Før kampen: Liverpool – Southampton

Sommerferien er over, sesongoppkjøringen er gjennomført og ballen ligger klar: Premier League sparkes i gang denne helga, og Rickie Lambert kan få sin drømmedebut mot gamleklubben.

– Det er stort for oss å møte Liverpool borte. Det blir en vanskelig kamp, og vi er nødt til å vise frem kvalitetene våre. Vi må tro på at det er mulig. På banen er det bare elleve mot elleve. Vi er klare over atmosfæren og fansen de har bak laget sitt, men vi har tro på oss selv.

Southampton-manager Ronald Koeman erkjenner at Liverpool går inn til ligapremieren som store favoritter etter eventyrsesongen før sommerferien. Men selv om de største kanonene er solgt fra kystbyen, forventer det nederlandske fotballikonet at mannskapet sitt tror bortelaget skal vinne foran The Kop.

Kikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

Derfor er det ingen i helrød drakt som tror det blir en enkel seier eller parademarsj denne helga. Det har vertenes manager, Brendan Rodgers, forsikret hjemmefansen om før Premier League-sesongen blåses i gang.

– Alt som skjedde forrige sesong var stort, men det er over nå. Hva vi gjorde forrige sesong, betyr ingenting. Ingen bør undervurdere dem bare fordi de har gjort noen endringer. De har mistet noen veldig gode spillere, men de har også hentet inn noen gode spillere, sier Liverpool-sjefen.

Les også: Tre før kamp: Southampton

Søndag ettermiddag møtes nemlig to av de engelske klubbene det er snakket mest om på overgangsmarkedet denne sommeren. De røde har fordelt store pengesekker til en rekke klubber i Europa etter salget av Luis Suárez, men det største beløpet har gått i retningen av Southampton: Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren har alle flyttet fra sør til nordvest for nesten 50 millioner pund.

Det hele er en del av Rodgers’ lite hemmelige sommerplan. Manageren sto foran tre hovedoppgaver til sesongoppkjøringen: fylle tomrommet etter Suárez, styrke forsvaret betraktelig og forberede stallen på Champions League-fotball. Og nordiren har tilfredsstilt de fleste supporterønskene når den engelske ligafotballen nå ruller i gang. Selv om kritiske røster fortsatt ser et angrepshull som ennå ikke er fylt, har Rodgers styrket laget med over hundre millioner pund fordelt på åtte spillere denne sommeren.

De røde får riktignok ikke bruke én av dem, Divock Origi, allerede denne sesongen, men Lovren, Lazar Markovic, Emre Can, Lallana, Lambert og Alberto Moreno er alle spillere som forventes å prege laguttakene på Anfield det kommende året.

Southampton – et spørsmålstegn

På motsatt halvdel har det ikke vært like lystig for fansen. Det er vanskelig å ikke føle med en klubb som mister «hele laget» sitt i løpet av en sommerferie. Sportslig har det nemlig vært et lite mareritt for Southampton, som har gitt slipp på en rekke faste førstelagsspillere. Liverpools storhandel resulterte i at en sentral brikke i samtlige lagdeler ble borte. Samtidig ble Southamptons ettertraktede venstreback, Luke Shaw, solgt til Manchester United for omtrent 300 millioner kroner, før stortalentet Calum Chambers flyttet til London og ble Arsenal-spiller for drøyt halvparten.

Saken fortsetter under bildet.

Inn:Ryan Bertrand (Chelsea, lån), Fraser Forster (Celtic, £10M), Florin Gardos (Steaua Bukarest, £6M) Shane Long (Hull City, £12M), Graziano Pellè (Feyenoord, £8M), Dusan Tadic (Twente, £10,9M), Saphir Taïder (Inter, lån)

Heldigvis for gjestene fra St. Mary’s har klubben også hentet inn noen nye ansikter som kan roe nervene hos supporterne. Ryan Bertrand, som lenge var linket til Liverpool, ble hentet på lån som en direkte erstatter for Shaw på venstrebackplassen, mens keeper Artur Boruc trolig vrakes etter at 10 millioner pund ble kastet på bordet for å hente Fraser Forster fra Celtic.

Ny duo klar

Southampton har også hentet Saphir Taïder, en algerisk landslagsspiller, på lån fra Inter Milan, og Dusan Tadic, som kostet nesten 11 millioner pund, skal bekle den offensive midtbaneplassen. På topp har Koeman tatt med meg Graziano Pellè fra Feyenoord, og bare noen dager før Premier League-starten ble Shane Long fra Hull og Florin Gardos bekreftet som «Soton»-spillere.

Sistnevnte er Koemans foreløpige valg av Lovren-erstatter. De har vært linket til Ron Vlaar fra Aston Villa, men den nederlandske VM-midtstopperen har ikke ytret et ønske om klubbskifte i løpet av sesongoppkjøringen. Signeringen av rumenske Gardos legger foreløpig et lokk over spekulasjonene.

Ut:Calum Chambers (Arsenal, £16M), Adam Lallana (Liverpool, £25M), Rickie Lambert (Liverpool, £4M), Dejan Lovren (Liverpool, £20M), Dani Osvaldo (Inter, lån), Luke Shaw (Manchester United, £27M)

– Jeg er veldig glad for å ha Florin her. Han er fortsatt ung, så han kan utvikle seg veldig mye, og det er en del av ambisjonen til Southampton, sa Koeman, som legger til at klubben brukte mye tid på Gardos etter salget av Lovren.

Foran møtet med Liverpool forventes det nysignerte Long, som Rodgers påpekte er krevende å håndtere, skal spille en rolle i Southampton-laget allerede denne helga.

– Han er en veldig god spiller. Som spiss er han annerledes enn Pellè, og det er noe vi trengte. Han tar med seg ambisjon og en herlig mentalitet. Han løper hele tiden og jobber steinhardt, og han er veldig jordnær. Han er en strålende person, og vi trengte en slik spillertype, sa Koeman etter handelen.

Såpeoperaen Schneiderlin

Det samme gjelder Morgan Schneiderlin. Franskmannen har selv sørget for en trøblete sommer etter å ha uttrykt frustrasjon over ikke å bli solgt, og han har lenge holdt på ønsket om en ny klubb, men Southamptons nye manager er klar på at Schneiderlin ikke skal selges.

– Situasjonen er vrien. Spilleren selv gjør det vanskelig. Jeg pratet med ham sammen med styreformannen vår, og situasjonen forblir uforandret. Vi selger ikke Schneiderlin, og han må bare akseptere det, sa Koeman i forrige uke.

Han valgte å gi Schneiderlin noen dager fri i slutten av forrige for å samle tankene og gjøre seg klar til den nye sesongen med Southampton. Dermed gikk han glipp av generalprøven.

– Han sa han ikke var fysisk og, enda viktigere, mentalt forberedt til kampen. På en måte kan jeg forstå det. Vi ba ham ta fri i helga, slik at han kunne tenke over situasjonen. Han fortsetter som Southampton-spiller. Nå er det opp til ham, forklarte nederlenderen.

Bortsett fra to dager med egentrening, der han jobbet med å innhente formen etter en forsinket sommerferie på grunn av verdensmesterskapet, trente Schneiderlin sammen med resten av laget hele forrige uke. 24-åringen har til gode å legge inn en «transfer request» – en søknad om overgang – når det nå gjenstår drøyt to uker av sommervinduet, men spilleren har ikke lagt skjul på irritasjonen over å ikke bli solgt.

– Schneiderlin er blant de beste midtbanespillerne i Premier League. Som lagkamerat vil jeg alltid ha ham foran meg. Han har flere involveringer og taklinger enn noen andre, og han løper utrolig mye; han er en strålende spiller. Som manageren sier, så er situasjonen vanskelig. Vi vil gjøre alt for å beholde ham i laget, og vi skal gjøre det vi kan for at han er fornøyd, sånn at han blir værende, sier midtstopper og lagkaptein José Fonte.

Koeman fortalte fredag at Schneiderlin har vist ham at «han er klar» etter en god treningsuke. Dermed ligger Southampton-profilen an til å løpe på Anfield-gresset denne helga.

– Vi har sett på dem igjennom sesongoppkjøringen og gjort våre hjemmelekser. De har spilt 4–3–3 i flere kamper, forteller Rodgers, som mener Liverpool ikke kommer til å overraskes av noe Southampton foretar seg.

Én seier – ett tap

Han har ingen planer om at de røde skal gjøre det samme som i fjor. Det endte nemlig med to borteseire i ligakampene mellom Liverpool og Southampton i forrige sesong. Laget fra kystbyen ble faktisk de rødes første overmenn etter en svært god sesongåpning på Merseyside, der de fire åpningsrundene ble gjennomført uten nederlag.

Bortelaget hadde forberedt seg svært godt før turen til Nordvest-England, og de presset Liverpool, som var uten Philippe Coutinho og utestengte Luis Suárez, høyt i banen – mens forsvaret stengte igjen bakover. Åtte minutter inn i andre omgang scoret Lovren mot sine nåværende lagkamerater foran Anfield Road End, og det var kampens første og eneste mål.

På motsatt halvdel av sesongen overbeviste imidlertid Rodgers’ menn med stil. Southampton hadde riktignok flere gode målsjanser og var tidvis friske i begge omganger, men Liverpool var det beste laget foran mål og vant fortjent med tre scoringer. Suárez nettet det første før pause, og han var arkitekten bak det andre – der Raheem Sterling fant veien til buret noen sekunder etter han ble byttet inn. På overtid fastsatte Steven Gerrard sluttresultatet til 3–0 fra straffemerket.

Innbyrdes oppgjør:
Southampton–Liverpool 0–3
Liverpool–Southampton 0–1
Southampton–Liverpool 3–1
Liverpool–Southampton 1–0
Southampton–Liverpool 2–0

I løpet av historien har klubbene møtt hverandre i 97 offisielle kamper, og oppgjørene inneholder 2,5 mål i snitt. Siden det første oppgjøret, da Southampton vant 4–1 på sørkysten i 1902, har Liverpool scoret 143 ganger til nå – eller 1,47 mål i snitt per kamp – mot helgas motstander. Til sammenlikning scorer Southampton gjennomsnittlig 1,05 mål hver gang de møter Merseysides røde lag.

Anfield-klubben står med totalt 48 seire og 27 nederlag i møtene med «the Saints». I Premier League-sammenheng, fra 1992, har Liverpool vunnet 14 av 30 kamper, mens Southampton står med kun ni triumfer. Bortelaget har imidlertid vunnet tre ganger – inkludert fjorårets trepoenger – på sine ti siste turer til Nordvest-England.

Nøkkelfakta før avspark: Liverpool har ikke scoret mer enn ett mål mot Southampton på Anfield siden 2002.

Saken fortsetter under bildet.

Premier League: Før åpningsrunden

Lørdag 16. august

13.45: Manchester United–Swansea (TV 2 Sport Premium)
16.00: West Ham–Tottenham (TV 2 Sport Premium)
16.00: Leicester–Everton
16.00: Stoke–Aston Villa
16.00: West Bromwich–Sunderland
16.00: Queens Park Rangers–Hull
18.30: Arsenal–Crystal Palace (TV 2 Sport Premium)

Søndag 17. august

14.30: Liverpool–Southampton (TV 2 Sport Premium)
17.00: Newcastle–Manchester City (TV 2 Sport Premium)

Mandag 18. august

21.00: Burnley–Chelsea (TV 2 Sport Premium)

1Arsenal00000000
1Aston Villa00000000
1Burnley00000000
1Chelsea00000000
1Crystal Palace00000000
1Everton00000000
1Hull City00000000
1Leicester City00000000
1Liverpool00000000
1Manchester City00000000
1Manchester United00000000
1Newcastle United00000000
1Queens Park Rangers00000000
1Southampton00000000
1Stoke City00000000
1Sunderland00000000
1Swansea00000000
1Tottenham Hotspur00000000
1West Bromwich Albion00000000
1West Ham United00000000

Liverpools sesongoppkjøring: V–T–V–U–V–T–V–T

Forrige resultat:
Liverpool­–Dortmund 4–0 (2–0)
Mignolet; Manquillo (Kelly 85), Skrtel, Lovren, Johnson (José Enrique 61); Gerrard, Can (Lucas 46), Henderson (Allen 79); Coutinho (Ibe 73), Sturridge (Lambert 76), Sterling. Benk: Jones, Coates, Suso, Touré, Sakho.

Mål i sesongoppkjøringen: Allen, Coutinho, Gerrard, Henderson (2), Lovren, Peterson (2), Sterling (2), Sturridge, Suso (2).

Sommerens treningskamper (4–1–3):
4–0 mot Borussia Dortmund (hjemme)
1–3 mot Manchester United (nøytral bane)
2–0 mot AC Milan (nøytral bane)
2–2 mot Manchester City (nøytral bane)
1–0 mot Olympiakos (nøytral bane)
0–1 mot Roma (nøytral bane)
2–1 mot Preston (borte)
1–2 mot Brøndby (borte)

Ligaformen på Anfield forrige sesong:Det nest beste hjemmelaget i Premier League: 16 seire, 1 uavgjort og 2 tap. 2,78 mål og 0,94 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: +35.

Liverpool-fakta før avspark:

Dette blir den syvende gangen på de 19 siste sesongene der Liverpool starter hjemme i ligaåpningen. Forrige sesong sørget Daniel Sturridge og Simon Mignolet for at de vant 1–0 over Stoke. Sistnevnte reddet et straffespark i siste ordinære spilleminutt.

Merseyside-laget har bare tapt fem av de 38 siste åpningskampene, men de har samtidig kun én seier på de fem siste premierene.

Robbie Fowler er den eneste Liverpool-spilleren som har scoret hat-trick mot Southampton. Det gjorde han i tillegg to ganger: i oktober 1993 og i januar 1999.

De helrøde har ikke funnet veien til mål mot «the Saints» i kun fem av 49 kamper på Anfield igjennom tidene – uansett turnering. Southampton var også Liverpool møtte da rødtrøyene sørget for sin hittil største Premier League-seier – med solide 7–1 i januar 1999.

Kun to av de 78 ligamøtene mellom klubbene har endt uten scoringer. Begge gangene var på helgas kamparena, Anfield. Sist gang det skjedde, var i mai for 14 år siden.

På Anfield har hjemmelaget vunnet 25 av de 38 siste mot laget fra sørkysten. Gjestene har til sammenlikning vunnet fire ganger i løpet av samme periode.

Southampton er ett av de to lagene som slo Liverpool på Anfield forrige sesong. Dejan Lovren, som nå er rød, ble matchvinner i september for elleve måneder siden. Chelsea er det andre laget som vant på Anfield før sommerferien.

Selv om Liverpool nettet hele 96 ganger på de 34 siste ligakampene forrige sesong, scoret laget bare fem ganger i løpet av de fire første ligakampene.

Rickie Lambert spilte fire ganger mot Liverpool for Southampton, og han nettet én gang – da «Soton» vant 3–1 hjemme på St. Mary’s i mars 2013. Adam Lallana fikk spille i 265 kamper og scoret 60 ganger for Southampton. I tillegg bekledde Dejan Lovren en stopperplass i laget forrige sesong, der han fikk 31 ligakamper.  Denne helga tilhører trioen klubben på motsatt banehalvdel.

Steven Gerrard har scoret på 42 straffespark for Liverpool. Det betyr at han deler førsteplassen over antall straffescoringer i klubbens historie sammen med Jan Mølby.

Daniel Sturridge kan få sin 50. opptreden for de røde dersom han spiller mot «the Saints». Kun George Allan, med 41 mål på tampen av 1800-tallet, har scoret flere mål enn Sturridge i løpet av sine 50 første kamper for klubben. Dagens Liverpool-spiss står med 35 nettkjenninger.

Saken fortsetter under bildet.

Southamptons sesongoppkjøring: T–V–V–V–V–V

Forrige resultat:
Southampton–Bayer Leverkusen 0–1 (0–0)
Boruc; Clyne, Fonte, Yoshida, Bertrand; Wanyama (Mayuka 76), S. Davis (Cork 76); Tadic, Ward-Prowse (Taïder 61), Isgrove (Ramírez 61); Pellè. Benk: K. Davis, Hooiveld, Reed, Targett, Stephens, McQueen.

Mål i sesongoppkjøringen: Chambers (solgt), S. Davis (2), Gallagher, Hooiveld, Isgrove, Mayuka, McQueen (2), Pellè (2), Sharp, Tadic, Ward-Prowse.

Sommerens treningskamper (4–1–3):
0–1 mot Bayer Leverkusen (hjemme)
3–1 mot Brighton (borte)
1–0 mot Bournemouth (borte)
1–0 mot Swindon (borte)
6–0 mot Sporting Hasselt (borte)
4–0 mot EHC Hoensbroek (borte)

Ligaformen på bortebane forrige sesong:Det 8. beste bortelaget i Premier League: 7 seire, 5 uavgjort og 7 tap. 1,16 mål og 1,21 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: –1.

Southampton-fakta før avspark:

Dersom bortelaget vinner på Anfield i åpningsrunden, er det første gang i historien at Southampton vinner på Liverpools hjemmebane to ganger på rad.

De har vunnet hele fem av de åtte siste kampene mot rødtrøyene.

Laget fra St. Mary’s startet forrige sesong med kun ett nederlag i løpet av sine elleve første ligakamper. Seks av dem endte med seier, og de slapp inn kun fem mål.

Rickie Lambert sørget for at Southampton vant 1–0 i åpningsrunden for ett år siden. Den nåværende Liverpool-spissen ble matchvinner takket være et straffespark på overtid borte mot West Bromwich.

De fullførte forrige sesong uten å tape i sine fire siste kamper. Lambert scoret i de to siste – borte mot Swansea, der «Soton» vant 1–0, og i en uavgjortkamp hjemme mot Manchester United.

Det eneste hat-tricket fra en Southampton-spiller mot Liverpool ble scoret av Matthew Le Tissier på klubbens tidligere hjemmebane, The Dell. Målene – inkludert to straffespark – bidro til at laget hans tok alle tre poengene med 4–2 over de røde.

Forrige sesong havnet Southampton på 8. plass i mai. Dermed tangerte de deres bestenotering i Premier League fra 2002/2003-sesongen. Men denne gangen avsluttet laget med fire poeng mer enn den gangen.

Southamptons fem ligaseire på Anfield har alle vært med ett mål: 1–0 i 1960, 1981 og 2013, 3–2 i 1998 og 2–1 i 2003.

Jay Rodriguez, med 17 mål, var lagets toppscorer i fjorårssesongen. 15 av dem kom i Premier League. Lambert var nestemann på listen med totalt 14 scoringer – 13 i serien.

Adam Lallana var den eneste Southampton-spilleren som figurerte i samtlige 38 serierunder forrige sesong. Han startet i 37 av dem.

De tre siste møtene mellom lagene på Anfield har produsert bare tre scoringer. Alle kampene har endt med en ettmålsseier.

James Ward-Prowse og Artur Boruc kan begge få sin 50. ligakamp for klubben sin dersom de spiller på Anfield denne helga.

Ronald Koeman, Southamptons manager, har vunnet to av sine seks kamper mot Liverpool som trener. Da han var i Benfica, vant laget hans begge kampene i Champions League for åtte år siden. Han møtte også de røde fire ganger som PSV Eindhoven-manager, også det i Champions League, og han tapte tre ganger og spilte én uavgjort.

Fire røde ute

Anfield-publikumet får ikke se to nyervervelser denne helga: Lazar Markovic og Adam Lallana er utelukket til kampen på grunn av skader, meldte Rodgers fredag. I tillegg er Daniel Agger og Jon Flanagan utilgjengelige.

Kvartetten skadet seg under sesongoppkjøringen i Nord-Amerika, men manageren fortalte at de trolig kommer i gang med full trening neste uke.

– Flanagan driver fortsatt med rehabilitering, men gjør det veldig bra. Lallana ser også veldig bra ut. Agger har slitt med skade en stund, sa Rodgers.

Samtidig får ikke nysignerte Alberto Moreno sin debut denne helga. Spanjolen ble ikke klar og registrert som Liverpool-spiller i tide, og han må derfor vente til andre serierunde før han kan være med i kamptroppen.

Bortsett fra de fem skal alle være tilgjengelige, ifølge sjefen. Det betyr at spillere som Fabio Borini og Tiago Ilori også kan betraktes som helt skadefrie. Markovic kan tidligst være klar til møtet med Manchester City neste runde.

Storscorer fortsatt skadet

Southampton starter sesongen uten Jay Rodriguez, som var lagets toppscorer forrige sesong. Han er fortsatt ute med kneskaden han pådro seg borte mot Manchester City før sommeren.

Gardos, som ble Southampton-klar denne uka, har slitt med en hamstringskade den siste tiden, og det kan hende sesongåpningen kommer litt for tidlig for rumeneren.

Avspark i kampen mellom Liverpool og Southampton på Anfield er søndag 17. august klokka 14.30. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Ligaoppgjøret sendes også direkte for abonnementer på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo (nett) og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: Liverpool.no, Liverpool FC, Sky Sports, The Guardian, Premier League, altomfotball.no, The Times, Southampton FC, lfchistory.net, Opta, Ged Rea