- Riktig tidspunkt

Det var Gérard Houllier som først ga Steven Gerrard kapteinsbindet på Anfield, og den tidligere Liverpool-manageren beskriver scouseren som «symbolet på den moderne fotballspilleren».

Steven Gerrard har gjort så mye for de røde at han ikke kan angre på å dra etter denne sesongen, mener Gérard Houllier. Den ferske bekreftelsen på at klubbkapteinen skifter arbeidsgiver etter sesongen, betyr at duoen faktisk kan gjenforenes.

Franskmannen er nemlig sportsdirektør i New York Red Bulls, som skal være én av flere klubber med interesse for Liverpool-kapteinen. Den amerikanske ligaen skal også være blant dem Gerrard vurderer frem mot sommeren.

Enig med avgjørelsen

Houllier, som ikke vil si noe om den koblingen nå, forteller Liverpool Echo at han ikke ble spesielt overrasket over at den 34 år gamle spilleren velger å forsøke seg i utlandet før han legger.

– Nyheten kom ikke som en kjempestor overraskelse, for jeg visste at han var usikker på om han skulle forlenge kontrakten med Liverpool eller få en ny start et annet sted. Helt ærlig tror jeg han har tatt riktig beslutning ved å søke nye utfordringer. Uansett om det er i Amerika eller andre steder, så vil den klubben som får ham være heldige, sier Houllier, som var på Merseyside fra 1998 til 2004.

– Men jeg ønsker å påpeke dette: Han bør ikke angre på noe som helst. Det han har gjort for Liverpool, er helt utrolig. Og jeg tror ikke noen andre kunne ha klart mer enn ham, legger han til.

67-åringen mener det er umulig å skryte for mye av Gerrard, som etter all sannsynlighet passerer 700 kamper for rødtrøyene i løpet av de neste ukene. Han tror samtidig at klubblegenden ikke er helt ferdig med Liverpool.

Saken fortsetter under bildet.

– Navnet hans er synonymt med klubben, og man trenger egentlig ikke å si så mye mer enn det. Jeg er sikker på at han kommer tilbake til klubben i fremtiden, i en eller annen rolle, og han vil alltid være utrolig stolt over å ha gitt så mye til hjemklubben sin, forteller han.

• Se også: Steven Gerrards karriere i bilder

– Dersom jeg hadde vært nødt til å oppsummere Steven med ett ord, ville det ordet vært «klasse». Han er en klasseperson, klassespiller og en klasseleder. Han har en herlig personlighet og karakter. Han er godhjertet og generøs, som man kan se med det veldedighetsarbeidet han gjør i Liverpool. Som spiller er han enestående, fenomenal, verdensklasse. Det er ikke mulig å skryte for mye av Steven.

Houllier var svært sentral i de første årene til Gerrard sammen med seniorene på Melwood. Han ga ham debuten allerede som 18-åring i 1998, og han utnevnte ham til lagets kaptein fem år senere. Siden den gang har Gerrard båret kapteinsbindet fast.

– For meg er han selve symbolet på den moderne fotballspilleren. Han kombinerte fart og teknikk med en utrolig styrke og drivkraft. Han hadde et godt øye for pasninger, han scoret mål, og han var veldig rask – i tillegg til at han også utførte de defensive oppgavene, mimrer Houllier.

– Og ved siden av alt det var han en inspirerende leder. Han var noen du gledelig ville gått sammen med i krigen, for du visste at han ville kjempe for deg hele veien. Det var noen ganger han dro laget igjennom tøffe perioder. Han gjorde det da jeg var manager, og han gjorde det etter at jeg dro. Lederegenskapene og karakteren hans var aldri tydeligere enn i Istanbul i 2005.

– Kun fokus på fotball

Franskmannen husker godt da en spinkel, men bestemt, Gerrard viste seg frem på treningene for nesten tjue år siden. De merket tydelig at det var en storspiller i emning, forteller han.

– Jeg husker da vi først så ham. Han har veldig ung, men man kunne veldig, veldig tidlig se at han ville bli en god spiller. Selv om han ikke var fullt utvokst, utfordret han de aller beste spillerne i en veldig ung alder, for han hadde denne utrolig sterke viljen og karakteren, fortsetter Houllier, som lot seg imponere av dedikasjonen hans: 

– Han fokuserte kun på fotball. Han tok vare på seg selv, han jobbet hardt på trening hver eneste dag, og han hadde et stort ønske om å bli så god som mulig. Livet hans var fotball.

I senere tid har Gerrard fortalt Houllier at den største mest stolte dagen han har opplevd i fotballsammenheng, var da den franske manageren ga ham kapteinsbindet.

På spørsmål om han har et favorittøyeblikk fra Gerrards karriere, ser han tilbake til ligacupfinalen mot Manchester United i Cardiff i 2003. Gerrard hadde vært ute med karantene i oppbyggingen til kampen, men han var tilbake i finalen.

• Les også: Her er våre beste Gerrard-minner

– Steven hadde vært suspendert i tre kamper, tror jeg, før finalen, og han kom tilbake til det oppgjøret og spilte fantastisk. Han scoret det første målet, og for et spesielt øyeblikk det må ha vært for en scouser å score mot United i en finale. Jeg tror det oppsummerer ham som spiller.