Åpent svar fra Kringkastingssjefen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har kommet med et åpent svar til Liverpool-supporterne etter den såkalte twitter-saken.

Aller først:  Jeg har blitt etterlyst i denne debatten. Grunnen til at jeg ikke har deltatt er at jeg den siste uka har vært på en lenge planlagt skitur fra hytte til hytte i alpene og stort sett vært helt uten mobilkontakt.

Så til saken: la det ikke herske tvil om at jeg mener at twittermeldingen fra Christian Nilssen, som utløste reaksjonene fra Liverpool-supportere over hele landet, var respektløs og langt over grensen for anstendig rivalisering mellom fotballsupportere. Min hensikt da jeg ble spurt om saken under Kringkastingsrådets møte for halvannen uke siden, var å støtte opp måten ledelsen i Sporten hadde håndtert saken på - og slå fast at beklagelsen fra NRK-Sporten og Christian Nilssen selv ikke bare var på sin plass, men helt nødvendig.  Det lykkes jeg ikke helt med. Jeg slo fast det vi alle er enige om; at meldingen aldri burde vært sendt.  Min formulering om at det ikke var en elegant melding var i beste fall uelegant fra min side. Jeg burde derfor ikke formulert det på den måten.
   
Noen har reagert på at jeg også uttalte at NRK-medarbeidere må få lov til å være privatpersoner.  Det mener jeg fortsatt, men i ettertid krever det en nærmere forklaring.  Svaret kom på et generelt spørsmål om jeg ser det som et stort problem at NRK-medarbeidere  bruker sosiale medier og engasjerer seg i ulike spørsmål privat.  I den interne opplæringen har vi lagt stor vekt på at medarbeidere må holde seg unna offentlig debatt med private synspunkter knyttet til områder de arbeider med. Typisk bør en politisk reporter ikke gi uttrykk for sine synspunkter om politikk på sosiale medier eller andre offentlige arrangementer. Samtidig er det selvsagt slik at NRK-medarbeidere generelt også må få lov til å engasjere seg for tryggere skolevei der de bor, være med i idrettslagsstyret, være fotballsupporter eller ha venner på Facebook. Men alle må være bevisst på hvor grensen går, fordi dette handler om tillit til NRK og om redaksjonell integritet. Mitt klare inntrykk er at ansatte i NRK i stor grad håndterer dette på en fornuftig måte,  og svært sjelden krysser grensen for hva som er akseptabelt. Vi har få slike saker som denne der noen åpenbart går over grensen. Derfor har vi også beklaget dette. 

Jeg ble også sitert på at saken ikke var veldig alvorlig. Svaret handlet ikke om meldingens innhold, men om det faktum at saken var beklaget og at den ikke kunne betraktes som en svært alvorlig personalsak. Med all respekt for berettigede følelser i denne saken, mener jeg at karakteristikken «svært alvorlig» må forbeholdes enda større brudd på tillit eller grove handlinger, som fører til enda større konsekvenser for medarbeideren enn denne saken med rimelighet bør få.  Jeg viser også til møtet som ble avholdt i forrige uke mellom supporterklubben, NRK Sportens-ledelse og fungerende Kringkastingssjef Per Arne Kalbakk.

Fotball er engasjement og følelser. Og vi som er fotballsupportere har felles interesse i å holde engasjementet oppe. Verden hadde blitt et kjedeligere sted dersom alle holdt med samme lag. Jeg har lært gutta mine at etter et tap, enten i en kamp de har spilt selv eller en kamp der laget de holder med har fått stryk, skal vi alltid takke for kampen. Og om vi ikke er i stand til å gratulere med seieren, så lar vi være å si noe mer.  Dessverre gjør de fleste av oss noen dumme ting gjennom livet eller sier noe vi angrer på.  Det kan det være greit å tenke på at vi alle, på et eller annet tidspunkt, kan være avhengige av andres evne til å tilgi. Christian Nilssen har dummet seg ut, men som en dyktig sportsjournalist og kommentator, mener jeg at han fortjener at vi kan se framover.  Jeg har registrert at alle ikke umiddelbart er enig i det.

Når 25-årsdagen for Hillsborough-katastrofen markeres om et par uker, kan alle vi som er glad i fotball stå sammen om målet om at det skal være trygt for alle å gå på fotballkamp.  Hendelsen i Sverige i helga har dessverre vist at arbeidet for sikkerheten på, og rundt, fotballarenaer ikke er overflødig ennå.
Jeg var selv til stede på Old Trafford sammen med Nyhetsdirektør og Liverpool-supporter Per Arne Kalbakk da laget vant 3-0 over United for drøyt to uker siden.  Jeg klarte å takke for kampen og måtte også innrømme at Liverpool imponerte meg:  Stor selvtillit i laget, de viste en imponerende evne til å bruke midtbanen for å komme lynraskt i angrep og Luis Suarez er en spiss i verdensklasse, kanskje den aller beste for tida.  

Da jeg satte meg i bilen på Gardermoen etter å kommet hjem fra Manchester den kvelden, skrudde jeg på NRK-radio.  Og selvsagt var det  «You’ll never walk alone» med Gerry and The Pacemakers som ble spilt. Da tenkte jeg at alt går jo Liverpools vei denne sesongen.

Lykke til med avslutningen av Premier League-sesongen 2013/14 – det kan se ut som om det blir Liverpool-fest denne våren!