Tredje møte med Basel

Kveldens kamp er tredje gang Liverpool spiller mot Basel i Champions League. Lagene møttes nemlig også i gruppespillet i 2002/03-sesongen.

Den gang ble det 1-1 på Anfield, med Milan Baros som Liverpools målscorer. I returen i Svetis måtte Liverpool vinne for å gå videre i turneringen, men klarte bare 3-3 etter å ha ligget under 3-0 etter bare 29 minutters spill. Liverpool tok seg kraftig sammen etter pause, og scoringer ved Danny Murphy (61), Vladimir Smicer (64) og Michael Owen (84) på en retur etter at han misset på straffespark, sørget for poengdeling. Det var ikke nok for Liverpool, og det var Basel som gikk videre til neste fase av turneringen. Steven Gerrard startet den kampen i Sveits, men ble byttet ut i pausen.

Liverpool har spilt 10 offisielle kamper mot sveitiske lag. De har vunnet seks av disse, og tapt bare en. De er ubeseiret i de siste ni mot sveitsisk motstand, siden 2-1 tapet for Servette i Geneve i cupvinnercupen i 1971.

De røde har scoret i samtlige ti kamper mot lag fra Sveits, og til sammen er det blitt 28 mål. På sveitsisk jord har Anfield-klubben vunnet tre og tapt en av totalt fem kamper.

Sist Liverpool spilte i Sveits vant de 5-3 over Young Boys i Europa League for to sesonger siden.

Merseyside-laget har møtt fem ulike lag fra Sveits i europacupene, nemlig Servette, FC Zürich, Sion, Basel og Young Boys.

I kveld vil Liverpool forsøke å vinne de to første kampene i Champions League-gruppen for bare andre gang på ti forsøk. Sist de klarte det var i 2008/09, da de slo Marseille 2-1 på bortebane, og deretter vant 3-1 over PSV Eindhoven på hjemmebane.

Mot Ludogorets i forrige Champions League-runde scoret Mario Balotelli i sin europacupdebut for Liverpool. Han gjorde det samme for Manchester City under sin forrige periode i England.

Rickie Lambert og Kolo Toure kan debutere i europacupsammenheng for Liverpool i kveld.

40% av Steven Gerrards scoringer i europacupene har kommet på bortebane. Liverpool-kapteinen scoret sitt tredje mål for sesongen i lørdagens Merseyside-derby. I fjor nådde han ikke tilsvarende antall før 1.desember.

Gerrard er den siste Liverpool-spilleren som har gjort hat-trick i europacupene, som innbytter i en Europa League-kamp mot Napoli i 2010. Dette er ett av 17 hat-trick av Liverpool-spillere i Europa.

Martin Skrtel kan spille sin kamp nummer 250 for Liverpool i kveld.

Raheem Sterling, Jordan Henderson og Rickie Lambert spilte på St Jakob Park for bare tre uker siden, da England slo Sveits 2-0 i en landskamp.

Basel har vunnet den sveitsiske ligaen de fem siste sesongene, og har vunnet ligaen i 9 av de siste 13 sesongene. Totalt har de 17 seriemesterskap. De har også vunnet den sveitsiske cupen 11 ganger, og sist det skjedde var i 2012.

Dette er Basels 16.sesong med europacupfotball. Forrige sesong gikk de ikke videre fra gruppespillet i Champions League selv om de slo Chelsea både på hjemme- og bortebane. I tre av de fire siste sesongene har de havnet i Europa League, etter å ha startet sesongen i Champions League.

Basel tapte 5-1 for Real Madrid i den første gruppespillkampen i høst. Derlis Gonzalez gjorde sveitsernes mål etter 38 minutters spill, på stillingen 4-0 til vertene.

Basel har møtt engelsk motstand i europacupene 21 ganger. De har vunnet fire av disse kampene, og tapt 11. Lagene de har beseiret er Middlesbrough, Manchester United og altså Chelsea to ganger.

Philipp Degen spilte 13 ganger for Liverpool.

Trener Paulo Sousa har vært manager for tre klubber i England – Queens Park Rangers, Swansea og Leicester. Han har møtt Brendan Rodgers to ganger tidligere som manager. I november 2008 i hans første kamp for QPR tapte han 3-0 for Brendans Watford. I august 2009 var han Swansea-manager da hans lag spilte 0-0 mot Brendans Reading.

Rodgers etterfulgte Sousa som Swansea-manager i 2010.

Basel spilte i likhet med Liverpool uavgjort 1-1 i helgen, da de møtte Thun. Også de slapp inn et utligningsmål helt på tampen av kampen. Dette var deres 13.kamp for sesongen, og totalt har de gjort 32 mål på disse kampene. Bare en gang har Basel gått av banen uten å score denne sesongen, mens de har holdt buret rent tre ganger. På hjemmebane har de vunnet fire av seks kamper, og tapt bare en gang, mot St Gallen i august. Etter tapet på Santiago Bernabeu har Basel vunnet to kamper og spilt 1 uavgjort, og har scoret åtte mål på disse tre kampene. For øyeblikket topper de den sveitsiske ligaen med 22 poeng på 10 kamper, to poeng foran FC Zürich.

Statistikk: Ged Rea