– Vi er på rett vei

Foran lokaloppgjøret mener Lucas Leiva at Liverpool-spillerne stadig forstår hverandre bedre.

Presset på de røde, og særlig manager Brendan Rodgers, har vokst i takt med sesongen, men forrige helg vant laget sin første ligakamp på over en måned. De scoret også tre mål for første gang siden februar.

Lucas, som er den spilleren med lengst fartstid i den nåværende Liverpool-stallen, sier ifølge Liverpool Echo at samarbeidet med de nye spillerne blir bedre hele tiden. Derfor spår han fremgang i tiden som kommer.

Venner seg til hverandre

– Spillerne begynner å forstå hverandre mye bedre. For meg og James Milner handler det om tid og å bli vant til å spille sammen, vite hva den andre gjør taktisk og teknisk. Så jeg tror vi utvikler oss, forteller han.

Etter oppturen mot Aston Villa for åtte dager siden, der Daniel Sturridge var tilbake i målprotokollen med to fulltreffere, var frustrasjonen tilbake bare fem dager senere. Men i Europaliga-kampen mot Sion hadde rødtrøyene sju forandringer på laget. I dag vil de trolig «rokkere tilbake» igjen.

– Folk ser det kanskje ikke så mye, men på trening, når vi analyserer prestasjonene, går det i riktig retning. I kamper handler det selvsagt om å vinne, ikke bare prestere. Det er sånn folk dømmer deg. Men jeg mener vi er på rett vei.

Saken fortsetter under.


FØRSTE SEIER SIDEN 17. AUGUST: Sturridge var sentral mot Aston Villa. (Video: TV 2)

Flere eksperter har gitt Everton favorittstempelet før Merseyside-derbyet i dag. De blå har blant annet slått Chelsea denne sesongen, og etter seks ligarunder er det bare Manchester City som har slått dem.

På motsatt halvdel er trykket langt større. Liverpool kommer inn til derbyet etter én ordinær seier, samt cupavansement etter straffer, på fire strake hjemmekamper. Sist laget spilte borte i Premier League, tapte de 1–3 for Manchester United.

– Forstår hva derbyet betyr

Det forventes også at Liverpool-eierne, Fenway Sports Group, skal vurdere posisjonen til manager Rodgers under landslagspausen den kommende uka, mens tabloidavisen Sunday People går langt i å hevde at derbyet faktisk er en «vinn eller forsvinn»-kamp for nordiren.

Samtidig må spillerne vise at de duger, poengterer Lucas, som ikke legger skjul på at han og typer som Martin Skrtel har et ekstra ansvar. I dag kommer nemlig Liverpool trolig til å stille et derbylag uten scousere for første gang på 29 år.

Saken fortsetter under.

RUTINERT BRASSE: Lucas har vært på banen i hele 13 kamper mot Everton så langt.

– Jeg har vært her i mange år, og jeg forstår hva det betyr. Det samme gjør for eksempel Skrtel, som har vært her så lenge, og de andre spillerne, for å være ærlig. De trenger bare å se hvor mye det betyr rundt om i byen, sier han.

Ble påvirket av Gerrard

Dette er det første Merseyside-derbyet etter at Steven Gerrard forlot klubben i sommer. I dagens stall er Jordan Rossiter den lokale spilleren som er nærmest en plass på laget, men tenåringen har ikke vært med i de to siste Premier League-troppene.

Gerrards forberedelser og angst for å tape et derby er noe Lucas har tatt med seg videre, ifølge seg selv. Kun Ian Rush og Bruce Grobbelaar har spilt flere lokaloppgjør mot Everton enn den tidligere kapteinen – og det er bare Rush som har flere mål. «Ingenting er er bedre enn derby day», skriver Gerrard på Instagram før kampen i dag.

Les også: Statistikk før Merseyside-derbyet

– Han kommer helt klart til å følge med som en supporter. Med Stevie kunne vi se at følelsene, ikke bare humøret, hans var litt annerledes gjennom hele uka. Han var superfokusert på trening. Han snakket mye om derbyet, om at han ikke kunne tape, så det er noe jeg lært av ham, forklarer Lucas.

Saken fortsetter under.

LUCAS: – JEG FORSTÅR LIDENSKAPEN: Gerrard hatet å tape for Everton.

– Jeg tror jeg, i løpet av årene her, har fått samme følelse. Jeg forstår hvor mye det betyr for fansen, for klubben, å vinne derbyer. Hvis vi spiller som han gjorde i mange år, med den lidenskapen, så har vi en mulighet.

Dersom manageren ikke inkluderer Rossiter i 18-mannstroppen på Goodison Park i dag, er det faktisk første gang siden 1936 at Liverpool ikke har en scouser på laget eller benken under et Merseyside-derby.

– Må vise at vi bryr oss

– Når man ikke har spiller som er født i Liverpool, vil folk naturlig nok kanskje si at Liverpool har mistet identiteten sin, men vi må bare gå utpå banen og vise at vi bryr oss om klubben – med lidenskapen supporterne ønsker å se, sier Lucas.

Les også: – Slike kamper man vil være en del av

– Etter at Stevie dro, er jeg og Skrtel de to spillerne som har vært her lengst, og vi har et ansvar om å vise de nye spillerne hvor mye dette betyr for folket, legger han til.

Avspark mellom Everton og Liverpool er klokka 14.30 i dag.