Bananskall i FA-Cupen

Det er 22 år siden Liverpool røk ut for Bolton fra tredje nivå, og siden har de røde tapt ytterligere seks ganger mot lag fra lavere divisjoner i FA-Cupen. Nå er igjen Bolton motstander på Anfield.

1993 – 3.runde omkamp (13.01.93) Liverpool – Bolton 0-2
Liverpool vaklet under Graeme Souness, og et skaderammet mannskap hadde ligget under 2-0 ved pause i den første kampen på Burnden Park. Målscorere var John McGinley og den tidligere Liverpool-reserven Mark Seagraves (bildet). Det var da Souness skal ha slengt et helt brett med tekopper veggimellom i pausen, og så vidt jeg husker var dressen til Stig Inge Bjørnebye spesielt utsatt. Et selvmål og en scoring fra Ian Rush hadde gitt en ny sjanse foran The Kop, men igjen scoret McGinlay og det etter bare tre minutter. Laget fra tredje nivå (de rykket for øvrig opp den sesongen) doblet ledelsen ved Andy Walker i 2.omgang og Liverpool var fortjent ute.

1994 – 3.runde omkamp (25.01.94) Liverpool – Bristol City 0-1
Graeme Souness ledet Liverpool til seier i FA-Cupen i 1992, men siden var det tynne saker. Liverpool fikk to sjanser mot Bristol City fra League 1 (andre nivå), eller rettere sagt tre muligheter. Først stod det 1-1 i Bristol etter scoringer av Allison for vertene og Rush for gjestene, før lyset gikk. Kampen ble spilt om igjen, med samme resultat og de samme scorerne. Resultatene hadde gitt City selvtillit før returen og med hele Anfield Road End fylt opp med bortefans sørget ikke bare Brian Tinnion for avansement med et seiersmål etter 66 minutter, det betydde også slutten for Souness som manager for LFC.

2000 – 4.runde (10.01.00) Liverpool – Blackburn 0-1
Et tannløst Liverpool uten en skadet Michael Owen greide aldri å finne åpningen som skulle til, og ble straffet gjennom en sen scoring fra Nathan Blake hos gjestene. Blackburn var i neste øverste divisjon og av de sju gangene man har røket ut for lag utenfor Premier League, har det skjedd hele fem ganger på Anfield.

2005 – 3.runde (18.01.05) Burnley – Liverpool 1-0
En klassiker må en kunne si, men av de gale årsakene. I sin første kamp som manager i FA-Cupen valgte Rafael Benitez å bruke et tilnærmet reservelag med folk som Raven, Whitbread, Nunez, Biscan, Welsh, Potter og Sinama-Pongolle. Det «alle» husker mest var kampens eneste mål, hvor Djimi Traore med en merkelig manøver hælsparket inn ballen i eget nett ved bortre stolpe. Sjekk den ut på youtube!

2008 – 5.runde (16.02.08) Liverpool – Barnsley 1-2
Historikken til Rafa er broket i FA-Cupen. Han vant den i 2006, anført av Steven Gerrard, men dette var en ny smell. Med Charles Itandje i mål og Steven Gerrard på benken var det noe dødt over Liverpool, og en måtte betale prisen da Brian Howard skrev seg inn i historiebøkene ved å score seiersmålet foran The Kop tre minutter på overtid.

2010 – 3.runde omkamp (13.01.10) Liverpool – Reading 1-2
Igjen ble det en stjernesmell for Liverpool, og Rafa, mot et lag fra nest øverste divisjon og på Anfield. Etter 1-1 i Reading gikk det meste galt på eget gress. Riktignok tok de røde ledelsen ved et selvmål av Ryan Bertrand, men «pasningslegger» Steven Gerrard skar grimaser og kom ikke på banen i 2.omgang. Tidligere hadde Fernando Torres måttet forlate banen etter en halvtime. Da Yossi Benayoun forårsaket straffe i sluttminuttene fryktet en det verste, og etter utligningen til Gylfi Sigurdsson fra merket ble Shane Long matchvinner for de tilreisende i ekstraomgangene.

2013 – 4.runde (27.01.13) Oldham – Liverpool 3-2
Brendan Rodgers har slitt med å få det til i cupene og etter lite overbevisende innsats i Mansfield (2-1) fristet manageren skjebnen ved å benytte spillere som Brad Jones, Sebastian Coates, Andre Wisdom og Jack Robinson. Fyrtårnet skremte Matt Smith skremte Liverpool nærmest fra første spark og scoret etter tre minutter. Dagens kaptein for de røde, Luis Suarez utlignet, men før pause hadde Smith scoret igjen. Ytterligere et mål tidlig i 2.omgang gjorde at det ble for mye å hente inn for Liverpool, som kun reduserte ved Joe Allen.