– Han får spillerne nærmest til å dø for ham

Men Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud tror man må vente til etter jul for virkelig å få se den «fantastiske Klopp-fotballen».

Torsdag klokka 21.05 møtes Liverpool og Rubin Kazan til den tredje kampen i Gruppe B i Europa League.

Petter Bø Tosterud har fulgt Jürgen Klopp som kommentator for tysk fotball, og kommenterer i kveld kampen for Eurosport Norge og på Dplay.

Hvordan tror du klopp vil passe i Liverpool?

– Jeg tror han passer veldig bra, jeg. Han kommer jo til en klubb som ikke har levert de siste årene i forhold til de forventningene som har vært der fra supporterne. Og det er jo en klubb med lidenskapelige supportere, slik også Borussia Dortmund har. Han fikk jo løftet Dortmund til høyder som supporterne nærmest ikke torde å drømme om engang. Det var nesten naturstridig at han klarte å vippe Bayern München ned fra tronen i Tyskland, fordi det var så enorme forskjeller i ressurser. Og han er den eneste treneren i klubbens 105 år lange historie som klarte å ta The Double.

– Å få inn en slik ressurs, med en slik entusiasme både med den personen han er og det trøkket han skaper, så mener jeg han passer veldig, veldig bra for Liverpool. Samtidig blir det jo litt skummelt også når det blir så mye entusiasme og positivitet rundt klubben, for da blir jo fallhøyden plutselig veldig bratt. Så jeg vil vel egentlig råde alle som følger Liverpool tett om å ikke ta helt av ennå, for dette vil ta tid. Han her flink til å jobbe med unge spillere også, og han utviklet mange i Dortmund-tiden som er blitt store spillere i etterkant. Og han er jo virkelig en person som får fram smilet hos folk, og det har jo vært endel hengehuer i Liverpool de siste årene.

Han har tatt klubben og fansen med storm. Hva er det som gjør Klopp så unik?

– Han er en veldig karismatisk fyr. Man blir bergtatt av ham, og han klarer å fange folks oppmerksomhet på en unik måte. Pressekonferanser før kamper er ikke alltid like interessante, der folk vanligvis snakker om «en kamp om gangen» og de greiene der, slik er det ikke med Klopp.

– Selv om han ikke alltid sier så voldsomme ting han heller, så er det noe interessant ved ham som gjør at han fanger vår oppmerksomhet. Og det er nok også noe av styrken hans som trener, det at han har denne psykologiske kraften og nærmest får spillere til å dø for ham. Han ønsker også at spillerne skal leve og dø for fansen også. Han tok seg alltid veldig god tid til fansen i Tyskland, og tok seg tid til å takke supporterne. Han er litt folkets mann.

Saken fortsetter under bildet.

Man så Klopps første fotavtrykk på laget mot Tottenham i helga, kan vi vente nye steg i Europa League-kampen?  

– Det var vanskelig timing inn mot kampen i helga med spillere på landslagsopphold, lange flyreiser på noen og masse skader. Jeg forventer ikke noe fyrverkeri på torsdag heller, det blir nok mye av det samme. Men det er jo noe spesielt å lede første kampen på Anfield. Man kommer nok også til å se spillere som kommer til å være entusiastiske og gi alt, og det er selvsagt mange spillere som nå ser at de kan få en ny sjanse under en ny manager.

– Et energisk hjemmelag som blir løftet fram av publikum forventer jeg i hvert fall, men taktisk og spillemessig er jeg usikker på om vi får se så mye fantastisk Klopp-fotball med en gang, for det vil nok ta litt tid. Han har jo en veldig konkret tanke om hvordan de ulike spillerne skal opptre i de forskjellige rollene, og det er ikke gjort på fem minutter. Man så på lørdag at han har fått formidlet noe av det allerede, men fyrverkeriet vil nok la vente på seg og det har selvsagt også noe med den grusomme skadesituasjonen i Liverpool å gjøre.

Det er en spillestil som krever mye av spillerne. Hvor lang tid tror du det vil ta for å få satt spillestilen?

– Spillestilen er ekstremt krevende fordi de skal løpe mest, de skal ha mest intensitet i presset, de skal ha flest spurter. Det går ikke an å hvile seg gjennom en Klopp-kamp. Jeg er usikker på hvor hardt de har begynt å trene nå, men det er helt sikkert ambisjoner om at Liverpool skal være blant Premier Leagues best trente lag.

– Han ønsker å få det beste ut av hver enkelt spiller, så jeg tror nok man vil se en ganske stor forskjell på Rodgers-tiden og Klopps maskineri. Likevel tror jeg ikke man får se de store forskjellene før etter jul. Det tar tid å bygge opp den kapasiteten når det spilles mange kamper. Også får vi se hvor flink han er til å tilpasse seg litt andre rutiner, for det er ikke noe tvil om at for eksempel juleprogrammet blir noe nytt for Klopp. I Tyskland fikk de en måneds pause, kunne roe ned litt og få spillerne friske tilbake, mens her blir det bang, bang, bang, rett på. Men han er jo en type som lever og ånder for fotball, og som tar til seg mye ny kunnskap - selv om han har beholdt det samme teamet rundt seg. Også er han jo også ganske nysgjerrig av natur, så han har neppe kommet dårlig forberedt til Liverpool.

Hva tenker du om torsdagens kamp?

– Det som blir viktig for Liverpool nå, er å vinne hjemmekampene. Det må man om man skal ha et håp om å gå videre. Nå har de ikke mer enn to poeng på to kamper, og det er under de forventningene i hvert fall jeg hadde til Liverpool på forhånd. Det skal sies at de har stilt med et veldig ungt lag, og det har vært masse læring for de guttene å spille viktige kamper. På lang sikt er det veldig bra, men nå er det viktig å få en seier så man slipper å dra til Russland med sterkt lag og den slitasjen det medfører. Da er det bedre at ungguttene får prøve seg i de kampene. Derfor mener jeg kampen nå er viktig.

Tror du han vil velge like ungt lag som Rodgers?

– Skadesituasjonen setter selvsagt sitt preg på hvem han kan velge. Jeg tror faktisk Klopp er interessert i å stille med mer eller mindre sitt beste lag, fordi nå skal de få inn en ny spillestil og da må han gjøre spillerne kjent med sine roller og sette en stamme i laget som skal være bærebjelker, og så kan han eventuelt begynne å rullere litt etter hvert. Jeg har tro på at han vil stille så sterkt lag som mulig.

LES OGSÅ: Blandet kost mot russiske lag