Årets Supporter

I juni ble Edvard Liverpool Snekkerhaugen kåret til årets supporter 2014/15. Han er også leder av Liverbirds Gjøvik. Her svarer han på hvorfor LFC betyr så mye for ham.

Fortell litt på Liverpool-miljøet på den siden av Mjøsa.
- Liverpool-miljøet på Gjøvik og omheng er egentlig meget bra, med tanke på at det er 2 stk Liverbirds-klubber i Gjøvikregionen. Det er oss og Liverbirds Toten. Vi har ca 150 betalende medlemmer lokalt samt noen fra andre deler av landet som har eller har hatt tilknytning til regionen. Liverbirds Toten har vel rundt det samme.

- På Facebook passerer vi snart 400 medlemmer. Og det er flere til der ute. Problemet for oss er at det finnes ikke en rein sportspub i Gjøvik. Det egentlig bare en som sender fotball, men der er det 20 års grense. Det finnes også en på Raufoss som vi har brukt, men der er det ofte musikk. Derfor måtte vi skaffe et eget klubblokale. Det ble liggende på Raufoss, noe som kanskje var litt dumt når vi heter Liverbirds Gjøvik. Men det ligger i Gjøvik regionen samt at leieprisen på lokalet er det vi kan greie å drifte. Det andre problemet, for å si det sånn, er at det er mange «sofaslitere» slik at oppslutningene på kampene varierer veldig. Dette skyldes nok mye, tror jeg, prisen og ha Premier League hjemme. Tror nok mange synes at når du har investert i en Premier League-pakke, så må du også benytte deg av utlegget. Derfor måtte vi gjøre et grep for å beholde medlemmene. Og det er å tilby en del på sosiale media hvor oppslutningen er veldig bra.

 Hvor lenge har dere hatt en egen Liverbirds-klubben og hvorfor startet du den?

- Vi startet opp 20. august i 2011. Tanken fikk jeg da jeg var med Liverbirds Bodø på tur til Liverpool sammen med b.la Ragnhild Lund Ansnes. Hvorfor skulle ikke Gjøvik også ha sin egen Liverbirdsklubb? Så etter hjemkomsten fra Liverpool den våren begynte jeg jobben med å starte opp Liverbirds Gjøvik. Den fantes allerede da på Facebook, men ingen som driftet den. Derfor fikk jeg tak i en del personer b.la Tore Sørum og da var vi i gang.

Klubblokale, quiz og tippekonkurranser

 Hvilke aktiviteter legger dere opp til?
- Som sagt har vi nå eget klubblokale. Bortsett fra å se på kamper i lag så drifter vi en kiosk med «hyggelige» priser til de som kommer og ser kamper. Klubblokale er åpen for alle, medlemmer eller ei. Vi kjører quiz med premier, tippekonkurranser som er nytt fra høsten av. Lokalet er pyntet med effekter og det henger mye historie på veggene. Vi spiller også alltid musikk fra de britiske øyer under kampene. Vi har også kjørt Irsk aften med bra oppslutning.

- Sosiale media er som sagt også et satsningsområde. Der har vi resultat tipping hver gang Liverpool spiller kamp. Premien denne sesongen er en tur til Anfield. Påske-quiz, andre typer quiz og sluttplassering, med masse fine premier. Vi er behjelpelig med å skaffe turer og effekter. En Adventskalender til rimelig pris har blitt en stor suksess, med 24 kjempe bra premier og ikke minst en tur for 2 til Anfield som hovedpremie på julekvelden. Vi prøver også å ha en bra web side oppdatert til enhver tid. Vi gir en del pengestøtte til HJC & Kreftforeningen, for å nevne noen i løpet sesongen. En fellestur er også på planlista i hver sesong. Må også nevne to legendetreff som vi har rukket å arrangere siden oppstarten. Roy Evans, LFCSCN & Ragnhild Lund Ansnes besøkte sommeren 2012. Denne våren arrangerte vi Shankly-Aften med Chris Lawler og Thomas Larsen Bergheim. Begge disse to arrangementene slo bra an, så dette er noe vi vil arrangere i fremtiden.

 Hvorfor ble du Liverpool-supporter og hva betyr det for deg?
-
Jeg tilhører den generasjonen som vokste opp med tippekampene på NRK. Vokste opp under Keegan og co, så det ble bare sånn. Liverpool var veldig på tur opp, men føler heller ikke at det var derfor jeg ble Rød. Var heller «ett kall», som det sies, og at jeg bare likte de røde fra dag én. Betydningen å være Rød er ubeskrivelig, Liverpool F.C. er så mye mer enn bare en fotballklubb. Alt rundt, alle supporterne, byen, stå i sammen i vanskelige og gode tider. Se bare på Hillsborough tragedien og finalen i 2005, for å ta noen av ytterpunktene på skalaen. For å si det enkelt har det blitt en livsstil for meg. «I Love It».

 Hva er din beste opplevelse som rød?
- Det er mange. Ikke mist finalen i 2005 der jeg måtte bare ta en lang gå tur i straffekonkurransen. Greide bare ikke mer, he-he. Må nevne også de turene jeg tok med mine barn over for første gang og at jeg forlovet meg på The Kop. Men kanskje den opplevelsen jeg husker best er fra finalen i Europacupen 1978, der jeg og en kompis hadde spilt fotball på et jorde og byttet fotballkort. Han var veldig Nottingham Forrest. De var også store på den tiden, men det var likevel ikke mange Forest-supportere jeg kjente. Derfor var det veldig enket å bytte med ham, slik at jeg fikk Liverpool-spillere og han Nottingham-spillere. På kvelden satt jeg og min far (som dessverre døde alt for ung) og så den spennende finalen Europacupen mot Brügge.

"Vi må ha inn en klassespiss"

Hvilken vei går LFC kommende sesong – makter vi å komme tilbake til topp fire?
- Du, skal jeg være ærlig kommer det veldig an på spiss-situasjonen. Vi var tålig bra bakover forrige sesong, og har en veldig spennende midtbane i år. Mange ville og vil ha Rodgers ut av klubben. Jeg tror personlig ikke det er løsningen. Klart mange synes at lagoppstilling og byttene i løpet av forrige sesong var merkelige. Men nå var heller ikke vi på treningene på Melwood. Men uten en rein spiss i nesten hele sesongen så ble plasseringen nesten som forventet. Det ble minst to skritt tilbake fra sesongen før. Men vi klarte tross alt Europaligaen. Med andre ord, en god spiss, i tillegg til de som har kommet til nå og en nesten skadefri Sturridge så har jeg troen på spill i Champions League igjen høsten 2016.

Hva betyr det for deg å bli Årets Supporter?
- Veldig mye, er veldig glad og rørt enda. Og vil alltid huske det. Vil takke alle som kom med forslag på meg og dere i styret i LFCSCN. Tusen takk! Det er veldig fint og gi mye av seg selv. Men det er også veldig fint å få noe tilbake. Og «Årets Supporter»-utmerkelsen gir meg enda mer knist til å stå på enda mer. Ros og ris er veldig viktig. Så jeg vil takke dere alle som liker hva jeg gjør. Husk «You’ll Never Walk Alone» - det er et mantra som gjelder for både klubb og supportere!