Både komfortabelt og dramatisk i Sofia

Liverpools har fire ganger tidligere spilt offisiell kamp i den bulgarske hovedstaden. Det har blitt tre seire, men også et smertelig tap under den virkelige storhetstiden til de røde.

Fire ganger har Liverpool spilt på Vasil Levski, nasjonalstadion i Bulgaria. Riktignok da mot byens lag i Sofia, CSKA og Levski, mens man nå møter Ludogorets i Champions League.

18.03.1981 CSKA – Liverpool 0-1 David Johnson
Et Liverpool i sin pomp hadde vunnet 5-1 hjemme etter et hattrick av kanonskudd fra kaptein Graeme Souness. De to øvrige målene var ved Sammy Lee og Terry McDermott, det siste for øvrig også på et herlig skudd. Likevel møtte det opp 70.000 for å se returen, hvor David Johnson scoret tidlig og drepte det som måtte ha vært av spenning. Souness & Co stormet videre og vant senere finalen i Serievinnercupen mot Real Madrid i Paris.

17.03.1982 CSKA – Liverpool 2-0
Neste nøyaktig et år senere var utgangspunktet et helt annet, etter at Liverpool kun hadde greid 1-0 foran The Kop etter en scoring av Ronnie Whelan. Ifølge Liverpool Echo var 75.000 til stede i en enorm trykkoker. Liverpool følte i etterkant at de skulle hatt minst et par straffespark, ballen smalt i stolpen, men det var CSKA som scoret drøyt ti minutter før slutt etter en tabbe av Bruce Grobbelaar. Mladenov scoret sitt andre mål i ekstraomgangen og de regjerende mesterne røk ut i kvartfinalen. Miseren var fullkommen da Mark Lawrenson ble utvist like før slutt.

03.03.2004 Levski – Liverpool 2-4 Steven Gerrard, Michael Owen, Dietmar Hamann, Sami Hyypiä
Liverpool hadde vunnet hjemme med 2-0 i 3.runde i UEFA-Cupen, etter scoringer av Gerrard og Kewell. Foran nesten førti tusen hadde nok Levski hensikter om å gi gjestene fra Merseyside skikkelig kamp i returen, men to raske scoringer fra Steven Gerrard og Michael Owen gjorde det hele svært lite dramatisk. Riktignok hadde Levski utlignet til 2-2 innen pause, men nye fulltreffere fra Dietmar Hamann og Sami Hyppiä i 2.omgang ga klar seier.



10.08.2005 CSKA – Liverpool 1-3 Djibril Cissé, Fernando Morientes 2
Liverpool vant riktignok i Istanbul, men kvalifiserte seg ikke til ny deltakelse i Champions League via ligaspillet, og «kompromisset» ble tidenes lengste kvalifisering. Den endte mot gamle kjente fra CSKA Sofia, hvor bare 16.500 denne gang møtte opp på et stadion som nå har kapasitet på 43.230. Djibril Cissé og Fernando Morientes var ikke tidenes mest produktive spisspar på Anfield, men totalt tre mål fra duoen sikret et tilsynelatende komfortabelt utgangspunkt før returen. Steven Gerrard var for øvrig nest sist på alle tre scoringene. På eget gress valgte Rafael Benitez å spare noen av sine nøkkelfolk, og bl.a. gi en spiller som Darren Potter sjansen fra start, men et tidlig baklengs skapte nerver i vertenes rekker. Flere mål ble det imidlertid ikke, og Liverpool var videre til gruppespillet.