«Fortsatt mye som må vurderes»

Liverpool-ledelsen tar en enorm sjanse hvis de sparker Brendan Rodgers, mener lokal journalist.

Det harde presset på skuldrene til Liverpools manager har på ingen måte blitt lettere den siste måneden. Nå er det over en måned siden laget sist vant en ligakamp, de har blitt ydmyket av West Ham og Manchester United, og nyopprykkede Norwich rappet med seg poeng fra Anfield forrige helg.

Onsdag kveld skulle klubben få en opptur mot lille Carlisle United fra League Two, men selv om Danny Ings ga de røde ledelsen, slo gjestene tilbake og holdt Liverpool til uavgjort – også gjennom ekstraomgangene. Det sene avansementet for hjemmelaget har ikke gitt manageren noe pusterom.

«Uansett hva du synes om Brendan Rodgers, fortjener han bedre enn å måtte lide seg gjennom en debatt om hvem etterfølgeren er mens han fortsatt har jobben», skriver Chris Bascombe i avisen The Telegraph.

De siste ukene og månedene har nemlig spekulasjonene vært mange om hvem som eventuelt vil ta over Liverpool-skuta hvis nordiren, som har vært i klubben siden sommeren 2012, får sparken.

Linkes til store navn

Bascombe, som følger Liverpool tett, tror klubbeierne Fenway Sports Group (FSG) vil være tilfredse med hvordan noen av de mest suksessfulle managerne i nyere tid linkes til klubben, men han påpeker at det trolig er mer som tas i betraktning ved et managerbytte enn det folk flest vet.

Navn som Carlo Ancelotti, som var Real Madrid-sjef før Rafael Benítez tok over i sommer, og tyske Jürgen Klopp, med en suksessfull fortid som Borussia Dortmund-manager, er spesielt nevnt i ryktebørsene. Bascombe sier det imidlertid ikke er ansatte i klubben som spredd ryktene. «Liverpool kunne ikke ha gjort det klarere at det ikke har vært noen samtaler», skriver han.

Saken fortsetter under.

Mens det er bred uenighet blant fansen om Rodgers er egnet til å fortsette som Liverpool-manager, ser FSG på langt flere ting enn det rent sportslige på kort sikt. «Det er fortsatt mye som må vurderes for FSG. Da de ville gi Rodgers en ny sesong i mai, fryktet mange at en avgjørelse tatt av de riktige grunnene ville slå tilbake. Ingen trodde tvilene ville øke etter bare åtte kamper.»

– Må bestemme seg for om strategien skal endres

Å bytte ut en manager med en annen – «en ny, klar og erfaren trener» – kan høres attraktivt ut for «desillusjonerte supportere», forklarer Bascombe, som legger til at det fortsatt er mye mer som gjenstår i vurderingene hos Liverpool-ledelsen.

«FSG må bestemme seg for om strategien deres må legges vekk eller om det rett og slett bare er en situasjon der de skal erstatte dem som ikke har klart å implementere den. I hovedsak handler debatten om Liverpool har et strategisk problem eller bare et i personalet.»

Har ledelsen fortsatt tro på den filosofien som ble lagt frem og nøye forklart i FSGs første år på Anfield, og under ansettelsen av den nåværende manageren, kan den eventuelle Rodgers-erstatteren bare være «en oppgradert versjon» av nordiren, forteller scouseren. «En ung trener, ivrig etter å være på treningsfeltet, som er kapabel til å gjøre brukbare spillere gode og gode spillere til verdensklasse.»

I klubbledelsen er det ifølge Bascombe mange som hovedproblemet er mangelen på å utvikle og utnytte potensialet som er hentet til klubben. De siste årene har unge talenter som Lazar Markovic, Tiago Ilori, Fabio Borini og Luis Alberto blitt hentet inn – uten å blomstre i helrødt. Rodgers har kjøpt 31 spillere for hele 291,5 millioner pund i sin tid på Anfield, ifølge LFCHistory.net.

«Vil en ny manager være enig og love å få mer ut av Liverpool-stallen, eller bare trekke på skuldrene, informere (John W.) Henry og (Tom) Werner om at de har kjøpt papp og be om en ny speideravdeling?»

Hva skjer med akademiet?

Bascombe spør også om hva som eventuelt vil skje med Liverpools akademi. «Klubben lot manageren forandre på ungdomsavdelingene. Rodgers ga rollen til Alex Inglethorpe. Istedenfor kontinuitet vil strukturen trolig bli revet opp igjen ved et managerbytte.»

Saken fortsetter under.

Samtidig settes det spørsmålstegn bak assistentmanager Sean O’Driscoll og førstelagstrener Gary McAllister, som begge ble hentet inn av Rodgers i sommer. Velger eierne å fjerne dem også, må de ut med enda flere pund til «fallskjermer».

«Managere med Ancelotti og Klopp sitt rykte har også en tendens til å være dyrere enn dem som hentes fra Swansea City», skriver Bascombe. «FSG la frem en plan for Liverpool da de kjøpte klubben i 2010. Teorien var at de kunne vinne ved å bruke resursene smart.»

The Telegraph-journalisten påpeker at FSG har tatt klubben i riktig retning etter den dramatiske eiersituasjonen for fem og seks år siden. «Sammenliknet med hvor Liverpool var i 2009, har de gjort mye.»

De valgene som imidlertid ikke alltid har stemt for Liverpool og FSG, handler om individene som er blitt hentet inn, forklarer han. «Hvis de bytter manager og virkelig har et valg mellom Ancelotti og Klopp, vil mange føle at oddsen for at de gjør riktig valg, endelig er i deres favør.»