Personsjikane mot Benitez, Suarez og Torres

Rafa Benitez er «tykk i hodet», Suarez er en «rotte» og Torres en «scouse bastard», i følge TV-kommentator Christian Nilssen. NRK-journalistens twitterfeed er nedslående lesning.

Etter at vi skrev om twittermeldingene til NRK-mannen Christian Nilssen, tok det ikke lang tid før vi fikk tilsendt flere skandaløse meldinger fra feeden hans. I tillegg til å si sin mening mot Rafael Benitez, Luis Suarez og Fernando Torres, har han også gitt en re-tweet på en melding om at Liverpool er rasistisk.

Da vi kontaktet NRK i går uttalte kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen at Nilssen hadde gått over streken, men aldri ment å såre noen. Hansen mente det også måtte være lov å være private på sosiale medier for journalister.

Redaksjonsredaktør på NRK-Sporten, Sjur Molven, uttalte til Dagbladet i går kveld at «Christian har vår fulle tillit, samtidig som dette overhodet ikke var bra. Ingenting rokker ved vår beslutning om å sende ham til VM»

NRK: - Forståelse for at det som har skjedd er veldig vanskelig å akseptere
Etter at det stadig dukket opp nye tvilsomme tweets i feeden til NRK-mannen, tok vi igjen kontakt NRK for en tilbakemelding på disse meldingene og hva de kommer til å gjøre for å rydde opp.

I kveld er ikke Sjur Molven like opptatt å uttrykke støtte til sin medarbeider. Han sier han har «forståelse for at det som har skjedd er veldig vanskelig å akseptere og tilgi, men alle som er skuffet, frustrert og forbannet skal vite at vi virkelig tar saken på alvor.» Han ber samtidig om forståelse for at de verken kan eller vil håndtere personalsaker i media.

Formann i Supporterklubben, Pål Christian Møller, kommenterer de nye meldingene på følgende måte:

Tilliten og integriteten til en journalist som over så lang tid har tvitret uakseptable ting om Hillsborough, Heysel, supportere, spillere og managere – alle med en tilhørighet til Liverpool, er ødelagt og ikke mulig å reparere. Vi skjønner at NRK ikke kan drive personalbehandling i media, men forventer selvsagt at de gjør det som er nødvendig for at gjenvinne den troverdigheten man må kunne forlange av Norges største mediehus.

Hvorfor denne saken er så viktig
Hvorfor er denne saken så viktig og hvorfor kan ikke bare unnskyldningen fra Nilssen torsdag sette sluttstrek i saken?
- Vi så allerede torsdag at dette trolig var den mest grove hetsen en NRK-mann noen gang har fremsatt på sosiale medier. Det er spesielt ille når det rammer familier og overlevende som har fått livene ødelagt av tribunekatastrofer og har kjempet i snart 25 år for oppreisning. Ut fra meldingene virker det som om Christian Nilssen ikke aksepterer   konklusjonene til etterforskningen og de granskningskommisjonene som har vært – og velger i stedet å  hetse om dette på twitter. Han har holdt på med dette i minst 3 år og gjorde det senest forrige søndag. Å vise til at dette er noe han har gjort som privatperson, er en forklaring NRK selvsagt ikke kan gjemme seg bak, når vi snakker om en profilert fotballkommentator.  



Dette er dessverre ikke en enkelt glipp eller noe han har gjort i affekt. Som vi har dokumentert har han holdt på slik over lengre tid. Som fotballsupporter vet han meget godt hva han gjør, hvem han treffer og betydningen av meldingene. Nettopp dette gjør denne saken så grov og alvorlig, ikke bare for supportere, men også for NRKs troverdighet. Samtidig vil jeg gjerne få legge til at er lei oss for at navnet til Manchester United er trukket inn i saken. Dette handler ikke om én fotballklubb eller deres supportere, men om en enkeltpersons handlinger. Vi har jobbet for å få hat og sjikane som dette bort fra fotball og det blir da ekstra ille at en NRK-journalist viser seg å være verst i klassen!

Hvordan tolker du de siste meldingene som har kommet frem i lyset?
- Vi er rett og slett fortvilet og skjønner ikke hvordan NRK kan ha latt dette pågå over så lang tid. NRK skal være best i klassen og stå for kvalitet. I stedet belønnes en journalist som har tvitret «søppel» i mange år med tur til VM.  Hvordan kan Nilssen fremstå med troverdighet når han skal kommentere Luis Suarez – en spiller han kaller for rotte - i Brasil?

Vi setter pris på at redaksjonssjef Sjur Molven tar avstand fra Nilssens oppførsel. Nå forventer vi at også Kringkastingssjefen sier tydelig fra hva han mener. Etter at han for få dager siden uttalte at saken ikke var særlig alvorlig, er det helt avgjørende at han nå tydelig beklager både Nilssens meldinger og sine egne uttalelser. Dette må han gjøre personlig og ikke gjennom andre medarbeidere. Kringkastingssjefen har selv som har gått inn og bagatellisert saken, så derfor må han også selv avklare hva som er hans mening nå.

Flere twitter-meldinger
Her er flere twitter-meldinger fra Christian Nilssen – under har vi lagt inn kommentarer på hvilke hendelser dette trolig er knyttet opp mot. Noen meldinger er verre enn andre, men dokumenterer igjen hatet mot Liverpool FC over flere år. Forklaring til meldingene under denne skjermdumpen:

* Først kommer to nye tweets om Hillsborough. Som vi tidligere har skrevet vedrørende denne saken, er det ingen tvil om at han forstår innholdet av disse frasene – som dessverre også synges på tribunene i England for å hetse alt som har med saken å gjøre.
* Han ber deretter en journalist i Aftenposten, som er Liverpoolsupporter, om å søke jobb i The Sun – avisen som er hatet og boikottet på grunn av oppslagene om Hillsborough.
* Den dagen vi spiller FA-Cup finale og Andy Carroll er nær ved å utligne, skriver han om «Justice for the 96» til «#justiceforcarroll».
* En av de verste med tanke på at Nilssen skal kommentere i VM er den om «rotta». Samme kveld meldingen kommer sitter Luis Suarez på benken mot Tottenham i sitt comeback etter Evra-saken.
* Litt vanskelig å være 100 % sikker på denne – men Chelsea spiller mot Tottenham den kvelden og Torres er involvert i en kontroversiell situasjon, så vi mener det er all grunn til å tro at denne meldingen er myntet på ham. Uansett er «scouse bastard» et stempel Nilssen synes er ok å bruke om noen som kommer fra Liverpool!
* På en av våre store dager – Kenny Dalglish gjør comeback som manager, kommer en fornorskning av en hatfrase om Hillsborough.

P.S. Selv om Suarez og Torres ikke er navngitt i de aktuelle tweetene, er det liten tvil om at det er dem det vises til. Hvis Nilssen har ment å sjikanere noen andre en disse, gjør det selvsagt ikke saken noe bedre.

LES OGSÅ:
Åpent brev til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen

NRK beklager hets