Før kampen: Man. City – Liverpool

Rundens storkamp spilles ikke før mandag kveld, men godbiten er verdt å vente på: Lagene som til sammen scoret 203 mål forrige sesong møtes under flomlysene på Etihad.

– Jeg forteller alltid spillerne mine at disse kampene betyr seks poeng, spesielt når man spiller hjemme mot de beste lagene i Premier League, som Liverpool, sa Manchester City-manager Manuel Pellegrini fredag.

Både de lyseblå og de helrøde åpnet Premier League-sesongen med forventede seire og tre poeng forrige helg. Manchester City slo Newcastle med to mål i nordøst etter nettkjenninger av David Silva i første omgang og Sergio Agüero like før slutt, mens Liverpool vant 2–1 over Southampton på Anfield. Forestillingen til mandagens hjemmelag virket imidlertid mye tryggere enn Merseyside-klubbens knepne ettmålsseier på eget gress.

Kikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

Brendan Rodgers sa etter kampen at «alt handlet om å vinne», noe som bidro til at Liverpool ikke overbeviste i banespillet, men satset på å tette igjen bakover, og at «flyten i laget kommer etter hvert». Rodgers’ plan for hvordan de røde skal fremstå denne sesongen, med en rekke nye spillere i stallen, er trolig fortsatt et stykke unna laget spiller i praksis, men Liverpool-fansen håper den nevnte «flyten» glimter til allerede denne serierunden.

For forskjellen på seier og tap i Manchester kan være enorm om ni måneder. Det fikk Liverpool se da poengene ble talt opp i mai tidligere i år: Manchester City vant nemlig Premier League bare to poeng foran Liverpool, som tapte 1–2 på Etihad halvveis inn i sesongen.

– Uansett når i sesongen denne kampen kommer, vil den være veldig viktig. Og så tidlig vil den være enda mer betydningsfull for oss, sa Rodgers til pressekorpset på Melwood fredag.

Ingen rød Etihad-jubel siden 2008

Bortekampene mot de lyseblå har ikke gitt Liverpool mange poeng de siste årene. Etter forrige sesongs tap har rødtrøyene reist hjem med kun ett poeng fra Etihad siden klubben snudde kampen i andre omgang og vant 3–2 for seks år siden. Fra Liverpool-laget som startet den kampen, er det kun Steven Gerrard og Martin Skrtel som fortsatt er helrøde.

Manchester City har scoret ti ganger mot Liverpool på de fire siste hjemmekampene i ligaen, mens de røde står med tre nettkjenninger – samtlige i løpet av de to siste kampene – over samme periode. Men Liverpool vet at det er mulig å juble på Etihad: For to år siden vant de 1–0 i ligacupen. Da ble Gerrard matchvinner med et vellykket straffespark før kvarteret var spilt, og siden den gang har ikke Liverpool dratt hjem fra Manchester Citys hjemmebane uten å score mål.

I februar i fjor ledet de røde, takket være langskudd av Daniel Sturridge og Gerrard, 2–1 da det gjensto tolv minutter av kampen, men kommunikasjonsfeil i Liverpool-forsvaret ga Agüero muligheten til å utlikne – og argentineren tok vare på sjansen sin. Forrige sesong sørget også Philippe Coutinho for en Liverpool-ledelse på Etihad, men Vincent Kompany og Álvaro Negredo snudde kampen allerede før pause og sørget for at favorittene vant 2–1 i egen stue.

– Vi har reist dit og prestert bra de to siste sesongene. Planen er den samme – å prestere – foran denne kampen. Det er tidlig i sesongen. Vi startet med en flott seier. Nå skal vi dra dit og prestere, og forhåpentligvis får vi det resultatet vi er ute etter, fortalte Rodgers.

Målrike oppgjør

Lagene møtte også hverandre i sommer. Og selv om det bare var en treningskamp på den andre siden av Atlanterhavet, ble tribunene på ikoniske Yankee Stadium i New York fylt opp – og inngangsbilletten var verdt pengene. Steven Jovetic nettet to ganger for de lyseblå, mens Jordan Henderson og Raheem Sterling scoret for Liverpool. 2–2 resulterte i en straffesparkkonkurranse som de røde gikk seirende ut av.

Liverpool–Manchester City 3–0

Det betyr at de fem siste kampene mellom Manchester City og Liverpool har inneholdt hele fire mål i snitt.

– Offensivt spill er karakteristisk for begge lag, men det er normalt jevne kamper. Det er mye oppfinnsomhet og kreativitet i lagene, og begge ønsker å score mål. Vi vet at vi må være kompakte og solide når vi ikke har ballen, sa Liverpool-sjefen.

De røde kan forvente seg et noe annerledes Manchester City-lag enn det de målte krefter mot i Nord-Amerika for en snau måned siden, for der spilte verken Kompany, Silva eller Agüero, og Pellegrini har i tillegg noen nye ess i ermet.

Rolig City-handel

Hittil har de regjerende seriemesterne handlet omtrent like mange som de har solgt. Klubben har latt Gareth Barry reise gratis til Everton, og Javi García er solgt til russiske Zenit Sankt Petersburg for 13 millioner pund, mens Joleon Lescott og reservekeeper Costel Pantilimon er sluppet til henholdsvis West Bromwich og Sunderland. Sistnevnte har i tillegg brukt 10 millioner pund på å hente Jack Rodwell, som Manchester City hentet fra Everton for to år siden.

Kjøpefesten på Etihad har vært roligere enn de siste årene. Bacary Sagna er hentet inn gratis fra Arsenal, mens Fernando og Willy Caballero fra Porto og Málaga kostet 18 millioner pund til sammen. I tillegg har klubben hentet Frank Lampard på lån fra New York City.

– Alle spillerne i troppen må vise at de fortjener å være nummer én i sin posisjon, svarte Pellegrini tidligere denne måneden på spørsmål om Caballero blir lagets nye førstekeeper.

Manageren avkreftet uansett at det var tilfellet i forrige ligaoppgjør, der Joe Hart startet kampen og holdt nullen i Manchester City-buret borte mot Newcastle.

Ei uke før ligastart la Pellegrini til sin foreløpig siste forsterkning i troppen: Eliaquim Mangala. Den franske forsvareren kostet 32 millioner pund å hente fra Porto, men skal ifølge sjefen ikke være på banen når Liverpool står på motsatt halvdel denne runden.

– Mangala har akkurat begynt å jobbe sammen med oss, så han trenger mer tid før han kan komme inn i en kamptropp, fortalte Pellegrini til pressen fredag.

Så langt, med ei drøy uke igjen av overgangsvinduet, har de lyseblå brukt 41,5 millioner pund netto denne sommeren, noe som er langt lavere enn det klubben kan vise til – 89,8 millioner pund – fra fjoråret.

Middels pre-season

Mens det har vært aktivitet på forhandlingsbordet, har Manchester City vunnet tre av seks treningskamper i sommer. De startet sesongoppkjøringen med et treningsopphold i Skottland, der laget spilte to kamper. Dundee slo Premier League-mesterne i den første gjennomkjøringen etter ferien, men det var ingen VM-spillere med på laget, og kampen ble brukt som en ren treningsøkt for Pellegrinis menn.

Caballero debuterte mellom stengene og fikk stå hele kampen for Etihad-laget. Flere unge og mindre kjente spillere, deriblant Mathias Bossaerts, Jason Denayer og Karim Rekik, fikk også minutter på banen i Manchester City-drakten – i tillegg til stjerner som Jesús Navas, Jovetic, Samir Nasri og Micah Richards.

Bare fire dager senere vant laget sin første kamp denne sommeren. Da sto Hearts på motsatt banehalvdel foran drøyt tolv tusen tilskuere på Tynecastle stadion, og skottene fikk se Scott Sinclair sende Manchester City i ledelsen omtrent halvveis ut i første omgang. Pellegrini byttet ti spillere i pausen – alle bortsett fra målscorer Sinclair – og Hearts utliknet etter 56 minutter.

Bortelaget ble stadig bedre utover i andre omgang, der svenske John Guidetti spilte sammen med Jovetic på topp. Ti minutter før slutt ble Emyr Huws lagt i bakken, og Manchester City fikk straffespark. Aleksandar Kolarov satte ballen i nettmaskene fra ellevemeteren, noe som sørget for at de lyseblå avsluttet Skottland-oppholdet med 2–1.

Etter kampen reiste Premier League-vinnerne til Nord-Amerika for å fortsette pre-season. Der fikk de møte MLS-mester Sporting Kansas City i en treningskamp, og Manchester City gjorde kort prosess på amerikanerne. Midtbanespiller Bruno Zuculini fra Argentina ga den engelske klubben ledelsen før det tredje minuttet var passert i USA, men vertene utliknet etter halvtimen.

Jovetic og Sinclair brant flere målsjanser før pause, og laget burde ledet med flere mål, men det var Dedryck Boyata som overlistet keeperen. Forsvareren stanget inn 2–1 etter et presist innlegg av Navas, noe som ga gjestene ledelsen halvveis. For første gang denne sommeren var en rekke Manchester City-spillere på banen igjennom hele kampen, og den andre omgangen endte med to nye scoringer. Kolarov avgjorde kampen fra straffemerket, før Kelechi Iheanacho, en nigeriansk 17-åring, kronet debuten med mål og 4–1 i målprotokollen.

Så ble International Champions Cup, der Liverpool senere tapte i finalen, sparket i gang. Samtidig som de røde beseiret Olympiakos med ett mål i Chicago, ble AC Milan rundspilt av Manchester City i Pittsburgh. Det tok bare elleve minutter før Pellegrinis mannskap tok ledelsen over italienerne. Navas spilte Jovetic igjennom, og spissen hadde ingen problemer alene mot Michael Agazzi i Milan-buret. Kort tid senere doblet Sinclair ledelsen, før Navas skjøt inn 3–0 på volley. Og da talentfulle Iheanacho satte inn 4–0 tre minutter senere, ledet Manchester City med fire mål allerede før halvtimen var passert på Heinz Field.

Sulley Muntari ga ødela imidlertid byllen og reduserte for Serie A-klubben fra kloss hold før pause, men Milan klarte aldri å true seieren. Et snaut kvarter inn i andre omgang, som ble noe utsatt på grunn av lyn og torden, fastsatte Jovetic sluttresultatet til bunnsolide 5–1.

I neste kamp spilte laget 2–2 mot Liverpool, og etter Rodgers' lag slo Etihad-klubben på straffekonkurranse, måtte avslutningskampen mot Olympiakos vinnes om avansement i til finalen skulle realistisk. Men grekerne slo seg ikke knekke selv om Jovetic og Kolarov nettet for Manchester City. Kampen endte uavgjort, og Olympiakos sendte de lyseblå hjem etter å påført Premier League-mesternes deres andre straffetap på rad.

Uka før ligastart – i den siste kampen før Premier League-åpningen – ble i tillegg Arsenal altfor sterke i Community Shield. London-laget dunket inn tre mål og holdt buret rent på Wembley, noe som gjorde at seieren i ligaåpningen mot Newcastle var Manchester Citys første siden Milan ble knust omtrent tre uker tidligere.

Premier League: Før 2. runde

Lørdag 23. august

13.45: Aston Villa–Newcastle (TV 2 Sport Premium)
16.00: Chelsea–Leicester (TV 2 Sport Premium)
16.00: Southampton–West Bromwich
16.00: Crystal Palace–West Ham
16.00: Swansea–Burnley
18.30: Everton–Arsenal (TV 2 Sport Premium)

Søndag 24. august

14.30: Tottenham–Queens Park Rangers (TV 2 Sport Premium)
14.30: Hull–Stoke (TV 2 Sport Premium 2)
17.00: Sunderland–Manchester United (TV 2 Sport Premium)

Mandag 25. august

21.00: Manchester City–Liverpool (TV 2 Sport Premium)

2 mål: Saido Berahino (West Bromwich).
1 mål: Sergio Agüero (Manchester City), Scott Arfield (Burnley), Lee Cattermole (Sunderland), James Chester (Hull), Nathaniel Clyne (Southampton), Diego Costa (Chelsea), Eric Dier (Tottenham), Brede Hangeland (Crystal Palace), Branislav Ivanovic (Chelsea), Laurent Koscielny (Arsenal), Sebastian Larsson (Sunderland), Aiden McGeady (Everton), Steven Naismith (Everton), Aaron Ramsey (Arsenal), Wayne Rooney (Manchester United), André Schürrle (Chelsea), Gylfi Sigurdsson (Swansea), David Silva (Manchester City), Raheem Sterling (Liverpool), Daniel Sturridge (Liverpool), Ki Sung-Yueng (Swansea), José Ulloa (Leicester), Andreas Weimann (Aston Villa), Chris Wood (Leicester).

Manchester Citys form: V–T–U–U–V–V–V

Forrige resultat:
Newcastle–Manchester City 0–2 (0–1)
Hart; Clichy, Kompany, Demichelis, Kolarov; Nasri (Milner 77), Fernando, Touré, Silva; Jovetic (Fernandinho 72), Dzeko (Agüero 82). Benk: Caballero, Boyata, Zabaleta, Navas. Mål: Silva (37. min), Agüero (90. min).

Mål i sesongoppkjøringen: Boyata, Iheanacho (2), Jovetic (5), Kolarov (3), Navas Sinclair (2), Zuculini.

De seks siste (3–2–1):
2–0 mot Newcastle (borte)
0–3 mot Arsenal (nøytral bane)
2–2 mot Olympiakos (nøytral bane)
2–2 mot Liverpool (nøytral bane)
5–1 mot AC Milan (nøytral bane)
4–1 mot Sporting Kansas City (nøytral bane)

Ligaformen på Etihad forrige sesong: Det beste hjemmelaget i Premier League: 17 seire, én uavgjort og ett tap. 3,31 mål og 0,68 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: +50.

Manchester City-fakta før avspark:

De lyseblå fra Manchester vant ligatittelen for fjerde gang i historien forrige sesong – og for andre gang på tre år. De har aldri vunnet toppdivisjonen to ganger på rad.

Laget scoret totalt 156 ganger – alle turneringer inkludert – i sesongen før sommerferien, noe som er klubbrekord. De stoppet på 102 ligamål. Liverpool klarte 101.

Manchester City har kun tapt tre ganger på sine 67 siste hjemmekamper i Premier League. Det er tre år tilbake i tid, og over samme periode har de bare sluppet inn 45 mål.

De var divisjonen beste hjemmelag i forrige sesong og gikk kun glipp av fem poeng. Chelsea, med 1–0, var det eneste seirende bortelaget i Premier League-sammenheng på Etihad i fjorårssesongen. Sunderland fikk med seg 2–2 og ett poeng.

Den målløse opptreden mot Chelsea er også den eneste gangen Manchester City ikke har scoret ligamål på lagets 69 siste hjemmekamper.

Manuel Pellegrinis menn har vunnet alle sine seks siste Premier League-kamper.

Kun Chelsea og Liverpool har stukket av med tre poeng i løpet av Manchester Citys 28 siste ligakamper.

Liverpool, etter 3–2 på Anfield, er det forrige laget som beseiret de lyseblå i serien.

James Milner fikk sin Manchester City-debut og vant mot Liverpool i august for fire år siden.

Yaya Touré var lagets toppscorer i Premier League forrige sesong. Nestemann på scoringslisten var Sergio Agüero, som scoret 17 mål på kun 23 opptredener.

Agüero, med nettkjenning i ligapremieren, har nå 53 fulltreffere på 88 ligakamper for Manchester City.

Liverpools form: VV–T–V–U–V

Liverpool­–Southampton 2–1 (1–0)
Mignolet; Manquillo, Skrtel, Lovren, Johnson; Gerrard, Lucas (Allen 63), Henderson; Coutinho (Lambert 76), Sturridge, Sterling. Benk: Jones, Touré, Sakho, Can, Ibe. Mål: Sterling (23. min), Sturridge (79. min).

De seks siste (4–1–1):
2–1 mot Southampton (hjemme)
4–0 mot Borussia Dortmund (hjemme)
1–3 mot Manchester United (nøytral bane)
2–0 mot AC Milan (nøytral bane)
2–2 mot Manchester City (nøytral bane)
1–0 mot Olympiakos (nøytral bane)

Mål i sesongoppkjøringen: Allen, Coutinho, Gerrard, Henderson (2), Lovren, Peterson (2), Sterling (2), Sturridge, Suso (2).

Ligaformen på bortebane forrige sesong: Det beste bortelaget i Premier League: 16 seire, fem uavgjort og fire tap. 2,52 mål og 1,68 baklengsmål per kamp. Målforskjell: +16.

Liverpool-fakta før avspark:

Den forrige Liverpool-spilleren som scoret hat-trick mot Manchester City, var Michael Owen på Maine Road i september 2002. Det er også den eneste gangen en rød spiller har gjorde det mot City i Manchester.

Martin Skrtels første ligamål kom mot Manchester City da lagene spilte 2–2 på Anfield i november for fem år siden. De lyseblå var også motstander da han nettet forrige gang i Liverpool-drakt, i kampen der vertene vant 3–2 foran The Kop.

Skrtel, med tre mål, har scoret flere ganger mot Manchester City enn noen andre klubber.

Jon Flanagan debuterte mot Manchester City tilbake i april for tre år siden. Liverpool vant 3–0 på Anfield.

Kolo Touré har spilt 82 ligakamper for Manchester City. Han scoret to ganger i løpet av sine fire sesonger på Etihad, før han kom til Liverpool i fjor sommer.

Dagen etter møtet med Manchester City er det åtte år siden Adam Lallana debuterte for førstelaget til Southampton.

Daniel Sturridge, som senket Southampton forrige helg, har 36 mål i løpet av sine 50 første Liverpool-kamper, noe som ingen røde har klart på 117 år. Han scoret også fem mål på 21 kamper for Manchester City i begynnelsen av karrieren.

Philippe Coutinho sitt forrige ligamål kom mot Manchester City, og han ble matchvinner med den avgjørende 3–2-scoringen i april.

Mot slutten av forrige sesong scoret Rickie Lambert på Etihad. Han satte et straffespark i mål for Southampton, men måtte til slutt se laget sitt tape 1–4.

De røde har spilt ni strake bortekamper uten nederlag, og laget er Premier Leagues eneste som ikke har tapt på fremmed gress i 2014.

Negredo fortsatt ute

Da Liverpool slo Manchester City på straffekonkurranse i USA tidligere i sommer, var ikke Álvaro Negredo med på grunn av en bruddskade han pådro seg i treningskampen mot Hearts. Spanjolen er ikke tilbake før i september eller oktober, meldte Pellegrini da.

Før rundens møte med de røde bekreftet manageren at spissen fortsatt jobber med rehabilitering og er utilgjengelig til storkampen. Men til gjengjeld er det bare forrige sesongs Etihad-matchvinner i kampen mot Liverpool som er skadet i Manchester City-troppen, bekreftet Pellegrini fredag. Det betyr at spillere som Sergio Agüero, Pablo Zabaleta, nysignerte Bacary Sagna og Frank Lampard er disponible.

Likevel blir ikke klubbens franske nyervervelse, Eliaquim Mangala, med i kamptroppen fordi «han trenger tid» til å tilpasse seg de nye omgivelsene.

– Resten av stallen er skadefri – med unntak av Negredo. Sergio er tilgjengelig. Lampard også. Pablo, Sagna, Kompany, Martín Demichelis og Fernandinho har allerede vært i aksjon. Denne uka har de ikke vært hundre prosent, men likevel klare til kamp, sa Pellegrini til pressen før helga.

Markovic klar

– Lazar Markovic er tilbake i trening og har vist utrolig god form denne uka, sa Rodgers.

Samtidig er Adam Lallana i sluttfasen av rehabiliteringen, men landslagsspilleren er ikke tilgjengelig til denne runden. Han skal begynne å trene med resten av laget på søndag.

Jon Flanagan og Daniel Agger er fortsatt ute med skader. Det er også José Enrique, opplyste manageren fredag. Men lagets nysignerte venstreback, Alberto Moreno, kan få sin debut.

Avspark i kampen mellom Manchester City og Liverpool på Etihad er mandag 25. august klokka 21.00. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Ligaoppgjøret sendes også direkte for abonnementer på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: Liverpool.no, Liverpool FC, Sky Sports, Premier League, altomfotball.no, The Times, MCFC.co.uk, lfchistory.net, Opta, Ged Rea, transferleague.co.uk