– Németh ble sett på som rosinen i pølsa

Krisztian Németh skal i kveld prøve å ødelegge Norges EM-drøm. Liverpool-karrieren hans ble ikke slik man hadde håpet på.

Sommeren 2007 kom den nå 26 år gamle Krisztian Németh til Liverpool, sammen med lagkamerat Andras Simon fra samarbeidsklubben MTK Hungaria i Ungarn.

Angriperen, som spilte hele den første playoff-kampen mot Norge, hadde rykte på seg som en måltørstig spiller for klubb og aldersbestemte landslag.

Prestisjeprosjekt

– Németh kom til Liverpool som 18-åring fra MTK sommeren 2007 og var allerede en profilert målscorer på seniornivåsier The Kopite-redaktør Torbjørn Flatin.

– Liverpool hadde nylig innledet et samarbeid med storklubben fra Budapest og det er ingen tvil om at Németh ble sett på som rosinen i pølsa, han var det største talentet de hentet i et samarbeid som i sannhetens navn har vært en fiasko. Nivået på unge ungarske spillere, eller spillere fra Ungarn totalt, har bare ikke vært godt nok for en toppklubb i Premier League.

Toppscorer for reservelaget

En kneskade gjorde at halve den første sesongen ble tilbrakt på behandlingsbenken, før han debuterte med to mål på reservelaget mot Manchester City. Han fulgte opp med ytterligere to fulltreffere i neste kamp mot Everton i miniderbyet.

På 11 reservelagskamper scoret Krisztian åtte mål og ble toppscorer.

Han var også i målprotokollen da reservene vant det nasjonale mesterskapet ved å slå Aston Villa 3-0 på Anfield.

FEIRET: Krisztian Nemeth feirer seieren mot Aston Villa i FA Premier League reserve league.

Det var derfor store forventninger til Nemeth foran 2008/09, men igjen ødela skader mye for spissen.

– Etter en tidlig skade scoret han seks mål på de første fem reservelagskampene. Under pre-season 2008 kom han inn fra benken i de fire siste kampene under Rafa Benitez, de tre siste gangene for Robbie Keane som var hentet for en stor sjekk fra Tottenham. I tillegg hadde han en Fernando Torres på sitt aller beste å kjempe om en plass med.

Brakk kjeven i første kamp

– Jeg tror heller ikke han var spesielt tålmodig. Han var regnet som en stjerne i Ungarn og hadde høyere mål enn reservelaget i Liverpool. Han ble lånt ut til Blackpool, som da var i Championship, i februar 2009 og brakk kjeven i den første kampen, og han var ikke heldig med skader under tiden i Liverpool, sier Flatin.


PRE-SEASON 2009: Kamp mot Thailand. Bak fra venstre: Ryan Babel, David Ngog, Damien Plessis, Daniel Agger, Philipp Degen, Emiliano Insua, Diego Cavalieri. Foran fra venstre: Krisztian Nemeth, Lucas Leiva, Dirk Kuyt, Jamie Carragher.

I august 2009 skrev spissen under på en kontraktsforlengelse på to år. Den nye kontrakten hadde dermed varighet til sommeren 2012.

Han var  i 2009/10-sesongen utlånt til AEK Athen - som var så fornøyd med ungareren at de gjerne ville beholde han. I sesongen i Athen scoret han tre mål på 19 kamper.

I mai 2010 fikk han sin A-landslagsdebut da han ble byttet inn mot Tyskland i en privatlandskamp. Men bare noen måneder seinere, i august, valgte Liverpool å selge ham til Olympiakos for 1 millon pund, i tillegg til 25 prosent av et videresalg.

Gjedda i sivet

Heller ikke i Olympiakos fikk Nemeth mye spilletid, bare fire kamper ble det på ham han tilbragte derfor de to sesongene i klubben stort sett på utlån. Seinere gikk han til Roda JC Kerkrade der han scoret ti mål på 45 kamper, og spiller nå i Sporting Kansas City.

Der har han ifølge Wikipedia scoret 10 mål på 25 kamper. På landslaget står han med tre mål på 22 kamper

– Hva han har gjort siden kan vel også tyde på at han aldri helt ville hatt nivået inne, men jeg tror han på Anfield ble sett på som en potensiell førstelagsspiller, mener Flatin.

– Han var en spiss, en målscorer. Noe av en gjedda i sivet som stakk i de riktige lukene og var kald foran mål. En presis og god avslutter. Derfor er det litt overraskende at han ble brukt som høyreving på Ullevaal, selv om det kan gi kveldens verter en ekstra dimensjon da han utvilsomt er en spiller med scoringer i seg, sier Flatin før kveldens oppgjør.

LES OGSÅ: Bogdan vil være tålmodig