Trodde på Balotellis forklaring

Mario Balotelli ble suspendert i bare én kamp for sin famøse Instagram-post fordi disiplinærkomiteen trodde på forklaringen til italieneren, og tok hensyn til unnskyldningen hans.

Det engelske fotballforbundet har i dag lagt frem begrunnelsen for at Mario Balotelli ble suspendert i en kamp og bøtelagt med £25,000 for å ha postet et bilde på Instagram med en ytring som kunne oppfattes som anti-semittisk og rasistisk.

I et brev datert den 4.desember forklarte Balotelli at bildet opprinnelig ble postet av en annen Instagram-bruker på hans tidslinje. Balotelli re-postet bildet ved å bruke sin telefon. Han la til at han angret dypt på dette, og at han fjernet posten så snart han av andre brukere ble gjort oppmerksom på at dette kunne bli tatt ille opp. Han var sjokkert over at bildet kunne bli oppfattet som rasistisk, for i sin naivitet skjønte han ikke at kommentarene i bildet kunne tolkes slik. Balotelli forklarte at bildet lå ute på hans Instagram-konto i mindre enn ti minutter, men det hadde blitt fanget opp av pressen. Balotelli forklarte også at han oppfattet posten som anti-rasistisk med en humoristisk vri. I brevet til disiplinærkomiteen forklarte Balotelli at han selv har vært offer for rasisme mange ganger, og la til at han selv er av ghanesisk opphav og at hans bestemor er jødisk og klarte å rømme fra nazistene under andre verdenskrig. Balotelli viste også til at han hadde bedt om unnskyldning på Twitter for at han hadde lagt ut bildet, og han forklarte at han benytter sosiale medier for å bekjempe nettopp rasisme.

I sin forklaring på straffen innrømmer disiplinærkomiteen at bildet ved første øyekast kan oppfattes som anti-rasistisk. Ikke minst gjennom overskriften «Don't be racist!». Men om man leser alt er det setninger i bildet som folk utvilsomt kan ta seg nær av.

Komiteen la vekt på at Balotelli raskt hadde fjernet posten, og bedt om unnskyldning gjennom sosiale medier, samt at han hadde vært samarbeidsvillig under etterforskningen til fotballforbundet.

Komiteen la til grunn at man kunne vise fleksibilitet og redusere straffen under slike omstendigheter, men at det som hadde skjedd minimum måtte føre til en sportslig karantene. Vanligvis ville en forseelse av denne karakter resultere i en utestengelse på 2-3 kamper, men på grunn av de formildende omstendighetene nevnt ovenfor landet disiplinærkomiteen på en suspensjon på en kamp samt en bot på £25,000. Balotelli må også gjennomføre et personlig utdanningskurs.

Balotelli sonet karantenen under søndagens kamp mot Arsenal, og er således tilgjengelig for spill mot Burnley 2.juledag om han er skadefri.