye is i magen å opptre helt stødig og kjøre sitt løp. På den andre siden har vi å gjøre med en manageren som under vanskelige forhold har tatt dette laget veldig lagt på litt over to sesonger.

Realistisk sett skulle det godt gjøres å ta nye skritt fremover etter den forrige sesongen. Kanskje håpte vi på status quo, når blir det sannsynlig minst et skritt tilbake. Blir dette den store testen for Brendan?
- Ja, det er åpenbart en stor test for ham. Det har jo vært elendig frem til nå og har nesten blitt verre og verre. I nederlaget mot Newcastle hadde vi kanskje bare en reel målsjanse. Da snakker vi altså om Newcastle og et forsvar som ikke skremmer noen. Tirsdagens kamp i Madrid legger jeg lite vekt på. Hvordan han skal klare å snu dette blir spennende å følge med på. Men det er nesten som at det ligger igjen en «hangover» etter forrige sesongen enda. Brendan har ikke klart å selge inn at laget som ble nummer to i fjor, i år skal vi blir nummer én. Det virker som at flere enn bare kapteinen fortsatt tenker på en gylden mulighet som glapp i mai. Problemet er jo at når de ikke klarer å beholde Suarez etter å blitt nummer to i ligaen og endelig kvalifisert seg for Champions League igjen. Derfor blir det litt tilbake til start. Dette var definitivt ikke tidspunktet å selge den beste spilleren sin på. Det samme kan potensielt skje igjen med for eksempel Raheem Sterling til sommeren. Hvis Liverpool mister sine beste spillere hver gang de står klar til å ta det siste skrittet, så blir det jo en evig runddans mellom 2, 3, 4, 5 og 6 plasser i ligaen. Jeg tror fortsatt Rodgers er riktig mann, bare for å understreke det. Men nå står problemene i kø og han har en tøff hverdag for tiden.

«Det er nesten som at det ligger igjen en «hangover» etter forrige sesongen enda»

Det har skjedd mye på kort tid siden sommeren. Meningene er mange. Hvor synes du Liverpool har feilet?
- Det er helt umulig å komme utenom tapet av Suarez og deretter Sturridge. Det handler ikke bare om 50 ligamål, men egentlig hele lagets dynamikk. Uten de to i startoppstillingen har det kollapset. Angrepsspillet fungerer ikke lenger. Spillet blir altfor forutsigbart og forsøkene på å presse fremover blir for enkle å lese. Det offensive spillet blir for enkelt å bryte ned og gir også et trykk mot den bakre firer i form av kontringer mot oss – en forsvarsrekke som i mange kamper denne sesongen har hatt tre helt nye ansikter. For meg starter det og stopper egentlig der. Med en Daniel Sturridge ute så lenge har vi heller ingen som kan score de viktige målene når det lugger i mot, slik som hjemme mot Southampton.

Synes du Liverpool har undervurdert hvor mye Luis Suarez egentlig betydde for laget?
- Det tror jeg kanskje ikke, men det de nok så for seg var at de hadde et lag som har utviklet seg jevnt og trutt over et par sesonger – og som skulle vokse videre. Det har vært stigning hele veien og da kan man kanskje bli forledet til å tro at tapet av bare én spiller kan kompenseres ved at laget fortsatt fremstår som robust og solid på de tingene som fungerte så bra forrige sesong. På de seks første kampene i fjor høst leverte de bra uten Suarez. Sturridge sto frem og avgjorde mange jevne kamper. De tok de poengene de skulle uten sin verdensstjerne.  Da blir jo tapet av Sturridge nå enda verre. Det er nesten som Murphys Lov. Vi har sett det også i andre klubber. Liverpool blir kort og godt rammet der de ikke tåler det.

Bommet Rodgers på transfermarkedet i sommer?
- På mange måter er jo det det andre store spørsmålet. Hva hvis de bare hadde hentet tre nye og ikke seks nye spillere og en av dem hadde hetet Di Maria for eksempel? Da er vi over på eierne og deres transferpolitikk, hvor mye av grunnideen synes å være å hente 20 års gamle «prospects». Jeg sier ikke at det nødvendig er feil, men samtidig vet vi fra erfaring at når du kjøper seks relativt unge spillere så vil på langt nær alle lykkes eller slå til i Premier League med det samme. Det er ny liga, stor klubb og et helt annet trøkk enn de er vant med fra før. Dermed har jo egentlig LFC resignert litt i forhold til å ta et skritt videre fra ligasølvet. Så diskusjonen er jo om de kunne hentet inn en ny verdensstjerne, om de i det hele tatt kunne fått en av de store profilene mens vinduet var åpent? Parallellen til Manchester United er åpenbar siden de også har slitt innledningsvis. Vi har jo sett hva slags innflytelse en Di Maria har hatt på laget på kort tid. Spillere av den klassen sprer også en trygghet i laget. Det er spillere du kan stole på, se opp til og utøvere som også kan gjøre det lille, nesten umulige foran mål. Slik status er på dags dato har jo egentlig ingen av de nye Brendan hentet inn lykkes på et nivå som var forventet før sesongen startet.

«Transferpolitikken synes å være å hente 20 års gamle prospects».

På få år er typer som Carragher, Reina, Agger og Suarez borte. Synes du Liverpool har mislykkes i å erstatte ledertyper – eller spillere med vinnermentalitet?

- Tja, kanskje litt. Samtidig er du jo bare en ledertype hvis du er en god spiller eller et ikon. Carra var jo en ledertype igjennom sin legendestatus. Mer enn det enn at han var en fantastisk fotballspiller. Reina var ingen ledertype på slutten. Han hadde sitt gode humør og alltid et smil på lur, men de fleste var jo enige om at han burde gå. Samtidig er dette «fast inventar» som nå er borte fra garderoben og hvor nye folk med merkelappen ledertype, slik som Lovren, enda ikke har overbevist. Det virker ikke som han har nivået inne enda. De lederegenskapene man måtte ha forsvinner i det øyeblikk lagkameratene ser at du ikke er god nok på banen. De typene jeg synes har vist mest av rett mentalitet er Moreno og Lallana. De virker begge uredde og har også levert på et høyt nivå. De har utvilsomt begge kvaliteter som passer laget. Samtidig ser vi at Moreno innledningsvis har gjort for mange dumme feil. Kostbare tabbet som gjør at han er et stykke unna toppkarakter enda. Disse to kan nok bli veldig bra når ting begynner å stemme bedre for laget. Når det gjelder andre nyinnkjøp, slik som for eksempel Markovic, har han i rettferdighetens navn vært mer eller mindre en flopp så langt. Styrkene hans skulle være farten og teknikken og han ble skrytt opp i skyene. Jeg har enda ikke sett ham forsere en spiller eller levert et skikkelig bidrag frem til nå. Ok, han er fortsatt ung og han skal få tid, men noe må vi også kunne forlange av en 20-åringen når Liverpool velger å hente ham. Jeg savner en mer uredd og helhjertet innsats. Så vil jo det taktiske komme etter hvert.


Vi kommer ikke utenom Mario Balotelli. Har han fått ufortjent mye pepper eller er innsatsen for slapp?
- Mario er jo en veldig statisk spiller. Når han skal inn og erstatte en av de mest mobile spissene i hele verden blir det problemer. På mange måter kan italieneren ikke være andre enn seg selv. Kanskje så Brendan for seg at han kunne få spissen til å blomstre på samme måte som Sterling, Henderson og Flanagan og de guttene. Samtidig som han hadde god erfaring med å holde Suarez på plass. Innerst inne synes jeg det var riktig å gå for «et navn» og vise at klubben har ambisjoner. Nå er det jo kun noen få kamper igjen før Sturridge er tilbake og vi kan ikke felle noen dom før vi får sett de to sammen i noen kamper. Hvis han ikke løfter seg i samspill med Sturridge er det jo game over. Jeg ser ikke helt bort i fra at trioen Sterling, Sturridge og Balotelli kan fungere slik Brendan ønsker det etter hvert. Det må nesten Liverpool håpe på hvis de skal få sesongen på hjul igjen.