Balotelli får mest hets på sosiale medier

Gjennom inneværende sesong er Liverpool-angriperen Mario Balotelli den spilleren i Premier League som har fått tilsendt flest rasistiske kommentarer til sine kontoer på sosiale medier.

Det viser en grundig undersøkelse gjort av analyseselskapene Tempero og Brandwatch for «Kick It Out»-kampanjen, ifølge Sky Sports. Statistikken viser at det har vært omtrent 134 400 tilfeller av direkte hets rettet mot Premier League-klubber og -spillere mellom august i fjor og mars.

Undersøkelsen røper også at det i snitt har blitt publisert et hetsende og diskriminerende innlegg hvert 2,6 minutt denne sesongen. Og Balotelli er spilleren som har fått tilsendt soleklart flest meldinger. Over 52 prosent av de 8 000 hetsende innleggene mot ham er rasistisk motiverte.

Bak italieneren på lista finner man Arsenal- og tidligere Manchester United-spiss Danny Welbeck, med halvparten av sine 1 700 tilsendte meldinger som rasistiske. Daniel Sturridge fra Liverpool er nummer tre etter å ha fått cirka 1 600 hetsende innlegg rettet mot seg.

Mye hets mot Liverpool

Av alle de 134 400 meldingene på sosiale medier har 39 000 blir skrevet direkte til spillere, mens Premier League-klubbene har fått hele 95 000, ifølge undersøkelsen. Chelsea, med 20 000, har fått flest, mens Liverpool og Arsenal følger bak med henholdsvis 19 000 og 12 000 hetsende meldinger.

«Kick It Out», som jobber for å eliminere rasisme og annen hets fra fotballen, beskriver de nevnte meldingene som «diskriminering», og anslår at 37 632 av innleggene mot klubbene og spillerne er ren rasisme. Satt opp mot hverandre, er dette innholdet i de vanligste hatmeldingene:

• rase (28 prosent)
• kjønn (25 prosent)
• seksuell legning (19 prosent)
• handikap (11 prosent)
• antisemittisme (9 prosent)
• islamofobi (5 prosent)
• alder (2 prosent)

Likevel, tross tusenvis av meldinger sendt rett til Premier League-spillere, er bare 140 saker med diskriminering blitt rapportert inn til «Kick It Out» mellom august og mars. Det er samtidig 19 flere enn gjennom hele fjorårssesongen, skriver Sky Sports. Kun én gang har en sak blitt tatt opp i retten, noe som skjedde etter «Kick It Out» sendte inn en anmeldelse.

Les også: Balotelli ut mot kritikerne

– Vi sender hver eneste klage til politiet eller FA (Det engelske fotballforbundet). Flesteparten går til politiet. Vi mener rapporteringsoppsettet i politiet er nødt til å forbedres fordi vi ofte ikke får tilbakemeldinger på hvordan det går med forskjellige saker, sier kampanjedirektøren, Roisin Wood, til Sky Sports News.

Paul Giannasi i politiet responderer med at det er «svært vanskelig» for dem, spesielt fordi de fleste med diskriminering på sosiale medier er anonyme, og hatmeldingene kommer ofte fra helt andre land, forteller han.

I tillegg har FA bare myndighet til å granske kontroversielle innlegg gjort av spillere og medlemmer i selve klubbene, ikke supportere. Ifølge Sky Sports har FA bøtelagt spillere med regelbrudd for rundt 350 000 pund siden 2011, og før hver sesong får klubbene besøk av forbundet for å prate med spillerne om blant annet bruken av sosiale medier.

Vil bedre samarbeidet

«Kick It Out» ønsker nå å danne en egen ekspertgruppe som skal fokusere på å hvordan man takler fotballrelaterte hatmeldinger gjennom sosiale medier. Der ønsker kampanjen å samle folk som jobber med fotball, hovedplattformene i sosiale medier og politiet. Premier League har sagt seg positiv til forslaget.

– Klubbene hjelper spillerne med å rapportere inn diskriminerende hets til ledelsen og de sosiale-medier-nettsidene der kommentarene har funnet sted. Vi tar imot enhver mulighet til å diskutere prosedyrer og hva annet som kan gjøres for å hjelpe dem som hetses, sier en talsperson.