– Formasjonen gir oss strålende balanse

Det måtte noe drastisk til for å endre Liverpools sesong, sier manageren. Nå er han fornøyd med hvordan spillerne sine har fremstått i den suksessfulle, men «risikable», formasjonen.

– Jeg visste jeg måtte være radikal fordi vi var såpass langt unna der vi ønsket å være, forteller Brendan Rodgers om endringene han gjorde på laget midtveis i sesongen, ifølge lokalavisen Liverpool Echo.

42-åringen følte på presset under den mørke perioden tidligere i sesongen. I november tapte Liverpool fire strake kamper, og de snublet ut av Champions League den påfølgende måneden. Fjerdeplassen i Premier League var knapt mulig å se fra de rødes posisjon på tabellen.

Les også: Nektet å gi opp

– Det var mange analyser om hvordan vi kunne endre på ting. Hva måtte til for å ta oss tilbake til der vi hadde vært? Vi var ganske langt unna. Det var jobben min å finne løsningene. Det er det jeg er betalt for å gjøre.

Mens han og laget slet med å skaffe positive resultater på banen, testet Rodgers ut systemer som kunne hjelpe. Suksessen med tre i forsvaret, vingbacker og en godt befolket, men offensiv, midtbane ble først brukt uten at spesielt mange la merke til det. Men under bortekampen mot Manchester United så Rodgers tendensene han ønsket.

– Vi så ut til å være hurtige igjen. Samarbeidet mellom lagdelene var mye bedre. Det ga meg den skikkelig troen på at vi kunne forandre på hele systemet for hvordan vi jobber, forklarer han.

– Formasjonen gir oss balanse. Vi dominerer alltid sentralt i banen. Det gir oss også muligheten til å presse høyt. På Old Trafford var det ikke første gang vi spilte med den – vi testet den i cuper og mot Newcastle på bortebane – men det var nok i den kampen jeg følte jeg var klar for å bruke formasjonen i en rekke kamper fremover.

Vil spille attraktiv fotball

Nordiren beskriver at han jobber på en måte som handler om å være innovativ og kreativ. Derfor ønsker han aldri å se laget sitt spille kjedelig og vinne kamper på en måte han ikke er tilfreds med.

– Vi er i stand til å gjøre det. Det har vi vist. Men det gir meg ingen gleder. Jeg elsker det som er vakkert med fotballen. Derfor har jeg, fra ung alder, gledet meg over å se teknikere spille ut motstanderne. Men man er samtidig nødt til å forsvare seg og være konkurransedyktig.

Liverpool-sjefen han alltid har hatt støtte fra eierne. Det var også de som ga ham tillatelse til å hente Emre Can i sommervinduet, og Rodgers beskriver 21-åringen som en viktig brikke i den seiersvante formasjonen.

Les også: Can: – Føler at manageren stoler på meg

– Jeg liker alltid å ha en midtbanespiller som kan fungere i forsvaret, og det er en av de største grunnene til at vi signerte Emre Can. I kampen mot Swansea hadde vi faktisk bare to rene forsvarsspillere på banen fra det 64. til det 87. minutt. Noen lag bruker en bakre firer og to dype midtbanespillere – seks defensive spillere. Vi hadde to og slapp ikke inn mål.

– Uansett hva slags system vi spiller med, er egenskapene våre til å presse ballfører viktig. Men med tre spiller bakerst – Emre, som er så komfortabel med ballen og kan forsvare seg, leser spillet og er sterk, faller ned i forsvaret – gir det oss strålende balanse. Det sørger også for at vi kan presse og være skikkelig aggressive.

– Vi presser faktisk med fem eller seks stykker, og vi kontrollerer eventuelle kontringer ved å ha tre bakerst og minst én hengende midtbanespiller. Det er risikabelt, men jeg har tatt risikoer hele livet for å komme hit.