Før kampen: West Ham – Liverpool

De helrøde koser seg ofte i bortekampene mot West Ham, men London-laget håper defensiv struktur og lagets nysigneringer overvinner Brendan Rodgers’ menn i hovedstaden.

– Vi skal ikke løpe rett i angrep fra startblokkene.

Det sa West Ham-manager Sam Allardyce før helga. Han er ikke i tvil om at bortelaget fra Merseyside er favoritter til å vinne når lagene barker sammen på Boleyn Ground i ettermiddag. Derfor er West Ham forberedt på å forsvare seg, ligge dypt og frustrere Brendan Rodgers’ mannskap, som har vist svakheter fremover de siste kampene.

I forkant av landslagsoppholdet hamret de røde Tottenham ned i White Hart Lane-gresset, men forrige helg ble Aston Villa for sterke på Anfield. Tidligere denne uka sørget to sene fulltreffere – den siste fra straffemerket – for at det ikke endte uavgjort i Champions League-åpningen mot bulgarsk motstand.

Klikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

Rodgers konkluderer med at Liverpool heller ikke danset på roser forrige høst, men «utviklet seg gradvis» utover året og spilte «enestående» mot slutten av sesongen.

– Det er noe vi ønsker å gjøre igjen, fortalte han.

Dagens motstander er imidlertid ingen enkel kasteball for Liverpool – selv om de røde kan vise til god statistikk mot hovedstadslaget de siste årene. For et snaut halvår siden dundret rødtrøyene igjennom Premier League-våren, der de vant elleve ligakamper på rad, men laget trengte to straffescoringer for å senke West Ham på bortebane.

Les også: Tre før kamp: West Ham

Steven Gerrard ble redningsmannen. Først sendte han Liverpool i ledelsen like før pause, men West Ham utliknet noen sekunder senere. Så ble Jon Flanagan felt i boksen drøyt halvveis inn i andre omgang, og Gerrard ble matchvinner i en klassisk sliteseier.

West Hams manager mener Liverpool ikke er langt unna det samme nivået de viste forrige sesong – til tross for at Luis Suárez, toppscoreren, er solgt – men ligger litt under pari fordi det er «mange nye spillere som må slå seg til rette» først.

– Brendan har det samme problemet som vi har. Det tar tid før spillerne hans integrerer seg i stallen. Det samme gjelder her. Og det skjer ikke over natten, som alle forventer at det gjør. Utover i sesongen bør vi bli bedre og bedre; jeg er sikker på at de også blir det, sa Allardyce.

– Tåpelig å tro vi skal styre

Før dagens møte med laget fra nordvest er West Ham innforstått med at motstanderne trolig kommer til å ha ballen mest, og Allardyce har gjort spillerne klare til å slite i hjel angrepsspillet til Liverpool.

– Vi må forberede oss på kvaliteten Liverpool har i stallen. Vi kommer nok ikke til å ha ballen like mye som vi pleier, så vi må gjøre det beste ut av det og ta vare på sjansene vi skaper. Det er tåpelig å si at vi skal presse Liverpool langt tilbake på deres egen halvdel. Jeg tviler på at det kommer til å skje, fortalte han.

Denne sesongen har West Ham hatt omtrent 49 prosent ballinnehav i gjennomsnitt hver kamp. Men de gode resultatene har foreløpig uteblitt for londonerne, for når den femte serierunden nå sparkes i gang, står West Ham med bare én seier. Åpningen mot to byrivaler var riktignok ikke skremmende: Tottenham vant knepent på Boleyn Ground etter en overtidsscoring, før Allardyces menn satte Crystal Palace på plass med 3–1 på Selhurst Park.

Men så sendte Sheffield United dem ut av ligacupen etter straffesparkkonkurranse. Diafra Sakho ga West Ham ledelsen i kampen, men et selvmål av Winston Reid sørget for at det endte uavgjort. Så bommet sommerkjøpet Enner Valencia på den avgjørende straffen, og League One-laget avanserte.

Les også: Kommentar: Firkanter i runde hull

– Fansen vet at vi burde vunnet kampen. Vi ble ikke utspilt av Sheffield United. De gjorde det vanskelig for oss ved å spille defensivt. Og det har de all rett til når de kommer hit, sa West Ham-sjefen i etterkant.

De rakk også tape hjemme for Southampton før landslagspausen. Igjen ledet West Ham kampen, men laget fra sørkysten fikk opp dampen, scoret tre mål og vant sin første ligakamp under ny manager. Den største jubelen blant West Ham-fansen kom nok da Alex Song, på lån fra Barcelona, ble presentert før avspark, og midtbanespilleren får trolig sin hjemmedebut mot Liverpool i dag.

Kanon fra sommerkjøpet

Mandag denne uka fikk Song imidlertid unnagjort sin første opptreden ikledd West Ham-drakt. Han ble byttet inn på 1–1 mot Hull på bortebane, og kampen endte til slutt 2–2. Det store samtaleemnet etter oppgjøret var likevel Valencias første nettkjenning for klubben.

Ecuador-angriperen utliknet med et eminent kremmerhus fem minutter inn i andre omgang. Omtrent stillestående dundret han ballen i mål via tverrliggeren fra rundt tjue meter.

– Det er et av de fineste målene vi kommer til å få se denne sesongen, og vi har allerede sett en del strålende scoringer. Hastigheten og presisjonen på det skuddet ... ballen var forbi keeperen før han i det hele tatt klarte å bevege seg. Hele stadionet måpte. Det ble helt stille, forklarte Allardyce.

Mohamed Diamé ga Hull en ny ledelse med scoring mot gamleklubben, men Sakho sikret poenget for bortelaget – med Song på banen. I løpet av det siste kvarteret fikk også Morgan Amalfitano og innleide Carl Jenkinson sine første minutter i West Ham-skjorta.

På overtid var ikke tverrliggeren på Valencias side, men stoppet ham heller fra å bli tomålsscorer og matchvinner i sin første West Ham-kamp fra start. Generalprøven før Liverpool-kampen var likevel en liten opptur for «the Hammers», som med en eventuell seier i dag går forbi Merseyside-laget på tabellen.

Nå håper Allardyce, som har erfaring med Europa-spill, at Liverpool møter opp med slitne ben etter tirsdagens Champions League-seier, der Rodgers stilte med toppet mannskap.

– Jeg vet hvor vanskelig det kan være. Brendan har satt sammen en stor tropp, og om han bruker det samme laget på lørdag som på tirsdag, er noe vi må forsøke å forutsi. Hvis vi finner noen svakheter, skal vi utnytte dem. Men vi konsentrerer oss mest om det vi kan gjøre noe med, og det er å sørge for at vi spiller opp mot vårt beste på våre styrker.

Helrød dominans

En hjemmeseier mot Liverpool er ikke et krav for verken manageren eller supporterne, som blir fattige dersom en kun regner Premier League-poengene de har tatt mot Merseyside-laget som tellende. West Ham har nemlig bare vunnet én av de elleve siste kampene mot de helrøde. Derfor er det ingen overraskelse at alle spillselskaper rangerer gjestene som den store favoritten på Boleyn Ground i dag.

De ti siste (7–2–1):
West Ham–Liverpool 1–2
Liverpool–West Ham 4–1
Liverpool–West Ham 0–0
West Ham–Liverpool 2–3
West Ham–Liverpool 3–1
Liverpool–West Ham 3–0
Liverpool–West Ham 3–0
West Ham–Liverpool 2–3
West Ham–Liverpool 0–3
Liverpool–West Ham 0–0

Fra det Liverpool-laget som sist tapte for West Ham, er det trolig bare Gerrard, Skrtel og Lucas som får være med i dagens kamptropp, mens hjemmelagets Mark Noble, Carlton Cole og James Tomkins er de tre gjenværende fra samme kamp.

West Ham har bare to seire over Liverpool i dette årtusenet, og innbyrdes har bortelaget scoret flere mål og vunnet flere kamper på Boleyn Ground enn vertene. I løpet av historien har West Ham gått av banen uten seier mot Liverpool i totalt 103 av 127 kamper.

Men londonernes form mot gjestene fra Merseyside blir stadig bedre. De har tatt poeng i to av de fem siste kampene, og over samme periode har laget nettet hele syv ganger. I forkant av de fem oppgjørene måtte en faktisk addere alle West Ham-målene fra de 14 siste møtene med Liverpool for å nå samme antall scoringer.

– Jeg så kampen (mot Hull, journ. anm.), og jeg synes de spilte veldig bra. Det er godt gjort å komme tilbake fra å ligge under to ganger. Sam sine lag er velorganiserte og gjør det alltid vanskelig for andre. Det blir en skikkelig hard kamp for oss, men vi reiser dit med selvtillit, vi ønsker å utvikle oss, og forhåpentligvis skaper vi problemer for dem, sa Rodgers til pressen før togturen sørover.

Premier League: Før 5. runde

Lørdag 20. september

13.45: Queens Park Rangers–Stoke (TV 2 Sport Premium)
16.00: Aston Villa–Arsenal (TV 2 Sport Premium)
16.00: Newcastle–Hull
16.00: Swansea–Southampton
16.00: Burnley–Sunderland
18.30: West Ham–Liverpool (TV 2 Sport Premium)

Søndag 21. september

14.30: Leicester–Manchester United (TV 2 Sport Premium)
14.30: Tottenham–West Bromwich (TV 2 Sport Premium 2)
17.00: Manchester City–Chelsea (TV 2 Sport Premium)
17.00: Everton–Crystal Palace (TV 2 Sport Premium 2)

 TabellSVUT+-+/-P
1Chelsea4400156912
2Aston Villa431041310
3Swansea City43018539
4Southampton42118357
5Manchester City42117437
6Tottenham42117527
7Arsenal41307616
8Liverpool42026516
9Manchester United41216335
10Hull City41215505
11Everton4121910-15
12Leicester City412145-15
13West Ham United411267-14
14Stoke City411223-14
15Sunderland403156-13
16Queens Park Rangers410319-83
17Crystal Palace402258-32
18Burnley402214-32
19West Bromwich Albion402227-52
20Newcastle United402239-62

Toppscorere
7 mål: Diego Costa (Chelsea)
3 mål: Sergio Agüero (Manchester City), Nacer Chadli (Tottenham) , Nathan Dyer (Swansea), Steven Naismith (Everton), Graziano Pellè (Southampton), Morgan Schneiderlin (Southampton) José Ulloa (Leicester)

West Hams form: U–T–U–V–T–V

Forrige resultat:
Hull–West Ham 2–2 (1–0)
Adrián; Demel (Jenkinson 76), Tomkins, Reid, Cresswell; Kouyaté, Noble; Downing, Zárate (Song 62), Valencia; Sakho (Amalfitano 87). Benk: Jääskeläinen, Vaz Tê, Collins, Cole. Mål: Valencia (50), Sakho (67).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Cole, Downing, Noble, Sakho 2, Valencia, Zárate.

De seks siste (2–2–2):
2–2 mot Hull (borte)
1–3 mot Southampton (hjemme)
1–1 mot Sheffield United (hjemme)
3–1 mot Crystal Palace (borte)
0–1 mot Tottenham (hjemme)
3–2 mot Sampdoria (hjemme)

Ligaformen på Boleyn Ground forrige sesong: Det 13. beste hjemmelaget i Premier League: syv seire, tre uavgjort og ni tap. 1,31 mål og 1,36 baklengsmål i gjennomsnitt per kamp. Målforskjell: –1.

«Hammers»-fakta før avspark:

West Ham tapte fem av de seks siste kampene av forrige sesong, og etter sommerferien har de vunnet én av fire ligakamper.

Laget snublet ut av ligacupen etter en straffesparkkonkurranse mot League One-klubben Sheffield United.

West Ham-ving Stewart Downing scoret tre ganger på 65 ligakamper for Liverpool. Han nettet totalt syv mål på 91 kamper, alle turneringer inkludert.

Kevin Nolan var lagets toppscorer forrige sesong. Han stoppet på syv ligamål. Angriperen ble også utvist i kampen på Anfield – der Liverpool vant 4–1.

West Ham har vunnet to av de 23 siste kampene mot Liverpool i liga- og cupspill.

Sam Allardyce, lagets manager, ikke slått Liverpool i Premie League med verken West Ham, Newcastle eller Blackburn. På 21 ligakamper har han tre seire over de røde, og samtlige er som Bolton-manager.

Kun én West Ham-spiller, Vic Watson i 1930, har scoret hat-trick mot Liverpool igjennom historien.

Liverpools form: V­­–T–V–T–V–V

Forrige resultat:
Liverpool–Ludogorets 2–1 (0–0)
Mignolet; Manquillo, Lovren, Sakho, Moreno; Gerrard, Henderson, Coutinho (Lucas 67); Lallana (Borini 67), Balotelli, Sterling. Benk: Jones, José Enrique, Touré, Lambert, Suso. Mål: Balotelli (82), Gerrard (str. 90).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Balotelli, Gerrard 2, Moreno, Sterling 2, Sturridge.

De seks siste (4–0–2):
2–1 mot Ludogorets (hjemme)
0–1 mot Aston Villa (hjemme)
3–0 mot Tottenham (borte)
1–3 mot Manchester City (borte)
2–1 mot Southampton (hjemme)
4–0 mot Borussia Dortmund (hjemme)

Ligaformen på bortebane forrige sesong: Det beste bortelaget i Premier League: 16 seire, fem uavgjort og fire tap. 2,52 mål og 1,68 baklengsmål per kamp. Målforskjell: +16.

Helrød fakta før avspark:

Liverpool har scoret tolv av de tjue siste målene i kampene mot West Ham på bortebane.

Steven Gerrard har scoret ni mål på 21 kamper mot «the Hammers». Kun John Toshack, med ti nettkjenninger, har funnet veien til målet flere ganger av Liverpool-spillere mot West Ham.

Kapteinen står så langt med syv fulltreffere på Boleyn Ground, og det er bare Toshack og Ian Rush, begge med åtte, som har flere røde ligamål på West Hams hjemmebane.

I ligasammenheng har Gerrard scoret på 29 straffespark. Jan Mølby (30) og Billy Liddell (34) er de eneste Liverpool-spillerne med flere.

Philippe Coutinho kan spille sin 50. kamp for de røde i ettermiddag.

Glen Johnson startet karrieren sin i West Ham. Han fikk 15 ligakamper i løpet av sine to år der, før han skiftet beite for elleve år siden.

De fire siste ligamålene til Johnson har alle kommet mot motstand fra hovedstaden. Tre av dem ble scoret mot dagens hjemmelag. Det forrige ligamålet hans kom mot West Ham for to år siden.

Begge Liverpools mål før pause denne sesongen er scoret av Raheem Sterling.

I dag er det fem år siden Fabio Borini debuterte i engelsk fotball. Spissen ble byttet inn for Chelsea da de senket byrival Tottenham.

Ingen av Rickie Lamberts 234 mål i løpet av karrieren har kommet mot West Ham.

Mamadou Sakhos hittil eneste Liverpool-mål kom mot West Ham på Anfield forrige sesong.

Sist en Liverpool-spiller ble utvist borte mot dagens motstander, var da Luis García så det røde kortet i London for åtte år siden.

Skrtel tilbake

Skadene har ikke vært få i Liverpool-laget denne sesongen, og de røde må fortsatt klare seg uten Daniel Sturridge. Men manager Brendan Rodgers har imidlertid tatt med seg Martin Skrtel på toget mot hovedstaden. Stopperen ble skadet mot Manchester City i andre serierunde, og han har fått se Merseyside-laget slå Tottenham, tape hjemme for Aston Villa og gjøre comeback i Champions League fra sidelinjen.

– Skrtel har trent denne uka og kommer til å være i troppen i helga. Sturridge er forhåpentligvis tilbake i trening neste uke, opplyste manageren torsdag.

Samtidig er Joe Allen og Emre Can fortsatt utilgjengelige. Glen Johnson var tilbake i trening i går, men må trolig vente på comebacket etter lårskaden han pådro seg på Etihad. Jon Flanagan er heller ikke kvitt sine skadeplager. 21-åringen, som har slitt med væske i det venstre kneet siden sesongoppkjøringen i USA, har måttet gjennomgå en operasjon som holder ham ute i noen måneder fremover.

Men Lazar Markovic kan være på banen igjen. Serberen fikk ikke spille i Champions League-premieren mot Ludogorets Razgrad fordi han sto oppført med rødt kort fra en Benfica-kamp før sommeren.

Ikke nytt Carroll-gjensyn

På motsatt banehalvdel er statusen den samme som i forrige helg, ifølge West Ham sine nettsider. Det betyr at Allardyce får velge fra en nesten skadefri stall. Unntakene er Joey O’Brien, kantspiller Matthew Jarvis, Kevin Nolan og velkjente Andy Carroll.

Sistnevnte, som skapte mye trøbbel for Liverpool i kampen mellom lagene tidligere i år, mister bortimot halve sesongen på grunn av ankelskaden han pådro seg i sommer.

Lysglimtene for West Ham er heller at Morgan Amalfitano, Carl Jenkinson og Alex Song kan få sine hjemmedebuter mot Liverpool.

Avspark i kampen mellom West Ham og Liverpool på Boleyn Ground er i dag, lørdag 20. september, klokka 18.30. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Ligaoppgjøret sendes også direkte på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: altomfotball.no, BBC Sport, Ged Rea, lfchistory.net, liverpool.no, liverpoolfc.com, Premier League, Opta, Sky Sports, The Guardian, The Times, whufc.com.