- Det var umulig å forutse at Klopp skulle bli en suksesstrener

Arild Stavrum trente med Mainz i tre uker sommeren 2002, men tanken slo ham aldri den gangen at Jürgen Klopp skulle bli en fremtidig suksesstrener.

Suksessen som Klopp hadde i Borussia Dortmund, og at tyskeren skulle ende opp som manager i Liverpool, er noe som har overrasket Stavrum.

– Det er vanskelig å forutse hvor folk ender opp hen. Dette er 13 år siden, og jeg tenkte ikke engang tanken den gangen, forteller kristiansunderen i et eksklusivt intervju med liverpool.no.

Det var helt på tampen av sin aktive karriere at Stavrum hadde et kort opphold i Mainz.

– Det var meningen at jeg skulle spille for Mainz den sesongen, men jeg slet mye med skader på den tiden, og det skar seg. Jeg trente med dem i en tre ukers tid, men ble aldri bra av skadene, forteller den nå 43 år gamle Stavrum, som spilte for klubber som Clausenengen, Brann, Molde, Stabæk, Helsingborg, Aberdeen og Besiktas i løpet av sin aktive karriere.

Helt vanlige treninger

Dette var helt i begynnelsen av Jürgen Klopps managerkarriere, og Stavrum møtte en fersk manager som langt fra var like selvsikker som han virker i dag.

– Jeg møtte selvsagt Klopp daglig i de tre ukene jeg var i Tyskland. Han var veldig ung, og hadde ikke vært trener lenge. Han var kommet inn direkte fra en spillerkarriere, og var nok langt mer forsiktig og utprøvende enn han er i dag, sier mannen som ble cupmester med Molde i 1994 og svensk seriemester med Helsingborg i 1999.

– Som de fleste trenere har han nok blitt mer utadvendt og selvsikker med årene, legger Stavrum til.



Nordmøringen beskriver treningene i Mainz, de tre ukene han var der, som helt vanlige fotballtreninger.

– Det var ingenting ekstraordinært. Men jeg var der som sagt i svært kort tid, og fikk bare en brøkdel av et inntrykk av mannen. Men det var umulig for meg å se at han skulle bli en suksesstrener. Men alle må jo begynne et sted, slår den tidligere storscoreren fast.

Trenger en Suarez-type

Stavrum, som ble toppscorer i Allsvenskan med 18 mål i sin første sesong i Helsingborg i 1998, har byttet ut fotballen med pennen, og livnærer seg som forfatter. Han har akkurat gitt ut tre barnebøker.

 – Perfekte julegaver til gutter og jenter i alderen 8-12 år. Bøkene heter Maradonas magi, Maradonas mål og Maradonas moral. Fotball står ganske så sentralt i bøkene kan du si, reklamerer 43-åringen, og røper samtidig at han fortsatt følger ganske godt med på det som rører seg i fotballens verden.

– Selv med Klopp ved roret blir det vanskelig for Liverpool å konkurrere med Chelsea og Manchester City på grunn av de økonomiske begrensningene som Anfield-klubben har sammenlignet med sine konkurrenter, mener han.


 
– Det Liverpool trenger igjen er en angriper av den typen de hadde i Luiz Suarez. Dersom Klopp får på plass et par virkelige stjernespillere, og aller helst en spiss, kan det være mulig for dem å kjempe om ligamesterskapet. Klarer ikke klubben det, kan det bli vanskelig. Det er vanskelig for klubber som Liverpool og Tottenham å matche den kvaliteten som klubber som Chelsea og City rår over i alle posisjoner, med de økonomiske begrensingene de har i forhold til sine konkurrenter.

– Dersom Klopp klarer å hente en type som Robert Lewandowski til Liverpool, kan de kanskje kjempe om ligamesterskapet. Men vi må minst opp på dette nivået for at det skal være mulig, avslutter barnebokforfatter Stavrum.