Kamwe Hautatembea Peke Yako

Det betyr ”You'll Never Walk Alone” på Swahili. Rune Andreassen har vært på tur i Øst-Afrika og har sendt oss dette røde reisebrevet fra oppholdet.

Rune Andreassen er leder for Liverbirds Kristiansand og har vært på tur i Uganda, Rwanda og Tanzania. Han har sendt oss dette reisebrevet fra oppholdet med inntrykk, erfaringer og ettertanker.
Har du et rødt reisebrev på lager så send oss noen ord og bilder til: [email protected]

Uganda, Rwanda og Tanzania
Når man reiser til fjerne verdensdeler er det mye man skal tenke på. Før turen til Uganda, Rwanda og Tanzania i oktober, var malariapillene og håndspriten kjøpt inn. Og selv om alle disse landene ligger flere tusen kilometere fra Vest-Afrika var det flere som advarte om ebola og andre virus. Hos undertegnede var bekymringen større over om jeg ville få sett alle Liverpools kamper i løpet av reisen. Det pleier stort sett å gå greit, men for et par år siden gikk jeg glipp av Stevie Gs hat trick mot Everton mens jeg ferierte i Kerala, India. Jeg reiste hjem neste dag – en uke før tiden.

Dersom du planlegger en tur til Øst-Afrika, trenger du i hvert fall ikke bekymre deg for å få sett LFC. Inn i mellom safarier, hvor jeg fikk oppleve alle de store dyrene, fikk jeg sett alle Liverpools kamper. Disse vises på den sør-afrikanske kanalen Supersport over størstedelen av kontinentet. «Alle» hoteller og barer virket å ha fotballkanalene.

Stor fotballinteresse i landene
Interessen for fotball var enorm i alle tre landene. Svært mange hadde på seg drakter fra morgen til kveld. I tillegg er biler, lastebiler og vans dekorert. Enten med religiøse budskap eller med eierens favorittlag. Av engelske lag var det kun fire som gikk igjen på drakter og biler: Arsenal er størst, tett etterfulgt av Chelsea. På en solid tredjeplass kommer våre uvenner fra Old Trafford, mens vi er på en hederlig fjerdeplass. Med tanke på de tre andre lagenes noe større suksess på banen de siste årene, samt at de to Londonklubbene har hatt mange afrikanske stjerner, synes jeg ikke at det er noe rart. Det var få Rochdale- og Scunthorpedrakter å se. Utenom et par Man City-drakter var det i grunnen ingen andre enn de 4 nevnte lagene.

Annen fotballkultur
De Liverpoolsupporterne jeg pratet med var veldig engasjerte, og meget godt oppdatert på dagens stall og årets resultater. Siden mange av dem var ganske unge, var det ikke noe poeng i å diskutere Keegan vs Dalglish osv. Det var likevel artig å treffe supportere også fra denne delen av verden. Når man er i Liverpool er det skandinaver og irer som dominerer av utlendingene. Folk fra andre verdensdeler har ikke den geografiske nærheten til Merseyside som vi har, og de fleste har heller ikke økonomisk mulighet til å reise til Anfield. Ved å reise til steder som Øst-Afrika ser man hvor store LFC er i andre verdensdeler og at lagets resultater styrer humøret til lagets supportere også der.

Jeg hadde ikke store forventninger til maten i Afrika, men den var mye bedre enn sitt rykte. Restauranten på bildet serverte riktig nok ikke scouse, men det ble en velsmakende biffgryte med ris på undertegnede. Og den kom heller ikke ut av bakenden før den skulle….

Oppfordringen fra undertegnede er som følger: Reis gjerne til Anfield flere ganger pr sesong, men ta deg også råd og tid til å oppleve resten av verden!